Adresată: Domnului Ionel CIUCĂ, prim-ministru al României
Domnului Bogdan Lucian AURESCU, ministru al Afacerilor Externe
De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, ales în circumscripția nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării
Data: 09/02/2022
Obiectul întrebării: Cum sunt aplicate efectiv prevederile art. 11 al Tratatului bilaterial de bază dintre România și Federația Rusă, din 4 iulie 2003, și cele ale art. 1 al Acordului dintre Guvernul Guvernul României și Guvernul Federației Ruse, din 9 iulie 2013.
Stimate domnule prim-ministru,
Stimate domnule ministru,
Tratatul privind relaţiile prietenești și de cooperare dintre România și Federaţia Rusă, semnat la Moscova la 4 iulie 2003 și ratificat prin Legea nr. 24 din 3 martie 2004, prevede ca fiecare dintre părțile semnatare să respecte, asigure și protejeze drepturile membrilor minorităților rusă și, respectiv, română, indiferent de etnonimul cu care sunt desemnaţi sau cu care se autoidentifică aceștia.
Articolul 11 al Tratatului bilateral de bază dintre România și Federaţia Rusă stipulează: „Părţile contractante respectă, asigură și ocrotesc, în condiţii de egalitate deplină în faţa legii, fără nicio discriminare, identitatea etnică, culturală, lingvistică și religioasă a persoanelor care locuiesc în România și care se consideră, conform originii lor, ca aparţinând minorităţii ruse și, respectiv, persoanelor care locuiesc în Federaţia Rusă și care se considera, conform originii lor, ca aparţinând minorităţii române, indiferent de apelativul folosit în privinţa lor în societate și de regiunile în care ele locuiesc pe teritoriul fiecărei părţi contractante. În acest scop, părţile contractante aplică normele și standardele Organizaţiei Naţiunilor Unite, Organizaţiei pentru Securitate și Cooperare în Europa și ale Consiliului Europei”.
De asemenea, la 9 iulie 2013 a fost semnat Acordul dintre Guvernul Guvernul României și Guvernul Federației Ruse privind deschiderea și condiţiile de funcționare a Institutului Cultural Român în orașul Moscova și a Centrului Rus de Știință și Cultură în orașul București[1].
Conform acestui Acord internațional,”1. Partea română deschide în oraşul Moscova Institutul Cultural Român, denumit în continuare Institut, iar partea rusă deschide în oraşul Bucureşti Centrul Rus pentru Ştiinţă şi Cultură, denumit în continuare Centru. 2. Activitatea Institutului şi a Centrului se desfăşoară pe baza dispoziţiilor prezentului acord, a normelor dreptului internaţional şi conform legislaţiei statului de reşedinţă. În cazul României, legislaţia internă include de asemenea şi legislaţia Uniunii Europene. 3. Părţile pot, pe bază de înţelegere reciprocă, să deschidă institute şi centre în alte oraşe ale statului de reşedinţă, cu respectarea legislaţiei statului de reşedinţă”.
Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:
- Cum au fost aplicate efectiv de către România și Federația Rusă prevederile articolului 11 al Tratatului privind relaţiile prietenești și de cooperare dintre România și Federaţia Rusă, din 4 iulie 2003.
- Cum au fost aplicate efectiv de către România și Federația Rusă prevederile articolului 1 al Acordului dintre Guvernul Guvernul României și Guvernul Federației Ruse, din 9 iulie 2013.
Nu există răspunsuri