Boris Volosatîi – întrebare către M.A.E. – Eroii români căzuți în războiul din Ucraina. Sprijinul României pentru văduvele românce de război și orfanii români de război din Ucraina.

Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministru al Afacerilor Externe

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Data: 26/09/2023

Obiectul întrebării: Eroii români căzuți în războiul din Ucraina. Sprijinul României pentru văduvele românce de război și orfanii români de război din Ucraina.

Stimată doamnă ministru,

Astăzi, 26 septembrie 2023, am prezentat la tribuna Camerei Deputaților o declarație politică având ca subiect: Jertfa de sânge a românilor în războiul ruso-ucrainean.

În această declarație am arătat între altele: ”Minoritatea română din Ucraina, numărând jumătate de milion de persoane, plătește astăzi un greu tribut de sânge în războiul dezlănțuit de Rusia în Ucraina. Mulți dintre fiii națiunii române și-au dat viața pentru Ucraina după 24 februarie 2022. Anterior, au căzut cu moarte de erou mai mulți etnici români în Donbas. O evidență a eroilor români căzuți în Ucraina este disponibilă doar pentru autoritățile de la Kiev.

Referindu-se la o minoritate de 3 ori mai puțin numeroasă decât cea română, ambasadorul ucrainean la Budapesta a declarat la 1 august 2023 că ”în jur de 400 de etnici maghiari sunt mobilizați în două unități din armata ucraineană și 34 au fost uciși în luptă”.

Ambasadorul ucrainean la București nu a comunicat niciodată câți etnici români și-au dat viața în actualul război. Cu toate acestea, am reușit să aflăm din presă câteva nume ale eroilor noștri căzuți în teatrele de război din Ucraina. Iată câteva nume:

1. Serghei Guvir; 2. Ștefan Ciobanu; 3. Pavel Diavoliuc; 4. Ion Fartușneac; 5. Ion Zaeț; 6. Arcadie Farcaș; 7. Vasile Procopoae; 8. Dumitru Ignatesco; 9. Alexandru Sprânceană; 10. Denis Morăraș; 11. Dumitru Cojocaru;  12. Andrei Rusu; 13. Ilie Vasilaș; 14. Vasile Musteţă; 15. Vladislav Covalciuc; 16. Anatol Rusu; 17. Sebastian Acostăchioaie; 18. Andrei Stiopenco; 19. Igor Sidor; 20. Corneliu Toporeț;  21. Vladislav Alexa; 22. Dumitru Cernei; 23. Eugen Bezușca; 24. Andrei Dumbravă. Majoritatea dintre ei au lăsat în urmă văduve îndurerate și copii români orfani”.

De asemenea, am arătat că ”Jertfa de sânge a acestor români confirmă că minoritatea română merită un tratament civilizat care să excludă orice presiune în vederea deznaționalizării.

Consider că statul român  are datoria de a întreprinde toate cele necesare pentru aflarea numelor tuturor etnicilor români căzuți în actualul război purtat de Rusia, pentru identificarea unor soluții de eliberare a românilor căzuți în prizonieratul armatei ruse și pentru ajutorarea tuturor văduvelor românce și a tuturor orfanilor români de război. Pentru aceasta este necesară implicarea exemplară a Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe, precum și a ambasadei noastre la Kiev și a oficiilor consulare de la Kiev, Odesa, Slatina și Cernăuți.

Este de presupus că printre civilii români din Ucraina există victime ale războiului, în condițiile în care statul înrudit România nu a procedat la evacuarea din zonele de conflict a persoanelor aparținând minorității române, cum au procedat, bunăoară, în raport cu minoritățile lor Republica Polonă și Israel, state care au desfășurat operațiuni umanitare speciale de salvare și evacuare, atât cu acordul părții ucrainene, cât și al celei ruse. În acest sens, voi interpela oficial factorii guvernamentali responsabili”.

Având în vedere această situație, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Dacă partea română, în dialogul bilateral cu partea ucraineană, este dispusă să solicite informații cu privire la etnicii români (indiferent de apelativele utilizate în privința lor: români, moldoveni, basarabeni, volohi etc.) înrolați în prezent în Forțele Armate ale Ucrainei și numărul etnicilor români căzuți în actualul război ruso-ucrainean, începând cu invadarea Crimeii, ostilitățile militare din Donbas (regiunile Donețk și Lugansk) și, mai ales, după 24 februarie 2023, când Rusia a deschis un mare teatru de război în Ucraina. În eventualitatea unui răspuns afirmativ la acest punct, am fi deosebit de recunoscători dacă lista eroilor români căzuți în Ucraina ar fi făcută publică.

2. Dacă partea română este dispusă să solicite părții ucrainene informații statistice cu privire la familiile îndoliate ale etnicilor români căzuți în actualul război de agresiune purtat contra Ucrainei de către Federația Rusă, cu precizarea numărului de copii români rămași orfani de război și a numărului femeilor românce rămase văduve de război. Văduvele de război românce și copii români orfani de război reprezintă, în opinia noastră, o categorie de români de pretutindeni aflați în dificultate și, în accepția legislației române în vigoare, pot beneficia de sprijinul României ca stat înrudit. Considerăm că aceste informații sunt de utilitate practică din perspectiva necesității de solidaritate și întrajutorare românească.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

  Adresată: Domnului Florin-Ionuț BARBU, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 16.06.2025 Obiectul întrebării: Situația industriei de morărit […]
Adresată:  Doamnei Raluca TURCAN, ministru al Culturii De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 18.06.2024 Obiectul întrebării: Protejarea și recuperarea operelor lui Brâncuși de […]
Președintelui AUR, George Simion, i s-a restricționat astăzi accesul în incinta Parchetului General, acolo unde a mers pentru a depune o solicitare de restituire a telefonului mobil, confiscat în mod abuziv de procurori. „E o țară în care procurorii au voie să te ridice în mod […]
Toți cei șase europarlamentari AUR au aderat la Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR). „Ne-au cântat prohodul, dar s-au înșelat! Europarlamentarii AUR vor activa în cadrul Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), cel mai important grup conservator din Parlamentul European. Sper ca alături de celelalte guverne […]
  Adresată:  domnului Alexandru RAFILA, ministrul Sănătății De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 18/06/2024 Obiectul interpelării: fără sprijin guvernamental în țară nu se mai produc medicamente inovative Stimate domnule ministru, România nu mai produce […]
  Adresată: Doamnei Luminiţa-Teodora ODOBESCU, Ministrul Afacerilor Externe De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 16.06.2025 Obiectul întrebării: Înființarea Institutului Cultural Român la Cernăuți […]