Boris Volosatîi – întrebare către M.A.E. – Bustul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Heidelberg, Germania, și manifestațiile comemorative cu ocazia împliniri a 150 de ani de la stingerea din viață a Domnitorului.

Adresată:  Doamnei Luminița Teodora ODOBESCU, ministru al Afacerilor Externe

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Data: 20/06/2023

Obiectul întrebării: Bustul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Heidelberg, Germania, și manifestațiile comemorative cu ocazia împliniri a 150 de ani de la stingerea din viață a Domnitorului.

Stimată doamnă ministru,

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza al Moldovei și, ulterior, al Principatelor Unite Române (România) s-a stins din viață în exil, la 15 mai 1873, în hotelul „Der Europäische Hof”  din orașul Heidelberg, landul Baden-Württemberg, Germania. Pe clădirea acestui hotel a fost instalată o placă memorială cu inscripții în limile română și germană, având următorul cuprins: „În această clădire a locuit, în ultimele zile ale vieții sale, marele om politic și patriot Alexandru Ioan Cuza, primul Domnitor al Principatelor Unite Române. Stins din viață, aici, la Heidelberg, la 15 mai 1873”.

La 3 iunie 2011, în grădina publică a hotelului „Der Europäische Hof” din orașul Heidelberg a fost inaugurat un bust al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza (20.03.1820/Bârlad – 15.05.1873/Heidelberg). Evenimentul a fost organizat de Asociaţia culturală „Alexandru  Ioan Cuza” din Heidelberg, cu participarea membrilor Forumului German-Român Stuttgart, în prezența Consulilor Generali ai României la München și, respectiv, Strasbourg, a unor delegații din România și Republica Moldova și a reprezentanților comunității românilor din întreaga Germanie.

Bustul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza este o donaţie a Consiliului Județean Prahova şi a Muzeului de Arheologie şi Istorie Prahova, fiind executat de către sculptorul Constantin Ionescu, din Ploieşti, iar  soclul a fost realizat de către inginerul Ştefan Breiller (Brăiloiu) din Karlsruhe, landul Baden-Württemberg.

Cu timpul, postamentul bustului s-a degradat. Am fost sesizat în mod repetat de către reprezentanți ai comunității românilor din landul Baden-Württemberg asupra intenției de a renova postamentul și de amenaja spațiul adiacent, inclusiv prin pavarea cu dale de ciment a platformei din jurul postamentului. Un asemenea demers era realizabil doar cu aprobarea primăriei orașului Heidelberg.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Care este statutul juridic (clasificare/proprietar/protecție) și gradul actual de conservare/degradare a bustului Domnitorului Alexandru Ioan Cuza instalat în anul 2011 în grădina publică a hotelului „Der Europäische Hof”din orașul Heidelberg.
  2. Dacă misiunea diplomatică a României la Berlin și oficiile consulare ale României în Republica Federală Germană au intervenit, iar în cazul unui răspuns afirmativ când anume, pe lângă autoritățile germnane în vederea avizării/aprobării lucărilor de reabilitare a postamentului bustului Domnitorului Alexandru Ioan Cuza instalat în  grădina publică a hotelului „Der Europäische Hof”din orașul Heidelberg și de amenajare (inclusiv pavarea) spațiului adiacent monumentului.
  3. Dacă statul român s-a implicat financiar sau intenționează să se implice financiar în lucrarea de reabilitare a postamentului bustului Domnitorului Alexandru Ioan Cuza instalat în  grădina publică a hotelului „Der Europäische Hof”din orașul Heidelberg și de amenajare (inclusiv pavarea) spațiului adiacent monumentului. În cazul unui răspuns afirmativ, vă rugăm să indicați sursa și cuantumul fondurilor care au fost deja sau vor fi utilizate.
  4. Dacă misiunea diplomatică a României la Berlin și oficiile consulare ale României în Republica Federală Germană au organizat sau nu, manifestații comemorative și depuneri de flori/jerbe/coroane, cu ocazia împlinirii, la 15 mai 2023, a 150 de ani de la trecerea la cele veșnice a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în exil, în hotelul „Der Europäische Hof”din orașul Heidelberg.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
           Cotidianul Haaretz a publicat în ediția de marți, 19 septembrie, un articol în care se afirmă că ministrul român de externe a refuzat să se întâlnească cu Eli Cohen, ministrul de externe al Israelului, după ce acesta ar fi legitimat și încurajat contactul ambasadorului statului […]
Adresată: Domnului Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ, membru al Comisiei pentru administrație publică Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul interpelării: gradul de absorbție al României din Fondul de Coeziune (UE) […]
Adresată: Doamnei Adriana Constantina COSTESCU, Director general al Regiei Autonome ”Monitorul Oficial” De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul întrebării: Revenire la […]
Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministrul Afacerilor Externe De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul întrebării: Persoanele aparținând minorității române din Ucraina căzute […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 20.09.2023 Obiectul interpelării: Poliția din Cluj intervine într-un caz de furt de lemn ilegal: confiscare de 189 metri cubi […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 20.09.2023 Obiectul întrebării: Situație problematică privind defrișarea unei păduri pentru finalizarea autostrăzii Vestului Stimate domnule Ministru, O problemă birocratică […]