Boris Volosatîi – întrebare către M.A.E. – Localitățile de peste hotare în care sunt înregistrați la misiunile diplomatice ale României cel puțin 5.000 de cetățeni români și numărul de centre comunitare românești din străinătate înființare de către MAE, conform prevederilor Legii nr. 86/2016.

Adresată:  Domnului Bogdan Lucian AURESCU, ministru al Afacerilor Externe

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Data: 12/12/2022

Obiectul întrebării: Localitățile de peste hotare în care sunt înregistrați la misiunile diplomatice ale României cel puțin 5.000 de cetățeni români și numărul de centre comunitare românești din străinătate înființare de către MAE, conform prevederilor Legii nr. 86/2016.

Stimate domnule ministru,

România este statul european cu cea mai mare rată anuală a expatrierii. Un număr de cetățeni români estimat între 6 și 7 milioane de persoane au domiciliul sau reședința în străinătate.

Legea nr. 86/2016 privind instituirea centrelor comunitare românești în străinătate prevede, la art. 1, că statul român are obligaţia de a lua măsuri menite să asigure o bună reprezentativitate a românilor din afara graniţelor ţării la nivel de comunitate şi de a asigura coeziunea în cadrul acestora.

În vederea îndeplinirii obligaţiei prevăzute la art. 1, statul român asigură înfiinţarea unor centre comunitare româneşti în fiecare stat în care sunt înregistraţi la misiunile diplomatice ale României cel puţin 5.000 de cetăţeni români.

Ministerul Afacerilor Externe este responsabil pentru înfiinţarea centrelor comunitare româneşti. Legea prevede de asemenea statul român pune la dispoziţia fiecărui centru comunitar românesc un sediu în care să îşi desfăşoare activitatea.

Centrele comunitare româneşti au drept scop asigurarea coeziunii comunităţilor de români din afara graniţelor ţării, reprezentativitatea acestora, organizarea de proiecte şi programe cu caracter cultural, educativ şi artistic în scopul promovării realităţilor istorice, a tradiţiilor, a obiceiurilor, valorilor naţionale şi a identităţii lingvistice. Centrele comunitare româneşti nu au personalitate juridică şi funcţionează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Potrivit legii, centrele comunitare româneşti se finanţează din următoarele surse:

a) bugetul Ministerului Afacerilor Externe;

b) donaţii, sponsorizări sau orice alte surse legal constituite.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Lista localităților din străinătate, întocmită în ordine descrescătoare și defalcat pe fiecare stat, în care există cel puțin 5000 de cetățeni români înregistrați la misiunile diplomatice ale României.
  2. Lista centrelor comunitare românești din străinătate înființate de către Ministerul Afacerilor Externe, defalcat pe fiecare stat, cu indicarea sumelor anuale de la bugetul de stat utilizate pentru achiziția sau închirierea de sedii corespunzătoare înființarea și finanțarea acestor centre comunitare românești.
  3. Care au fost propunerile formulate anual, din 2016 până în prezent, de către Ministerul Afacerilor Externe privind includerea în Legea bugetului de stat a sumelor necesare pentru achiziția/închirierea de sedii pentru a fi puse la dispoziția centrelor comunitare românești din străinătate, precum și pentru finanțarea acestora.
  4. În cazul unor răspunsuri negative la punctele 2 și 3, care sunt motivele temeince și pertninente pentru care Ministerul Afacerilor Externe nu s-a achitat de obligația sa legală privind înființarea centrelor comunitare românești din străinătate, punerea la dispoziția acestora a unor sedii corespunzătoare și formularea de propuneri concrete în vederea proiecției bugetare a cheltuielilor aferente.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a solicitat Guvernului României, în cadrul unei conferințe de presă extraordinară, să conteste decizia pe care Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat-o cu privire la căsătoriile între persoanele de același sex. Totodată, AUR solicită Executivului român să își exprime […]
Alianța pentru Unirea Românilor a reiterat, în cadrul unei conferințe de presă extraordinară, solicitarea transmisă ministrului de externe, Bogdan Aurescu, de a retrage susținerea publică pe care a anunțat-o cu privire la renunțarea Romaniei de a exercita dreptul de veto.„Pe neanunțate, România s-a alăturat unui grup […]
Cea de-a doua ediție a Conferinţei “România de Dincolo de Graniţe” dedicată românilor din diaspora şi organizată de Alianţa pentru Unirea Românilor a avut loc duminică, 28 Mai, la Roma, în Italia. De Ziua Românilor de Pretutindeni, AUR a fost alături de românii din diaspora. La […]
Astăzi, Guvernul României a venit exact cu aceeași ofertă pe care cadrele didactice au respins-o. Este o bătaie de joc din partea coaliției de guvernare la adresa dascălilor și la adresa învățământului românesc. Anunțul Guvernului vine ca nuca în perete! Este o dovadă de iresponsabilitate să […]
„Ca profesor și membru în Comisia de învățământ a Camerei Deputaților, mă alătur și eu zecilor de mii de colegi, întrucât, dacă Dumnezeu nu hotăra să fiu în Parlament, cu siguranță aș fi fost în stradă să îmi strig și eu nemulțumirile și să cer drepturile […]
Către: Domnul CSEKE Attila, Ministrul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației De la: Domnul George-Nicolae SIMION, deputat în circumscripția electorală nr. 42 București Subiectul întrebării: Cetățenii strămutați din localitățile afectate de alunecările de teren Stimate domnule Ministru,           Vă adresez prezenta întrebare parlamentară în numele cetățenilor strămutați […]