Boris Volosatîi – întrebare parlamentară către Ministerul Afacerilor Externe – Situația la zi privind unitățile administrative de la nivelul I și II din România înfrățite cu unitățile administrative de la același nivel din Republica Albania.

Adresată: Domnului Bogdan Lucian AURESCU, ministru al Afacerilor Externe

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, ales în circumscripția nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Data: 26/01/2022

Obiectul întrebării: Situația la zi privind unitățile administrative de nivelul I și II din România înfrățite cu unități administrative de același nivel din Republica Albania pe bază de Acord de înfrățire și parteneriat administrativ.

Stimate domnule ministru,

România și Albania au dezvoltat de-a lungul istoriei relații prietenești de colaborare și susținere reciprocă. Existența în România a unei minorități istorice albaneze, precum și existența în Albania a unei minorități istorice române/aromâne înrudite, precum și apartenența statelor noastre la Consiliul Europei, inclusiv la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa, sunt elemente care justifică o amplă și consistentă cooperare între comunitățile locale și județele din România și Albania.

Dreptul internațional public de referință în domeniu pentru ambele state este conturat de Convenția-cadru europeană privind cooperarea transfrontalieră între colectivitățile sau autoritățile locale (adoptată de Consiliul Europei la Madrid, în 21 mai 1980) și Protocolul adițional al Convenției-cadru europene privind cooperarea transfrontalieră a colectivităților sau autorităților teritoriale (adoptată de Consiliul Europei la Strasbourg, în 9 noiembrie 1995).

Odată cu recunoașterea oficială de către statul albanez, prin lege, în 2017, a minorității aromâne înrudite, prezentă într-o proporție majoritară sau importantă în diverse localități din Albania, mecanismul înfrăților și parteneriatelor administrative cu unități teritoriale din România ar putea contribui la intensificarea și aprofundarea relațiilor de cooperare dintre cele două țări ale noastre.

Așa cum bine se cunoaște, în Republica Albania procedura încheierii acordurilor de înfrățire și parteneriat administrativ cu regiuni și colectivități locale de peste hotare este liberă. În România, potrivit legislației în vigoare, procedura prevede obținerea unui aviz prealabil al Ministerului Afacerilor Externe, care ține evidența acestui tip de acorduri de cooperare internațională transfrontalieră.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

1. Lista acordurilor de înfrățire, parteneriat administrativ și colaborare avizate pozitiv de către Ministerul Afacerilor Externe, semnate după 1989 de către unitățile administrative de nivelul I și II din România cu unități administrative de același nivel din Albania.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Valeriu Munteanu, deputat și vicepreședinte AUR, îi răspunde lui Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei, care a […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) anunță că a strâns peste 200.000 de semnături pentru Călin […]
“De ani de zile ați demonstrat o abilitate remarcabilă de a găsi pretexte și de […]
Petrișor Peiu, senator AUR, atrage atenția asupra unei realități economice care riscă să aibă efecte […]
Deputatul AUR Gianina Șerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a avut vineri, 21 februarie 2025, o […]