Boris Volosatîi – întrebare către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Subsidiara Poștei Române la Chișinău. Tarifele poștale dintre cele două state românești actuale și atingerea obiectivului strategic de creare a spațiului poștal unic.

Adresată: Domnului Sebastian-Ioan BURDUJA, ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile   de români din afara granițelor țării

Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Obiectul întrebării: Subsidiara Poștei Române la Chișinău. Tarifele poștale dintre cele două state românești actuale și atingerea obiectivului strategic de creare a spațiului poștal unic.

Stimate domnule ministru,

Compania Națională Poşta Română S.A. este operatorul naţional din domeniul serviciilor poştale şi se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (93,52% din pachetul de acţiuni) şi Fondul Proprietatea (6,48% din pachetul de acţiuni).

Din luna decembrie 2022 Poșta Română are o subsidiară la Chișinău, dezvoltând un parteneriat cu Întreprinderea de Stat Poșta Moldovei S.A..

La 12 august 2022 cele două întreprinderi poștale din stânga și din dreapta Prutului au semnat un Acord prin care tarifele pentru coletele poștale pe relația România – Republica Moldova au fost reduse, din octombrie 2022, cu 25%, fapt arondat scopului declarat de egalizare a tuturor tarifelor poștale între cele două state ale noastre.

Cele două întreprinderi poștale partenere au anunțat că doresc unificarea serviciilor poștale și de curierat din România și Republica Moldova, creând astfel un spațiu poștal unic.

După reducerea tarifelor poștale în octombrie 2022, s-a anunțat creșterea numărului de curse poștale între cele două state, de la o cursă săptămânală, la o cursă zilnic.

La 1 martie 2023 a intrat în vigoare Acordul dintre cele două administrații poștale ale noastre privind schimbul de trimiteri EMS (Express Mail Service – Serviciul Poștal Rapid/Expres), document care prevede tarife mai mici decât cele plătite anterior.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Care este nivelul actual al tarifelor poștale dintre cele două maluri ale Prutului la toate tipurile de trimiteri și servicii poștale operate în cadrul Acordurilor dintre cele două administrații poștale ale noastre.
  2. Pe cât de mult s-a avansat în prima jumătate a anului 2023 pe calea creării spațiului poștal unic între cele două maluri ale Prutului?
  3. Ce rezultate concrete a înregistrat subsidiara Poștei Române de la Chișinău din momentul inaugurării sale până în prezent?
  4. Care este frecvența actuală a curselor poștale între cele două maluri ale Prutului.
  5. Ce acțiuni și măsuri concrete se au în vedere pentru a doua jumătate a anului 2023 în vederea atingerii scopului strategic declarat de creare a spațiului poștal unic al celor două state ale noastre.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) va lua parte la protestul organizat de mai multe organizații civice belgiene, care va avea loc joi, 23 mai, începând cu ora 13:30, pe esplanada din fața Parlamentului European. Protestul este îndreptat împotriva cenzurii exercitate de Radioteleviziunea Uniunii Europene (EBU). Contextul […]
Producătorii locali au nevoie de susținere reală din partea autorităților locale. Candidatul AUR la funcția de primar al municipiului Botoșani, antreprenorul Cătălin Silegeanu, propune o serie de măsuri care vin în sprijinul comercianților și consumatorilor deopotrivă, prin crearea condițiilor optime de comercializare a produselor agroalimentare. Piața […]
Potrivit lui Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, nu mai există bani pentru a plăti motorina și curentul necesare STB, dar nici pentru salariile angajaților societății. Situația este cauzată de neplata datoriilor de către de către Primăria Municipiului București, care a acumulat datorii uriașe în […]
Cel mai sensibil aspect care necesită o implicare deosebită din partea autoritaților locale este cel al spitalelor botoșănene, pentru care nu de puține ori, am avut dovada clară că se lucrează mai mult împotriva pacienților decât în favoarea acestora! Am ajuns la acestă tristă concluzie după […]
Alianța pentru Unirea Românilor a organizat un marș electoral la Iași la care au participat peste o mie de persoane. Înaintea acestuia, Claudiu Târziu, președintele Consiliulul Național de Conducere al AUR, le-a adresat participanților câteva cuvinte despre votul din 9 iunie. “Dragi susținători ai Mișcării Naționale […]
Alianța pentru Unirea Românilor a organizat un marș electoral la Iași la care au participat peste o mie de persoane. În timpul evenimentului, președintele AUR, George Simion, l-a acuzat pe primarul Iașiului, Mihai Chirica, de legături cu mafia imobiliară și i-a îndemnat pe românii din diaspora […]