Adresată: Domnului Sorin-Mihai CÎMPEANU, ministru al Educației
De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, ales în circumscripția nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării
Obiectul întrebării: Stadiul de elaborare și aprobare a Metodologiei de școlarizare în România a românilor de pretutindeni în anul școlar/universitar 2021-2022.
Stimate domnule ministru,
Statul român acordă, în conformitate cu legislația în vigoare, burse de studii și locuri cu scutire de taxe în învățământul postuniversitar, universitar și preuniversitar din România, pentru românii din statul înrudit Republica Moldova, pentru cei din Republica Albania, Republica Bulgaria, Republica Elenă, Republica Macedonia, Republica Serbia, Republica Croația, Republica Ucraina, Republica Ungară, precum și pentru cei din Diaspora.
Cifra de şcolarizare se stabilește anual. Locurile cu bursă și cele cu scutire de taxe școlare subvenționate de statul român, prin Ministerul Educației și Cercetării, sunt acordate românilor de pretutindeni, care își asumă identitatea culturală română și optează pentru înscrierea în unitățile de învățământ cuprinse în cadrul sistemului național de învățământ preuniversitar și superior de stat din România, precum și în extensiunile de peste hotare ale instituțiilor de învățământ superior de stat din România.
O Metodologie de școlarizare a românilor de preturindeni în învățământul din România este aprobată anual.
Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:
- Care este stadiul de elaborare și aprobare a Metodologiei de școlarizare a românilor de pretutindeni în învățământul din România în anul școlar/universitar 2021-2022 și care este, defalcat pe fiecare stat în parte și pe fiecare treaptă de învățământ (preuniversitar, universitar și postuniversitar), numărul de locuri cu bursă sau cu scutire de taxe alocate românilor de pretutindeni?
- Ce măsuri specifice concrete prevede Ministerul Educației și Cercetării, în condițiile epidemiei de COVID-19, în scopul bunei desfășurări a admiterii în învățământul preuniversitar, universitar și postuniversitar din România a candidaților din statul înrudit Republica Moldova, din Republica Albania, Republica Bulgaria, Republica Elenă, Republica Macedonia, Republica Serbia, Republica Croația, Republica Ucraina, Republica Ungară, precum și din Diaspora în anul școlar/universitar 2021-2022?
Nu există răspunsuri