Adresată: domnului Bogdan Lucian AURESCU, ministrul Afacerilor Externe
De la: Georgel BADIU
Deputat AUR, circumscripția electorală nr. 41, Vrancea
Subiectul întrebării: Precizări referitoare la deciziile dispuse de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) împotriva statului român
Stimate domnule ministru,
După cum știm, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) este o instanță internațională a cărei misiune este de a asigura respectarea implementării Convenției Europene a Drepturilor Omului în toate statele membre ale Consiliului Europei. De-a lungul anilor nu puține au fost știrile apărute în spațiul public al căror titlu începea cu cuvintele: ”România, condamnată la CEDO (…)”. Într-un sondaj al publicației ”Libération” din iunie 2018, România figura pe locul 4 (după Rusia, Turcia și Ucraina) în ceea ce privește numărul condamnărilor din anul 2017 și nu de puține ori ne-a fost semnalat faptul că o anchetă eficientă este aceea în care anchetatorii faptelor nu sunt subiectivi sau sunt părtinitori, acesta fiind probabil și motivul pentru care tot mai mulți români apelează la CEDO, instanță independentă și imparțială, pentru a-și putea găsi rezolvarea corectă a problemelor din justiție.
În acest context, domnule ministru, de la rafiticarea Conventiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăților fundamentale şi a protocoalelor adiționale la această convenție până în prezent, vă rog să-mi transmiteți următoarele informații, defalcat pe ani:
1. Câte cazuri de natură civilă au fost câștigate la CEDO împotriva statului român?
2. Care este valoarea daunelor instituite în sarcina statului român în urma despăgubirilor stabilite prin hotărârile pronunțate de către CEDO?
Nu există răspunsuri