Boris Volosatîi – întrebare către Guvernul României – Câți lucrători străini nou-admiși pe piața muncii din România au revenit în țările lor și câți au rămas, la expirarea contractului, în cuprinsul Uniunii Europene.

Adresată: Domnului Ionel-Marcel CIOLACU, prim-ministru al României

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Obiectul întrebării: Câți lucrători străini nou-admiși pe piața muncii din România au revenit în țările lor și câți au rămas, la expirarea contractului, în cuprinsul Uniunii Europene.

Stimate domnule prim-ministru,

Importul forței de muncă străine, cu precădere din state asiatice, este o realitate determinată de politicile Guvernului, în condițiile în care rata anuală de expatriere a românilor este cea mai mare printre statele Uniunii Europene și una dintre cele mai ridicate din lume.

Din contingentul total de 50.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă pentru anul 2021, stabilit prin Hotărârea Guvernului nr. 1133/2020 și suplimentat prin Hotărârea Guvernului nr. 836/2021, au fost eliberate peste 38.000 de noi avize de angajare.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 132/2022 privind stabilirea contingentului de lucători străini nou-admiși pe piața forței de muncă în anul 2022, a fost aprobat un contingent de 100.000 de lucrători nou-admiși pe piața muncii din România. Potrivit informațiilor de care dispunem, vizele de muncă au fost acordate în 2022 în special unor lucători nou-admiși din țări precum India, Turcia, Sri Lanka, Pakistan, Nepal, Bangladesh și Vietnam. Aceste informații parțiale arătau că în 2022 la nivelul Inspectoratului General pentru Imigrări au fost eliberate 64.894 avize de angajare/detașare.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 1448/2022 privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2023 s-a apropat un alt contingent de 100.000 de lucrători nou-admiși pe piața muncii din România.

Potrivit mai multor observatori ai vieții economice din România, un număr important de cetățeni străini admiși pe piața muncii din țara noastră nu revin, la încheierea contractului, în țările lor de origine, ci se îndreaptă către alte state membre ale Uniunii Europene, astfel, România devenind un furnizor de imigranți pentru UE.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Numărul de lucrători străini nou-admiși pe piața muncii din România, defalcat pe ani și pe statele de proviniență al acestor lucrători.

2. Numărul total de lucrători străini admiși pe piața muncii din România angajați în prezent.

3. Numărul de lucrători străini care, la expirarea contractului, au revenit în statele lor de origine, respectiv, numărul de lucrători care, la expirarea contractului, au rămas în România sau s-au îndreptat către alte state ale Uniunii Europene.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

În vizita sa în Munchen cu ocazia Campionatului European de Fotbal, George Simion s-a întâlnit și cu românii stabiliți în Germania, cărora le-a mulțumit pentru susținere și le-a vorbit despre sistemul corupt care a acaparat țara. „Mulțumesc că ne-ați votat, mulțumesc că mulți dintre voi sunteți […]
Alianța pentru Unirea Românilor și-a lansat sâmbătă, 15 iunie, candidatul la alegerile prezidențiale, în persoana lui George Simion. Evenimentul a avut loc la Arenele Romane, în prezența a peste 7.000 de membri și simpatizanți AUR. „Noi știm să depunem efort. Poate de aceea sunt singurul care […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că democrația este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care 5% din voturile românilor exprimare la alegerile europarlamentare au fost anulate. „Într-un stat condus de hoți, nu se putea altfel decât ca aceste alegeri să fie fraudate, pornind de la […]
AUR a reușit la alegerile din 9 iunie un scor istoric. După doar 4 ani de la înființare, AUR este a doua forță politică a României după alianța comasaților. Am reușit ca în 4 ani de zile aproape să ne triplăm numărul de voturi obținute, de […]