Boris Volosatîi – întrebare către M.A.E. – Bustul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Heidelberg, Germania, și manifestațiile comemorative cu ocazia împliniri a 150 de ani de la stingerea din viață a Domnitorului.

Adresată:  Doamnei Luminița Teodora ODOBESCU, ministru al Afacerilor Externe

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Data: 20/06/2023

Obiectul întrebării: Bustul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Heidelberg, Germania, și manifestațiile comemorative cu ocazia împliniri a 150 de ani de la stingerea din viață a Domnitorului.

Stimată doamnă ministru,

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza al Moldovei și, ulterior, al Principatelor Unite Române (România) s-a stins din viață în exil, la 15 mai 1873, în hotelul „Der Europäische Hof”  din orașul Heidelberg, landul Baden-Württemberg, Germania. Pe clădirea acestui hotel a fost instalată o placă memorială cu inscripții în limile română și germană, având următorul cuprins: „În această clădire a locuit, în ultimele zile ale vieții sale, marele om politic și patriot Alexandru Ioan Cuza, primul Domnitor al Principatelor Unite Române. Stins din viață, aici, la Heidelberg, la 15 mai 1873”.

La 3 iunie 2011, în grădina publică a hotelului „Der Europäische Hof” din orașul Heidelberg a fost inaugurat un bust al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza (20.03.1820/Bârlad – 15.05.1873/Heidelberg). Evenimentul a fost organizat de Asociaţia culturală „Alexandru  Ioan Cuza” din Heidelberg, cu participarea membrilor Forumului German-Român Stuttgart, în prezența Consulilor Generali ai României la München și, respectiv, Strasbourg, a unor delegații din România și Republica Moldova și a reprezentanților comunității românilor din întreaga Germanie.

Bustul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza este o donaţie a Consiliului Județean Prahova şi a Muzeului de Arheologie şi Istorie Prahova, fiind executat de către sculptorul Constantin Ionescu, din Ploieşti, iar  soclul a fost realizat de către inginerul Ştefan Breiller (Brăiloiu) din Karlsruhe, landul Baden-Württemberg.

Cu timpul, postamentul bustului s-a degradat. Am fost sesizat în mod repetat de către reprezentanți ai comunității românilor din landul Baden-Württemberg asupra intenției de a renova postamentul și de amenaja spațiul adiacent, inclusiv prin pavarea cu dale de ciment a platformei din jurul postamentului. Un asemenea demers era realizabil doar cu aprobarea primăriei orașului Heidelberg.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Care este statutul juridic (clasificare/proprietar/protecție) și gradul actual de conservare/degradare a bustului Domnitorului Alexandru Ioan Cuza instalat în anul 2011 în grădina publică a hotelului „Der Europäische Hof”din orașul Heidelberg.
  2. Dacă misiunea diplomatică a României la Berlin și oficiile consulare ale României în Republica Federală Germană au intervenit, iar în cazul unui răspuns afirmativ când anume, pe lângă autoritățile germnane în vederea avizării/aprobării lucărilor de reabilitare a postamentului bustului Domnitorului Alexandru Ioan Cuza instalat în  grădina publică a hotelului „Der Europäische Hof”din orașul Heidelberg și de amenajare (inclusiv pavarea) spațiului adiacent monumentului.
  3. Dacă statul român s-a implicat financiar sau intenționează să se implice financiar în lucrarea de reabilitare a postamentului bustului Domnitorului Alexandru Ioan Cuza instalat în  grădina publică a hotelului „Der Europäische Hof”din orașul Heidelberg și de amenajare (inclusiv pavarea) spațiului adiacent monumentului. În cazul unui răspuns afirmativ, vă rugăm să indicați sursa și cuantumul fondurilor care au fost deja sau vor fi utilizate.
  4. Dacă misiunea diplomatică a României la Berlin și oficiile consulare ale României în Republica Federală Germană au organizat sau nu, manifestații comemorative și depuneri de flori/jerbe/coroane, cu ocazia împlinirii, la 15 mai 2023, a 150 de ani de la trecerea la cele veșnice a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în exil, în hotelul „Der Europäische Hof”din orașul Heidelberg.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că democrația este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care 5% din voturile românilor exprimare la alegerile europarlamentare au fost anulate. „Într-un stat condus de hoți, nu se putea altfel decât ca aceste alegeri să fie fraudate, pornind de la […]
AUR a reușit la alegerile din 9 iunie un scor istoric. După doar 4 ani de la înființare, AUR este a doua forță politică a României după alianța comasaților. Am reușit ca în 4 ani de zile aproape să ne triplăm numărul de voturi obținute, de […]
Au trecut mai bine de 15 ore de când s-au închis urnele, iar Biroul Electoral Central refuză să publice rezultate parțiale oficiale. Între timp, sunt răspândite date neverificate, care induc intenționat lumea în eroare. Pe site-uri specializate sunt încărcate procese verbale neverificate, fără să se fi […]
Georgiana Teodorescu, candidat AUR, a prezentat duminică, 9 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, susținută la sediul din Alianței pentru Unirea Românilor, noi informații privitoare la fraudele electorale care se află astăzi în desfășurare. ”Prima și cea mai gravă despre care am aflat recent și […]