Boris Volosatîi – întrebare către M.A.E. – Stadiul de soluționare a chestiunii privind Casa Iorga, proprietate a statului român din Saranda, Albania.

Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministru al Afacerilor Externe

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Data: 04/10/2023

Obiectul întrebării: Stadiul de soluționare a chestiunii privind Casa Iorga, proprietate a statului român din Saranda, Albania.

Stimată doamnă ministru,

În anul 1932 Regele Ahmed Zogu al Albaniei i-a donat istoricului Nicolae Iorga un teren cu suprafața de 767 metri pătrați, situat pe malul Golfului Corfu în orașul Saranda.

În 1932 Nicolae Iorga a donat terenul statului român, care a construit în acel loc un Institut de Studii Balcanice, instituția funcționând până în anul 1944, când imobilul și terenul au fost naționalizate printr-o hotărâre a Tribunalului militar din Girocastru (Gjirokaster) și folosit ca punct vamal, club sportiv etc. Imobilul a fost cunoscut în general cu numele de Casa Iorga.

În 1992 clădirea și terenul au fost vândute unui cetățean albanez prin filiala Saranda a Agenției Naționale de Privatizare din Albania. În 1995 statul român a introdus o acțiune în justiția albaneză pentru recunoașterea dreptului său de proprietate asupra Casei Iorga și anularea deciziei de privatizare din 1992.

Tribunalul județean Saranda a recunoscut, la 27 noiembrie 2003, dreptul de proprietate al statului român asupra Casei Iorga, însă decizia a fost contestată.

La 9 iulie 2007 Tribunalul județean Saranda a pronunțat o sentință definitivă prin care drepturile de proprietate ale statului român au fost recunoscute din nou.

Agenția pentru Restituirea și Compensarea Proprietăților de la Tirana a confirmat, la 18 martie 2008, calitatea statului român de fost proprietar și dreptul de compensare pentru acest bun imobil.

La 17 iunie 2015, Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe (MEAE) al Albaniei a informat partea română, prin Notă verbală, asupra creării, prin ordin al ministrului de Externe, a unei Comisii speciale pentru Expropriere, care urma să-i transmită prim-ministrului Albaniei documentația necesară în vederea luării de către prim-ministru a unei decizii. De asemenea, partea română a fost informată prin Nota verbală că decizia prim-ministrului albanez urma să fie publicată în Monitorul Oficial al Albaniei.

În luna octombrie 2021, MEAE al Albaniei a adus la cunoștința părții române faptul că a formulat un punct de vedere favorabil în dosarul chestiunii, urmând să înainteze documentația necesară către Consiliul de Miniștri al Albaniei.

În luna februarie 2022, MEAE al Albaniei a comunicat părții române că are în vedere elaborarea unui act normativ de expropriere a cetățeanului albanez care a devenit în 1992 posesor al imobilului.

Alte evoluții în legătură cu dreptul de proprietate al statului român asupra Casei Iorga de la Saranda și a terenului aferent nu au fost făcute publice până în prezent.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Dacă, din februarie 2022 și până în prezent, autoritățile albaneze au adoptat și pus în aplicare un act normativ de expropriere a cetățeanului albanez care a devenit în 1992 posesor al Casei Iorga de la Saranda. În eventualitatea unui răspuns afirmativ, vă rugăm să precizați denumirea actului normativ, numărul lui și data emiterii, iar în eventualitatea unui răspuns negativ vă rugăm să ne comunicați în ce orizont de timp este estimată adoptarea unui asemenea act normativ.

2. Dacă statul român a intrat în posesia Casei Iorga de la Saranda și a terenului aferent, conform sentinței definitive a Tribunalului Județului Saranda din 9 iulie 2007. În eventualitatea unui răspuns negativ, vă rugăm să ne comunicați în ce orizont de timp este estimată intrarea statului român în posesia Casei Iorga și a terenului aferent.

3. Ce destinație urmează să primească imobilul redobândit de către statul român la Saranda și ce propuneri au fost făcute în acest sens.

4. Dacă Ministerul Afacerilor Externe a formulat deja sau va formula propuneri în legătură cu acest imobil din străinătate pentru proiecția bugetară pe anul 2024.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, prezent duminică, 19 mai, la Baia Mare, în Maramureș, în cadrul Caravanei Patrioți în Europa, prin care AUR își prezintă candidații la alegerile din data de 9 iunie, a subliniat importanța acestor alegeri și diferențele dintre ceea […]
Sfânta zi de Duminică, 19 mai, a prilejuit oprirea Caravanei Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, în județul Maramureș, la Baia Mare. Sute de oameni au participat la Baia Mare la prezentarea unora dintre candidații AUR la alegerile […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a fost sâmbătă, 19 mai, pentru toată ziua, în județul Bistrița-Năsăud. În Bistrița, după un flashmob în parcul unde se regăsește și Cetatea Bistriței, o parte dintre candidații la alegerile europarlamentare […]
Cristian Terheș, europarlamentar, cel care deschide lista Alianței AUR pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie, lansează un apel urgent către cetățeni în contextul investigațiilor desfășurate de Parchetul European (EPPO) asupra președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cristian Terheș critică vehement protejarea continuă a […]
Între 27 mai și 1 iunie, la Geneva, va avea loc cea de-a 77-a adunare a Organizației Mondiale a Sănătății care, potrivit tuturor informațiilor disponibile până la acest moment, prin adoptarea Tratatului de Pandemie Globală, urmărește să instaureze o nouă formă de control la nivel global. […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, vineri, 17 mai, în județul Mureș, la Sighișoara și la Târgu Mureș. În urma unui flashmob organizat în centrul orașului Sighișoara, participanții au ajuns în Cetatea Medievală din Târgu […]