Adresată: Domnului Ionel-Marcel CIOLACU, prim-ministru al României
De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării
Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării
Obiectul întrebării: Câți lucrători străini nou-admiși pe piața muncii din România au revenit în țările lor și câți au rămas, la expirarea contractului, în cuprinsul Uniunii Europene.
Stimate domnule prim-ministru,
Importul forței de muncă străine, cu precădere din state asiatice, este o realitate determinată de politicile Guvernului, în condițiile în care rata anuală de expatriere a românilor este cea mai mare printre statele Uniunii Europene și una dintre cele mai ridicate din lume.
Din contingentul total de 50.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă pentru anul 2021, stabilit prin Hotărârea Guvernului nr. 1133/2020 și suplimentat prin Hotărârea Guvernului nr. 836/2021, au fost eliberate peste 38.000 de noi avize de angajare.
Prin Hotărârea Guvernului nr. 132/2022 privind stabilirea contingentului de lucători străini nou-admiși pe piața forței de muncă în anul 2022, a fost aprobat un contingent de 100.000 de lucrători nou-admiși pe piața muncii din România. Potrivit informațiilor de care dispunem, vizele de muncă au fost acordate în 2022 în special unor lucători nou-admiși din țări precum India, Turcia, Sri Lanka, Pakistan, Nepal, Bangladesh și Vietnam. Aceste informații parțiale arătau că în 2022 la nivelul Inspectoratului General pentru Imigrări au fost eliberate 64.894 avize de angajare/detașare.
Prin Hotărârea Guvernului nr. 1448/2022 privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2023 s-a apropat un alt contingent de 100.000 de lucrători nou-admiși pe piața muncii din România.
Potrivit mai multor observatori ai vieții economice din România, un număr important de cetățeni străini admiși pe piața muncii din țara noastră nu revin, la încheierea contractului, în țările lor de origine, ci se îndreaptă către alte state membre ale Uniunii Europene, astfel, România devenind un furnizor de imigranți pentru UE.
Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:
- Numărul de lucrători străini nou-admiși pe piața muncii din România, defalcat pe ani și pe statele de proviniență al acestor lucrători.
2. Numărul total de lucrători străini admiși pe piața muncii din România angajați în prezent.
3. Numărul de lucrători străini care, la expirarea contractului, au revenit în statele lor de origine, respectiv, numărul de lucrători care, la expirarea contractului, au rămas în România sau s-au îndreptat către alte state ale Uniunii Europene.
Nu există răspunsuri