„Întotdeauna va fi eminamente greșit a lua viața unui om, oricât de înaintată ar fi boala de care ar suferi, și, nu mai puțin, a-l priva de medicația sau îngrijirea indispensabile, grăbindu-i astfel sfârșitul”, susține Claudiu Târziu, președinte al Consiliului Național de Conducere al AUR și lider al delegației partidului în Parlamentul European.
Reacția lui Claudiu Târziu vine ca urmare a afirmațiilor psihiatrului Gabriel Diaconu, consilier onorific al ministrului Sănătății, potrivit cărora „o secție ATI ca salon de paliație contrazice însăși menirea terapiei intensive”, iar decizia unui medic de a întrerupe sau diminua tratamentul unei persoane astfel încât să fie eliberat un pat, pe care să îl ocupe un alt bolnav cu șanse aparent mai mari de supraviețuire, ar fi legitimă și un „troc” care ar trebui acceptat.
„Ceea ce presa a dezvăluit despre modul în care ar fi avut loc crimele – să le spunem pe nume – de la Spitalul Sf. Pantelimon din București m-a înfiorat. Ce fel de medic este acela care comite asemenea monstruozități? Aceste fapte indică o profundă lipsă de omenie și reprezintă o gravă încălcare a angajamentului unui medic de a-și consacra viața în slujba umanității și de a păstra respectul deplin pentru viață”, declară Claudiu Târziu.
„A nu ucide este un imperativ moral pe care nimeni, indiferent de calitatea în care se află, de pregătirea intelectuală sau de calificarea sa profesională, nu are dreptul de a-l încălca. Unii insinuează că ar exista un «drept la eutanasie». Așa ceva nu există, iar eutanasia în sine este inacceptabilă. Dincolo de aspectele de ordin juridic, legislația noastră penală incriminând fără echivoc această formă de ucidere, există considerente morale esențiale. Viața este sacrosanctă. A o curma sau a înlesni scurtarea acesteia este un păcat cumplit, nicidecum un «troc» acceptabil”, afirmă președintele Consiliului Național de Conducere al AUR.
„Cinismul și lipsa de umanitate ale decidenților și anumitor cadre medicale sunt cutremurătoare. Demisia sau demiterea de urgență atât a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, cât și a managerului de la Sf. Pantelimon, Bogdan Socea, care consideră că un bolnav de la ATI reprezintă «un deficit bugetar pentru spital», se impun de urgență!”, mai consideră Claudiu Târziu.
Nu există răspunsuri