Boris Volosatîi – întrebare către M.A.E. – Stadiul de soluționare a chestiunii privind Casa Iorga, proprietate a statului român din Saranda, Albania.

Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministru al Afacerilor Externe

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Data: 04/10/2023

Obiectul întrebării: Stadiul de soluționare a chestiunii privind Casa Iorga, proprietate a statului român din Saranda, Albania.

Stimată doamnă ministru,

În anul 1932 Regele Ahmed Zogu al Albaniei i-a donat istoricului Nicolae Iorga un teren cu suprafața de 767 metri pătrați, situat pe malul Golfului Corfu în orașul Saranda.

În 1932 Nicolae Iorga a donat terenul statului român, care a construit în acel loc un Institut de Studii Balcanice, instituția funcționând până în anul 1944, când imobilul și terenul au fost naționalizate printr-o hotărâre a Tribunalului militar din Girocastru (Gjirokaster) și folosit ca punct vamal, club sportiv etc. Imobilul a fost cunoscut în general cu numele de Casa Iorga.

În 1992 clădirea și terenul au fost vândute unui cetățean albanez prin filiala Saranda a Agenției Naționale de Privatizare din Albania. În 1995 statul român a introdus o acțiune în justiția albaneză pentru recunoașterea dreptului său de proprietate asupra Casei Iorga și anularea deciziei de privatizare din 1992.

Tribunalul județean Saranda a recunoscut, la 27 noiembrie 2003, dreptul de proprietate al statului român asupra Casei Iorga, însă decizia a fost contestată.

La 9 iulie 2007 Tribunalul județean Saranda a pronunțat o sentință definitivă prin care drepturile de proprietate ale statului român au fost recunoscute din nou.

Agenția pentru Restituirea și Compensarea Proprietăților de la Tirana a confirmat, la 18 martie 2008, calitatea statului român de fost proprietar și dreptul de compensare pentru acest bun imobil.

La 17 iunie 2015, Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe (MEAE) al Albaniei a informat partea română, prin Notă verbală, asupra creării, prin ordin al ministrului de Externe, a unei Comisii speciale pentru Expropriere, care urma să-i transmită prim-ministrului Albaniei documentația necesară în vederea luării de către prim-ministru a unei decizii. De asemenea, partea română a fost informată prin Nota verbală că decizia prim-ministrului albanez urma să fie publicată în Monitorul Oficial al Albaniei.

În luna octombrie 2021, MEAE al Albaniei a adus la cunoștința părții române faptul că a formulat un punct de vedere favorabil în dosarul chestiunii, urmând să înainteze documentația necesară către Consiliul de Miniștri al Albaniei.

În luna februarie 2022, MEAE al Albaniei a comunicat părții române că are în vedere elaborarea unui act normativ de expropriere a cetățeanului albanez care a devenit în 1992 posesor al imobilului.

Alte evoluții în legătură cu dreptul de proprietate al statului român asupra Casei Iorga de la Saranda și a terenului aferent nu au fost făcute publice până în prezent.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Dacă, din februarie 2022 și până în prezent, autoritățile albaneze au adoptat și pus în aplicare un act normativ de expropriere a cetățeanului albanez care a devenit în 1992 posesor al Casei Iorga de la Saranda. În eventualitatea unui răspuns afirmativ, vă rugăm să precizați denumirea actului normativ, numărul lui și data emiterii, iar în eventualitatea unui răspuns negativ vă rugăm să ne comunicați în ce orizont de timp este estimată adoptarea unui asemenea act normativ.

2. Dacă statul român a intrat în posesia Casei Iorga de la Saranda și a terenului aferent, conform sentinței definitive a Tribunalului Județului Saranda din 9 iulie 2007. În eventualitatea unui răspuns negativ, vă rugăm să ne comunicați în ce orizont de timp este estimată intrarea statului român în posesia Casei Iorga și a terenului aferent.

3. Ce destinație urmează să primească imobilul redobândit de către statul român la Saranda și ce propuneri au fost făcute în acest sens.

4. Dacă Ministerul Afacerilor Externe a formulat deja sau va formula propuneri în legătură cu acest imobil din străinătate pentru proiecția bugetară pe anul 2024.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Ziua a treia de la Conservative Political Action Conference – CPAC a fost marcată de discursul susținut de Donald Trump, fostul și cel mai probabil viitorul președinte al Statelor Unite ale Americii. Cu acest prilej, președintele AUR George Simion a subliniat că suveranismul trebuie să fie […]
Aflat la Washington DC, senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, a rostit un discurs la cea de-a cincea ediție a „International Crisis Summit”, eveniment din marja Conservative Political Action Conference – CPAC, cea mai mare conferință a liderilor conservatori […]
În cea de-a doua zi a Conservative Political Action Conference (CPAC), delegația AUR a continuat seria de întâlniri oficiale cu reprezentanți ai Partidului Republican din Statele Unite și cu oficiali europeni, dar și din alte colțuri ale lumii. Președintele AUR, George Simion, a acordat mai multe […]
O delegație a partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condusă de președintele AUR, deputatul George Simion, se află în perioada 21 – 26 februarie în Washington DC, Statele Unite ale Americii, unde participă la CPAC – Conservative Political Action Conference, cea mai mare conferință a liderilor […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat, la Washington DC, că ceea ce se întâmplă zilele acestea în România nu este doar un simplu act politic, ci este un atac asupra instituțiilor statului, asupra competitorilor politici care le sunt potrivnici celor aflați […]
Președintele AUR, George Simion, a transmis, din Statele Unite ale Americii, de la CPAC, un mesaj cu privire la ultimele evoluții de pe scena politică din România. Acesta a spus că ceea ce se întâmplă în România este inimaginabil, un atac asupra democrației. „Ceea ce se […]