Domnul Călin-Constantin Balabaşciuc:
“Prin măsura eliminării gratuităţii călătoriilor feroviare pentru studenţi, Guvernul României dă dovadă de lipsă de responsabilitate”
Am văzut cum Uniunea Naţională a Studenţilor din România, dar şi alte organizaţii au criticat eliminarea gratuităţii biletelor la călătoriile feroviare pentru studenţi şi elevi. O astfel de decizie a Guvernului dovedeşte iresponsabilitate şi lipsă de interes faţă de generaţiile tinere. Acest guvern, prin astfel de măsuri, nu oferă niciun gram de încredere generaţiei tinere, total contrar cu ceea ce afirmau înainte de alegeri. Decizia de tăiere a gratuităţii transportului feroviar pentru tineri va avea un impact negativ pentru educaţie, în general, şi pentru această categorie dinamică a societăţii care sunt studenţii, în special.
Aşa cum a transmis şi Uniunea Naţională a Studenţilor din România, măsura renunţării la gratuitatea călătoriilor feroviare pentru studenţi nu poate duce la economisirea unor resurse financiare solide, ci este total lipsită de strategie şi cu siguranţă va avea un impact negativ în formarea şi creativitatea studenţilor. Vom vedea cum, atunci când cursurile se vor ţine faţă în faţă în sălile de curs, această măsură a limitării gratuităţii călătoriilor cu trenul pentru studenţi va arăta faţa realităţii, neajunsurile financiare ale tinerilor studenţi. Guvernul nu va face decât să afecteze mobilitatea studenţilor, prezenţa lor constantă în mediul cultural şi social, implicarea lor în proiecte sociale, dar şi posibilitatea de a-şi alege orice universitate din ţară pentru studiu, indiferent de distanţa faţă de domiciliul actual. Limitarea călătoriilor cu trenul va avea impact negativ asupra acestei posibilităţi de alegere liberă, de participare socială şi de mobilitate a tinerilor.
Se pare că domnul prim-ministru Florin Cîţu revine obsesiv la acest capitol al tăierii gratuităţii studenţilor în ceea ce priveşte transportul feroviar, după alte încercări pe care le-a avut încă din anul 2017, în Parlamentul României. Aşa cum a transmis şi Uniunea Naţională a Studenţilor din România, dacă atunci senatorul Florin Cîţu a ajuns într-un final la concluzia că impactul bugetar al acestei măsuri este redus, de ce măsura ar fi bună astăzi? Pe lângă acest considerent, mai sunt şi alte premise de care Guvernul condus de prim-ministrul Florin Cîţu nu a ţinut cont. Anul acesta, pe 12 iulie, se împlinesc 485 de ani de la moartea lui Erasmus de Rotterdam (1466-1536), iniţiatorul renaşterii europene. Cu numele marelui om de cultură a fost denumit programul de schimburi universitare din Europa.
În 2021, vedem cum România, în loc să adopte valori de succes pentru tineri, taie gratuitatea călătoriilor feroviare pentru studenţi, deci taie şi mobilitatea acestora şi dorinţa, respectiv, posibilitatea de a călători şi a merge la părinţi, a lucra şi a se forma. Acum, când pandemia Covid-19 a lovit şi locurile de muncă part time ale unor studenţi care munceau în domeniul HoReCa, pentru a se întreţine, iar acest dezechilibru financiar al sectorului i-a afectat şi pe ei profund. Guvernul taie orice speranţă pentru tineri, îi abandonează. Aceştia nu se mai pot deplasa gratis cu trenul, acasă, la munte sau în scop educativ, la muncă sezonieră, la mare sau în alte părţi. Aceasta face un guvern incompetent, care nu se gândeşte la viitorul tinerilor, nici pe departe.
Prin această măsură, Guvernul României nu ţine cont nici de direcţiile Europei care promovează călătoriile tinerilor. Parlamentul European şi Comisia Europeană au promovat, prin agenda lor, mobilitatea tinerilor în Europa, prin Discover EU, în concordanţă cu alte priorităţi, cum ar fi mobilitatea feroviară, pentru a reduce poluarea. Prin măsuri de reducere a mobilităţii studenţilor, Guvernul se pare că nu sprijină ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor.
Anul 2021 este anul european al căilor ferate, iar instituţiile europene au în plan iniţierea unor activităţi la nivel european care să aducă în centrul atenţiei publice călătoriile feroviare. Întrucât doar 7% dintre pasagerii europeni călătoresc cu trenul şi ţinând cont de impactul pozitiv al călătoriilor cu trenul pentru politica de mediu – doar 0,5% din emisiile de gaze cu efect de seră sunt cauzate de transportul feroviar – este nevoie de un impuls european pentru a contribui la realizarea obiectivelor stabilite în Acordul verde european.
În ianuarie 2021, Comisia Europeană a prezentat cel de-al şaptelea raport cu privire la dezvoltarea pieţei feroviare în conformitate cu art. 15 alin. (4) din Directiva 2012/34/UE a Parlamentului European şi a Consiliului – 13.1.2021 COM (2021) – prin care se evidenţia necesitatea utilizării extinse a căilor ferate, esenţială pentru a satisface cererea de transport durabil şi pentru generarea de efecte pozitive în ceea ce priveşte reducerea poluării şi a consumului de energie.
Transportul pe cale ferată trebuie să devină mai eficient şi mai accesibil. Pentru o mobilitate durabilă şi inteligentă, anul 2021 a fost desemnat Anul european al căilor ferate şi pentru tineret se urmăreşte promovarea interesului public în ceea ce priveşte transportul feroviar. Festivalul internaţional de artă “Europalia” 2021 va promova, de asemenea, o tematică legată de evidenţierea rolului căilor ferate pentru reducerea poluării, durabilitate, schimbări sociale şi economice pozitive. În acest sens, este clar că studenţii şi tinerii au un rol esenţial în promovarea acestor iniţiative benefice mediului şi societăţii. În decizia privind desemnarea anului 2021 ca An european al căilor ferate, se accentuează furnizarea de permise interferoviare pentru tineri şi studenţi – utilizarea staţiilor de tren ca locuri de artă, locuri de întâlnire urbană şi mobilitate a tinerilor etc.
Guvernul României dă dovadă de lipsă de responsabilitate prin măsura eliminării gratuităţii călătoriilor feroviare pentru studenţi. Mai mult, se pare că Guvernul nu ţine cont nici de tendinţele europene şi reduce posibilitatea studenţilor de a participa la mobilitatea feroviară în anul când mobilitatea feroviară ar trebui extinsă. Partidul Alianţa pentru Unirea Românilor recomandă Guvernului să ţină cont de generaţiile tinere şi de dorinţele lor. Viitorul României depinde de tinerii săi, iar crearea de perspective pozitive pentru tineri înseamnă sprijin concret pentru ca aceştia să se poată forma, să poată călători şi deveni cetăţeni de bază ai societăţii.
Nu există răspunsuri