Adresată: Domnului Ionel CIUCĂ, prim-ministru al României
Domnului Bogdan Lucian AURESCU, ministru al Afacerilor Externe
Domnului Adrian DUPU, secretar de stat, șef al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova
De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, ales în circumscripția nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării
Data: 07/03/2022
Obiectul întrebării: Modul în care au fost utilizate fondurile bugetare donate de România pentru construirea și dotarea clădirii Teatrului muzical-dramatic ”Bogdan Petriceicu Hașdeu” din municipiul Cahul.
Stimate domnule prim-ministru,
Stimate domnule ministru,
Stimate domnule secretar de stat,
În anul 2014 s-a decis acordarea de către România a sumei de 800 000 de euro, din fondurile asistenţei oficiale pentru dezvoltare gestionate de Ministerul Afacerilor Externe al României, având ca destinație construirea clădirii Teatrului muzical-dramatic ”Bogdan Petriceicu Hașdeu” din municipiul Cahul.
În octombrie 2014 Ministerul Afacerilor Externe al României şi Ministerul Culturii al Republicii Moldova au semnat un Memorandum de Înţelegere în domeniul cooperării pentru dezvoltare privind Teatrul ,,B. P. Haşdeu”.
Prin Memorandumul de Înțelegere s-a stabilit că suma de 800 000 de euro acordată de către România va fi completată cu o contribuție de 300 000 de euro alocată de către Republica Moldova.
Piatra de temelie a clădirii Teatrului ”B. P. Hașdeu” din municipiul Cahul a fost pusă în anul 2014 de către prim-miniștrii României și Republicii Moldova, iar lucrările propriu-zise de construcție au demarat în anul 2016.
Cu ocazia ultimei mele vizite în municipiul Cahul am putut constata cu regret că, la distanță de 8 ani de la punerea pietrei de temelie a clădirii Teatrului ”B. P. Hașdeu” din municipiul Cahul și de 6 ani de la demararea lucrărilor de construcție, clădirea nu a fost dată în exploatare.
Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți un răspuns coordonat interinstituțional privind:
- Gradul de eficiență și transparență a modului în care guvernul Republicii Moldova a utilizat grantul în valoare de 800 000 de euro acordat de România în anul 2014 pentru construirea clădirii Teatrului ”B. P. Hașdeu” din municipiul Cahul.
- Dacă Republica Moldova și-a onorat integral și în termen angajamentul asumat oficial în ceea ce privește contribuția sa cu suma de 300 000 de euro pentru lucrările de construcție și dotare a Teatrului ”B. P. Hașdeu” din municipiul Cahul.
- Care sunt motivele reale din cauza cărora clădirea Teatrului ”B. P. Hașdeu” din municipiul Cahul nu a fost încă dată în exploatare și nu poate fi deschisă pentru publicul spectator românesc din regiune.
- În ce orizont concret de timp lucrările de construcție și cele de dotare a clădirii Teatrului ”B. P. Hașdeu” din municipiul Cahul vor fi încheiate.
Nu există răspunsuri