Adresată: Domnului Bogdan Lucian AURESCU, ministru al Afacerilor Externe
Domnului Marcel-Ioan BOLOȘ, ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene
Domnului Lucian Nicolae BODE, ministru al Afacerilor Interne
De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, ales în circumscripția nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării
Deputat Lucian-Florin PUȘCAȘU, membru al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, ales în cricrumscripția nr. 35, Suceava
Obiectul întrebării: Accesarea de către România a mijloacelor din Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare 2021-2027 și alte instrumente ale UE pentru suportarea costurilor cu refugiații din Ucraina
Stimați domnilor miniștri,
În condițiile războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina, un număr important de cetățeni din Ucraina, inclusiv membri ai comunității istorice românești, au luat calea refugiului în și prin România, situată în vecinătate nemijlocită cu zona de conflict militar ruso-ucrainean.
Potrivit datelor Biroului din România al Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați, în anul 2010, statele membre ale Uniunii Europene au convenit să înființeze un Fond European pentru Refugiați (FER). FER a avut ca scop promovarea solidarității în cadrul Uniunii Europene (UE) în materie de azil prin susținerea şi încurajarea eforturilor depuse de statele membre în numele refugiaților aflați pe teritoriul lor. De asemenea, FEF a avut drept scop și îmbunătățirea eforturilor statelor membre ale UE de a acorda condiții de primire refugiaților și beneficiarilor de protecție subsidiară, de a aplica proceduri de azil echitabile și eficiente și de a promova bunele practici în domeniul azilului, astfel încât să protejeze drepturile persoanelor aflate în nevoie de protecție internațională şi să permită sistemelor de azil să funcționeze eficient. De exemplu, Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați, din 2008 până în 2013, Fondului i-au fost alocate 628 milioane de euro. Toate statele membre UE, cu excepția Danemarcei, sunt beneficiari ai FER. Cea mai mare parte a Fondului, în proporție de circa 90% din total, este distribuit statelor membre.
În aprilie 2014, FER, împreună cu Fondul European pentru Integrare și Fondul European pentru Returnare, a fost înlocuit de Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare (FAMI) înființat pentru perioada 2014-2020. Pentru perioada de programare 2021-2027, FAMI se supune prevederilor Regulamentului UE 2021/1060 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 iunie 2021 de stabilire a dispozițiilor comune privind Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European Plus, Fondul de Coeziune, Fondul pentru o Tranziție justă și Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit și Acvacultură și de stabilire a normelor financiare aplicabile acestor fonduri, precum și Fondului pentru Azil, Migrație și Integrare, Fondului pentru Securitate Internă și Instrumentului de sprijin financiar pentru Managementul Frontierelor și Politica de Vize.
Totodată, Regulamentul UE 2021/1147 al Parlamentului European și al Consiliului din 7 iulie 2021 de instituire a Fondului pentru Azil, Migrație și Integrare sprijină eforturile de asigurare a unei abordări globale în ceea ce privește gestionarea migrației, bazată pe încredere reciprocă, solidaritate și distribuirea echitabilă a răspunderii între statele membre și instituțiile UE. Pachetul financiar pentru execuția FAMI pentru perioada 1 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2027 este de 9 882 000 000 de euro în prețuri curente. Dintre aceștia, 6 270 000 000 de euro sunt destinați programelor statelor membre ale UE, iar 3 612 000 000 de euro sunt destinați unor facilități tematice, cum ar fi asistența de urgență, rețeaua europeană de migrațiune, sprijinul acordat statelor membre pentru transferul solicitanților de protecție internațională, acțiunile proprii ale UE și acțiunile specifice în domeniu.
În martie 2022 Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis că Proiectul Programului Național Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare 2021-2027, elaborat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, se afla în curs de negociere cu serviciile specializate ale Comisiei Europene, urmând ca implementarea acțiunilor sale să înceapă ulterior aprobării acestuia de către Comisia Europeană.
Este de precizat că, în contextul războiului ruso-ucrainean, România are posibilitatea de a accesa sprijin financiar și prin diverse alte instrumente ale Uniunii Europene. În acest sens, Guvernul României a angajat un dialog cu Comisia Europeană, atât la nivel tehnic, cât și la nivel politic pentru accesarea de asistență financiară din partea Comisiei Europene pentru gestionarea situației curente și pentru identificarea tuturor surselor posibile pentru finanțarea crizei refugiaților din Ucraina.
Având în vedere cele expuse mai sus, vă rog respectuos să ne comunicați punctual:
- Cu ce sume totale a contribuit România din anul 2010 până în prezent la Fondul European pentru Refugiați și Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare (atât pentru perioada 2014-2020, cât și pentru perioada 2021-2027).
2. Dacă România, ca stat membru al UE și contribuitor la Fondul European pentru Refugiați și Fondului pentru Azil, Migrație și Integrare a solicitat și accesat efectiv până în prezent resurse financiare din acest Fond pentru a face față valului mare de refugiați din Ucraina, inclusiv membri ai comunității istorice românești, care au intrat în țara noastră.
3. În cazul unui răspuns pozitiv la punctul precedent, care este volumul acestor resurse financiare solicitate sau accesate efectiv pentru a face față valului de refugiați din Ucraina.
4. Care sunt alte instrumente ale Uniunii Europene prin care România a accesat asistență financiară pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina și care este cuantumul sumelor accesat până în prezent în cadrul fiecăruia dintre instrumentele respective ale UE.
Nu există răspunsuri