Boris Volosatîi – întrebare parlamentară către Ministerul Afacerilor Externe – Înființarea Consulatului General al României la Ungheni.

Adresată:  Domnului Bogdan Lucian AURESCU, ministru al Afacerilor Externe

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, ales în circumscripția nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Obiectul întrebării: Înființarea Consulatului General al României la Ungheni.

Stimate domnule ministru,

În prezent, România are la Chișinău o Ambasadă cu o secție consulară. În afara acestora România mai dispune de două Consulate Generale în municipiile Bălți și Cahul. În circumscripția consulară Bălți funcționează un Birou consular în municipiul Ungheni, inaugurat la 26 mai 2011 și menit să asigure o gamă largă de servicii consulare românilor din actualele raioane Ungheni, Călărași și Nisporeni.

Este un fapt de notorietate că Republica Moldova este, în afară de România, singurul stat cu o populație majoritar românească, precum și faptul că Republica Moldova este statul în care locuiesc cei mai mulți cetățeni români deținători de pașapoarte de tip CRDS (278 742 de persoane, dintre care 236 812 având pașapoarte valabile, conform datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne la 23 septembrie 2021)[1].

Se estimează că circa 1/3 din locuitorii din Republica Moldova, reprezentată în cea mai mare parte etnici români, și-a redobândit deja cetățenia română, în timp ce restul de 2/3 din locuitori sunt îndreptățiți legal și legitim să ceară pe viitor restabilirea lor în cetățenia română.

Printre cei 22 de vecini (tereștri și maritimi) ai Uniunii Europene, Republica Moldova este statul cu cel mai mare procentaj de cetățeni și rezidenți europeni, astfel chestiunea asistării consulare a acestora implică responsabilități în plus din partea României ca stat membru al Uniunii Europene și vecin nemijlocit care dezvoltă relații strategice, speciale și privilegiate.

În calitatea mea de deputat român ales în circumscripția electorală nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate, dar și în calitatea mea de român basarabean, consider că, pentru a putea face față problematicii de natură consulară, România ar trebui să înființeze un nou Consulat General în municipiul Ungheni. Suntem de părere că existența la Ungheni a unui Consulat General al României ar fi în măsură să contribuie la stimularea schimburilor culturale și umanitare, la intensificarea relațiilor comerciale și stimularea circulației persoanelor de pe cele două maluri ale Prutului.

Potrivit informațiilor de care dispunem, actualele autorități de la Chișinău nu se opun în niciun fel unei asemenea inițiative, pe care ar saluta-o și pentru care au toată deschiderea.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Un punct de vedere oficial al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) privind necesitatea și oportunitatea înființării unui Consulat General al României în municipiul Ungheni.
  2. În cazul unui punct de vedere favorabil, în ce orizont de timp ar putea fi luată decizia privind înființarea Consulatului General al României la Ungheni, ținând cont de poziția favorabilă a autorităților de la Chișinău.
  3. Posibilitatea prevederii cheltuielilor necesare pentru înființarea Consulatului General al României la Ungheni în propunerile MAE pentru proiecția bugetară pe anul 2022 și susținerea fermă a acestor propuneri la nivelul Guvernului.
  4. Dacă subiectul înființării Consulatului General al României la Ungheni a făcut obiectul recentelor discuții oficiale de la București dintre dumneavoastră ca ministru al Afacerilor Externe al României cu domnul Nicolae Popescu, ministrul Afacerilor Externe și al Integrării Europene al Republicii Moldova.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Claudiu Târziu, liderul europarlamentarilor AUR și președintele Consiliului Național de Conducere al partidului, a lansat un manifest pentru salvarea sistemului de educație din România. În prima zi a noului an școlar, eurodeputatul Claudiu Târziu solicită Ministerului Educației elaborarea unei strategii de combatere a analfabetismului la nivel […]
”Economia României, sub conducerea tandemului format din Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, traversează una dintre cele mai dificile perioade din ultimii ani. Datele economice recente reflectă o serie de provocări majore, cu perspective îngrijorătoare pentru evoluția viitoare. În al doilea trimestru al anului 2024, economia românească […]
Astăzi, în jur de 3 milioane de elevi au început școala, dintre care 180.000 de elevi au început clasa Pregătitoare, fiecare dintre aceștia având propriile vise și aspirații privind viitorul lor de oameni mari, năzuințe pe care statul român ar fi trebuit să le susțină cu […]
În calitate de europarlamentar român și de membru al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, merg pe teren să discut cu agricultorii despre seceta catastrofală de anul acesta și dezastrul provocat de pesta oilor. Trebuie să identificăm și să aplicăm rapid soluțiile de […]
“Prețul fiecărui obiect care se produce în România și al fiecărui serviciu pe care o companie românească îl face este influențat în mod determinant de costul finanțării și cel al energiei. Companiile românești plătesc cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană la creditele pe care le […]
Deputatul Dan Tanasă, purtătorul de cuvânt al AUR, consideră că România nu are nevoie de eroi falși, precum Nicolae Ciucă, și că românii au nevoie de lideri adevărați! “Nicolae Ciucă sau „eroul de la Nassiriya” sau cum s-a încercat transformarea acestui mit al ostașului în realitate! […]