Boris Volosatîi – întrebare către M.A.E. – Stadiul de soluționare a chestiunii privind Casa Iorga, proprietate a statului român din Saranda, Albania.

Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministru al Afacerilor Externe

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Data: 04/10/2023

Obiectul întrebării: Stadiul de soluționare a chestiunii privind Casa Iorga, proprietate a statului român din Saranda, Albania.

Stimată doamnă ministru,

În anul 1932 Regele Ahmed Zogu al Albaniei i-a donat istoricului Nicolae Iorga un teren cu suprafața de 767 metri pătrați, situat pe malul Golfului Corfu în orașul Saranda.

În 1932 Nicolae Iorga a donat terenul statului român, care a construit în acel loc un Institut de Studii Balcanice, instituția funcționând până în anul 1944, când imobilul și terenul au fost naționalizate printr-o hotărâre a Tribunalului militar din Girocastru (Gjirokaster) și folosit ca punct vamal, club sportiv etc. Imobilul a fost cunoscut în general cu numele de Casa Iorga.

În 1992 clădirea și terenul au fost vândute unui cetățean albanez prin filiala Saranda a Agenției Naționale de Privatizare din Albania. În 1995 statul român a introdus o acțiune în justiția albaneză pentru recunoașterea dreptului său de proprietate asupra Casei Iorga și anularea deciziei de privatizare din 1992.

Tribunalul județean Saranda a recunoscut, la 27 noiembrie 2003, dreptul de proprietate al statului român asupra Casei Iorga, însă decizia a fost contestată.

La 9 iulie 2007 Tribunalul județean Saranda a pronunțat o sentință definitivă prin care drepturile de proprietate ale statului român au fost recunoscute din nou.

Agenția pentru Restituirea și Compensarea Proprietăților de la Tirana a confirmat, la 18 martie 2008, calitatea statului român de fost proprietar și dreptul de compensare pentru acest bun imobil.

La 17 iunie 2015, Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe (MEAE) al Albaniei a informat partea română, prin Notă verbală, asupra creării, prin ordin al ministrului de Externe, a unei Comisii speciale pentru Expropriere, care urma să-i transmită prim-ministrului Albaniei documentația necesară în vederea luării de către prim-ministru a unei decizii. De asemenea, partea română a fost informată prin Nota verbală că decizia prim-ministrului albanez urma să fie publicată în Monitorul Oficial al Albaniei.

În luna octombrie 2021, MEAE al Albaniei a adus la cunoștința părții române faptul că a formulat un punct de vedere favorabil în dosarul chestiunii, urmând să înainteze documentația necesară către Consiliul de Miniștri al Albaniei.

În luna februarie 2022, MEAE al Albaniei a comunicat părții române că are în vedere elaborarea unui act normativ de expropriere a cetățeanului albanez care a devenit în 1992 posesor al imobilului.

Alte evoluții în legătură cu dreptul de proprietate al statului român asupra Casei Iorga de la Saranda și a terenului aferent nu au fost făcute publice până în prezent.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Dacă, din februarie 2022 și până în prezent, autoritățile albaneze au adoptat și pus în aplicare un act normativ de expropriere a cetățeanului albanez care a devenit în 1992 posesor al Casei Iorga de la Saranda. În eventualitatea unui răspuns afirmativ, vă rugăm să precizați denumirea actului normativ, numărul lui și data emiterii, iar în eventualitatea unui răspuns negativ vă rugăm să ne comunicați în ce orizont de timp este estimată adoptarea unui asemenea act normativ.

2. Dacă statul român a intrat în posesia Casei Iorga de la Saranda și a terenului aferent, conform sentinței definitive a Tribunalului Județului Saranda din 9 iulie 2007. În eventualitatea unui răspuns negativ, vă rugăm să ne comunicați în ce orizont de timp este estimată intrarea statului român în posesia Casei Iorga și a terenului aferent.

3. Ce destinație urmează să primească imobilul redobândit de către statul român la Saranda și ce propuneri au fost făcute în acest sens.

4. Dacă Ministerul Afacerilor Externe a formulat deja sau va formula propuneri în legătură cu acest imobil din străinătate pentru proiecția bugetară pe anul 2024.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

”Astăzi, cadrele medicale au ieșit din nou în stradă. Cei care ar trebui să reprezinte o categorie prioritară pentru statul român se văd umiliți de către cei care administrează domeniul sănătății. Revendicările colegilor mei aflați în stradă sunt normale, acestea fiind lucruri de bun simț care […]
Propunerea europarlamentarului AUR Claudiu Târziu, președinte al Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, vine la finalul unei săptămâni în care acesta a vizitat mai multe județe afectate de secetă în sudul României și a discutat cu agricultori, specialiști și reprezentanți ai comunităților devastate […]
Președintele AUR, George Simion, a prezentat joi, la Turceni, în județul Gorj, planul de măsuri pentru domeniul energetic. Liderul AUR a declarat că dacă vrem să avem industrie, atunci trebuie să ne gândim la acele industrii care funcționează cu resursele noastre. „Trebuie să exploatăm toate resursele […]
Aflat la Orodel, județul Dolj, în cea de-a treia zi a campaniei pe care o întreprinde în județele din sudul României afectate de secetă și de pesta micilor rumegătoare, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR și liderul delegației partidului în Parlamentul European, Claudiu Târziu, a […]
Cum mai toate comentariile iscate de cartea senatorului Ciucă seamănă între ele, nu mă voi apuca acum să le repet. Mă voi mărgini să fac câteva considerații pe care genul acesta de carte le îndreptățește. Ce îi reproșez autorului Ciucă nu e lipsa de talent, pe […]
”Candidații pentru alegerile prezidențiale din acest an au o foarte mare problemă, din ceea ce văd, cu privire la școlile absolvite. Primul a fost Marcel Ciolacu, cel care fuge și nu își prezintă diploma de BAC. De ar fi fost singurul mai ziceam. Dar, ce am […]