Boris Volosatîi – întrebare către M.A.E. – Fragmentarea artificială a minorității române din Ucraina și promovarea de către partea ucraineană a falsului privind existența unei așa-zise ”limbi moldovenești”, diferită de limba română.

Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministru al Afacerilor Externe

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Data: 04/10/2023

Obiectul întrebării: Fragmentarea artificială a minorității române din Ucraina și promovarea de către partea ucraineană a falsului privind existența unei așa-zise ”limbi moldovenești”, diferită de limba română.

Stimată doamnă ministru,

Românii, estimați numeric la circa jumătate de milion de persoane, reprezintă prima minoritate neslavă și a doua minoritate națională din Ucraina, după cea rusă.

România este statul înrudit (kin state, etat parent, conform terminologiei Consiliului Europei) pentru minoritatea națională română din Ucraina, indiferent de apelativele folosite în privința membrilor ei: etnonimul Români, infranimul românesc Moldoveni sau exonimul Volohi. Tributară practicilor și reflexelor ruso-ucrainene din perioada sovietică, Ucraina recurge în continuare la separarea minorității române din Ucraine pe criteriul apelativului cu care sunt identificați membrii minorității noastre înrudite.

România, așa cum se cunoaște, nu practică fragmentarea artificială a minorității ucrainene din țara noastră. Astfel, cu ocazia ultimului recensământ general al populației, România a încadrat la aceeași rubrică (Ucraineni, cod nivel 1 – 1400) persoanele care se autoidentifică drept (Ucraineni, cod nivel 1 – 1401), sau folosesc pentru autoidentificare infranimele ucrainene Haholi (cod nivel 2 – 1402), Huțuli (cod nivel 2 – 1403), Huțani (cod nivel 2 – 1404) sau Cazaci zaporojeni (cod nivel 2 – 1405).

Constatăm că Ministerul Afacerilor Externe și Președinția României au făcut public faptul că au abordat chestiunea așa-zisei limbi ”moldovenești”, distinctă de cea română, și a așa-zisei minorități ”moldovenești”, distinctă de cea română, în dialogul bilateral cu autoritățile ucrainene. Pe de altă parte, după întrevederile în care aceste chestiuni au fost abordate de partea română, oficialii ucraineni au evitat să se refere public la respectivele chestiuni, lăsând impresia că acestea ar fi chestiuni de interes doar pentru partea română, nu și pentru partea ucraineană.

În ceea ce privește educația în limba maternă a populației școlare române din Ucraina, se cuvine să precizăm că una dintre revendicările permanente ale asociațiilor reprezentative ale românilor din această țară este unificarea programelor de învățământ pentru toți românii din Ucraina, indiferent de apelativul folosit în raport cu ei. De precizat că în perioada ocupației sovietice în toate școlile din localitățile românești din Ucraina predarea materiilor s-a făcut în baza unora și acelorași programe, fără distincția formală pe criteriul apelativului etnic (etnonim, infranim, exonim).

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. De câte ori, când și de către ce autorități ale statului român a fost abordată cu partenerii de la Kiev, în ultimele 12 luni, chestiunea renunțării de către Ucraina la politicile, practicile și legislația prin care minoritatea națională română înrudită este fragmentată artificial pe criteriul formal al apelativului.

2.Care au fost, de fiecare dată reacțiile, promisiunile/angajamentele și acțiunile concrete ale autorităților ucrainene în această chestiune. Vă rugăm să precizați dacă promisiunile sau angajamentele părții ucrainene au fost exprimate doar verbal sau au făcut fost fixate documentar.

3. Dacă printre angajamentele asumate de autoritățile ucrainene figurează sau nu cel privind încadrarea, cu ocazia următorului recensământ al populației din Ucraina, la aceeași rubrică, a persoanelor care se autoidentifică cu etnonimul Român, cu infranimul românesc Moldovean sau cu exonimul Voloh.

4. Care sunt pentru românii din Ucraina consecințele pe plan educațional și identitar-cultural ale promovării conceptului sovietic privind așa-zisa ”limbă moldovenească” și ale fragmentării artificiale a minorității noastre înrudite în fiecare dintre regiunile Cernăuți, Odesa și Transcarpatică.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Toți cei șase europarlamentari AUR au aderat la Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR). „Ne-au cântat prohodul, dar s-au înșelat! Europarlamentarii AUR vor activa în cadrul Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), cel mai important grup conservator din Parlamentul European. Sper ca alături de celelalte guverne […]
Importanți lideri conservatori din Europa îl susțin pe liderul AUR, George Simion, în cursa pentru Cotroceni. Printre ei se află și Jaroslaw Kaczynski, președintele partidului „Lege și Justiție”, din Polonia, care a transmis, de altfel, un videoclip în care își arată aprecierea față de lupta pe […]
În vizita sa în Munchen cu ocazia Campionatului European de Fotbal, George Simion s-a întâlnit și cu românii stabiliți în Germania, cărora le-a mulțumit pentru susținere și le-a vorbit despre sistemul corupt care a acaparat țara. „Mulțumesc că ne-ați votat, mulțumesc că mulți dintre voi sunteți […]
Alianța pentru Unirea Românilor și-a lansat sâmbătă, 15 iunie, candidatul la alegerile prezidențiale, în persoana lui George Simion. Evenimentul a avut loc la Arenele Romane, în prezența a peste 7.000 de membri și simpatizanți AUR. „Noi știm să depunem efort. Poate de aceea sunt singurul care […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]