Boris Volosatîi – întrebare către M.A.E. – Stadiul de soluționare a chestiunii privind Casa Iorga, proprietate a statului român din Saranda, Albania.

Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministru al Afacerilor Externe

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Data: 04/10/2023

Obiectul întrebării: Stadiul de soluționare a chestiunii privind Casa Iorga, proprietate a statului român din Saranda, Albania.

Stimată doamnă ministru,

În anul 1932 Regele Ahmed Zogu al Albaniei i-a donat istoricului Nicolae Iorga un teren cu suprafața de 767 metri pătrați, situat pe malul Golfului Corfu în orașul Saranda.

În 1932 Nicolae Iorga a donat terenul statului român, care a construit în acel loc un Institut de Studii Balcanice, instituția funcționând până în anul 1944, când imobilul și terenul au fost naționalizate printr-o hotărâre a Tribunalului militar din Girocastru (Gjirokaster) și folosit ca punct vamal, club sportiv etc. Imobilul a fost cunoscut în general cu numele de Casa Iorga.

În 1992 clădirea și terenul au fost vândute unui cetățean albanez prin filiala Saranda a Agenției Naționale de Privatizare din Albania. În 1995 statul român a introdus o acțiune în justiția albaneză pentru recunoașterea dreptului său de proprietate asupra Casei Iorga și anularea deciziei de privatizare din 1992.

Tribunalul județean Saranda a recunoscut, la 27 noiembrie 2003, dreptul de proprietate al statului român asupra Casei Iorga, însă decizia a fost contestată.

La 9 iulie 2007 Tribunalul județean Saranda a pronunțat o sentință definitivă prin care drepturile de proprietate ale statului român au fost recunoscute din nou.

Agenția pentru Restituirea și Compensarea Proprietăților de la Tirana a confirmat, la 18 martie 2008, calitatea statului român de fost proprietar și dreptul de compensare pentru acest bun imobil.

La 17 iunie 2015, Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe (MEAE) al Albaniei a informat partea română, prin Notă verbală, asupra creării, prin ordin al ministrului de Externe, a unei Comisii speciale pentru Expropriere, care urma să-i transmită prim-ministrului Albaniei documentația necesară în vederea luării de către prim-ministru a unei decizii. De asemenea, partea română a fost informată prin Nota verbală că decizia prim-ministrului albanez urma să fie publicată în Monitorul Oficial al Albaniei.

În luna octombrie 2021, MEAE al Albaniei a adus la cunoștința părții române faptul că a formulat un punct de vedere favorabil în dosarul chestiunii, urmând să înainteze documentația necesară către Consiliul de Miniștri al Albaniei.

În luna februarie 2022, MEAE al Albaniei a comunicat părții române că are în vedere elaborarea unui act normativ de expropriere a cetățeanului albanez care a devenit în 1992 posesor al imobilului.

Alte evoluții în legătură cu dreptul de proprietate al statului român asupra Casei Iorga de la Saranda și a terenului aferent nu au fost făcute publice până în prezent.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Dacă, din februarie 2022 și până în prezent, autoritățile albaneze au adoptat și pus în aplicare un act normativ de expropriere a cetățeanului albanez care a devenit în 1992 posesor al Casei Iorga de la Saranda. În eventualitatea unui răspuns afirmativ, vă rugăm să precizați denumirea actului normativ, numărul lui și data emiterii, iar în eventualitatea unui răspuns negativ vă rugăm să ne comunicați în ce orizont de timp este estimată adoptarea unui asemenea act normativ.

2. Dacă statul român a intrat în posesia Casei Iorga de la Saranda și a terenului aferent, conform sentinței definitive a Tribunalului Județului Saranda din 9 iulie 2007. În eventualitatea unui răspuns negativ, vă rugăm să ne comunicați în ce orizont de timp este estimată intrarea statului român în posesia Casei Iorga și a terenului aferent.

3. Ce destinație urmează să primească imobilul redobândit de către statul român la Saranda și ce propuneri au fost făcute în acest sens.

4. Dacă Ministerul Afacerilor Externe a formulat deja sau va formula propuneri în legătură cu acest imobil din străinătate pentru proiecția bugetară pe anul 2024.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Discursul președintelui AUR, George Simion, la ora 21:00, după închiderea secțiilor de vot pentru alegerile parlamentare. ”Mulțumim celor care au făcut eforturi astăzi și săptămâna trecută! La mulți ani, România! La mulți ani, români! Înainte de a începe orice se cuvine să amintim că astăzi este […]
În cadrul unei conferințe de presă, Georgiana Teodorescu, europarlamentar AUR și avocat, a prezentat mai multe cazuri de fraude electorale semnalate până în acest moment în cadrul scrutinului pentru alegerile parlamentare din data de 1 decembrie. “Aș vrea să încep prin a ura La mulți ani […]
Președintele AUR, George Simion, a declarat la Piatra Neamț, în ultima zi de campanie pentru alegerile parlamentare, că pe 24 noiembrie a avut loc o mare victorie a românilor, una pe care astăzi „instituțiile acestui stat care teoretic este democratic” încearcă să o oprească, să o […]
Președintele AUR, George Simion, a declarat, în cadrul unui discurs susținut la Bacău, că duminica trecută poporul român a trimis o adevărată declarație de independență față de regimul care ne-a condus în ultimele decenii, în ultimii 35 de ani. Liderul AUR a subliniat că de rezultatul […]
“Regimul Iohannis refuză să cedeze puterea, sfidând voința exprimată de popor prin vot. Apreciez profesionalismul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), care nu a susținut minciuna regimului Iohannis legată de o presupusă fraudare electronică. De asemenea, Autoritatea Electorală Permanentă a confirmat că nu au existat fraude care […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat joi, 28 noiembrie, la Timișoara, un eveniment de prezentare a soluțiilor pentru România. George Simion, președintele AUR, și-a început discursul aducând aminte de sacrificiul celor care în 1989 au aprins scânteia libertății noastre. “Astăzi stăm aici, pe Pământ Sfânt, […]