Adresată: Domnului Cătălin DRULĂ, ministru al Transporturilor și Infrastructurii
Domnului Cristian GHINEA, ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene
De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, ales în circumscripția nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării
Obiectul întrebării: Gradul actual de realizare a proiectului național prioritar Autostrada Unirii, prevăzut de Legea nr. 291/2018.
Stimați domnilor miniștri,
În anul Centenarului Marii Uniri, mai exact la 7 noiembrie 2018, a fost adoptată Legea nr. 291/2018 privind aprobarea obiectivului de investiții Autostrada Iași-Târgu Mureș, Autostrada Unirii (Monitorul Oficial al României nr. 1022 din 29 noiembrie 2018).
Importanța acestui proiect s-a văzut inclusiv în modul în care a fost votată în Camera Deputaților Legea nr. 291/2018 atât de coaliția majoritară, cât și de opoziție: 269 de voturi pentru, 2 voturi împotrivă și 5 abțineri.
Autostrada Unirii mai este cunoscută și ca Autostrada nr. 8 sau Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni.
Autostrada Unirii va avea o lungime de 320 de kilometri și va fi construită atât din fonduri de stat, cât și din fonduri nerambursabile acordate de Comisia Europeană în cadrul POIM (Programul Operaţional de Infrastructură Mare al Uniunii Europene), iar lucrările urmau să fie demarate în 30 de zile din momentul intrării în vigoare a legii.
În opinia noastră, este deosebit de important că Autostrada Unirii urmează să interconecteze Republica Moldova cu România, întrucât proiectul prevede construirea unui nou pod peste râul Prut, în apropierea municipiului Ungheni.
Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rog respectuos să-mi transmiteți, fiecare în partea sa de competență:
Care este gradul actual de realizare a proiectului național prioritar Autostrada Unirii, prevăzut de Legea nr. 291/2018?
Vă rugăm să transmiteți răspunsurile dumneavoastră în scris.
Nu există răspunsuri