AUR: Ministerul Afacerilor Externe de la București pune interesele Ucrainei mai presus de interesele României

AUR

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă atitudinea slugarnică a diplomației române, care și-a dat acordul pentru distrugerea Deltei Dunării prin tranzitarea canalului Bâstroe de către nave sub pavilion terț încărcate cu cereale.

Prețul pentru deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina a ajuns să fie distrugerea Deltei Dunării și ne mai și lăudăm cu asta la Bruxelles. Este un act de trădare fără precedent, o abandonare necondiționată a intereselor României într-o afacere care a pornit de la un gest ostil al Ucrainei în anii 2000. De asemenea, nu am văzut nicio reacție din partea organizațiilor de mediu, altfel guralive. Le-a înghițit pisica limba?”, a declarat președintele George Simion.

Efectele acestei decizii sunt deosebit de grave: granițele țării noastre vor suferi modificări, ecosistemul Deltei Dunării va fi distrus, cresc cheltuielile de partea română privind întreținerea șenalului navigabil, iar traficul pe canalul Sulina și pe porturile fluvio-maritime românești va scădea. Cerem MAE român să-și retragă imediat acordul în acest dosar. În caz contrar, Bogdan Aurescu nu mai are ce căuta în funcție”, a afirmat Claudiu Târziu, lider al grupului AUR din Senat.

Canalul Bâstroe a reprezentat un motiv de dispută între România și Ucraina. Construcția acestui canal, care face legătura între Dunăre și Marea Neagră, a început în anul 2004. Proiectul a fost blocat după proteste energice din partea organizațiilor de mediu, dar și ale diplomaților de la București, care semnalau că noul canal va duce la dispariția Deltei Dunării.

2 Responses

  1. Din pacate aceasta atitudine slugarnica a ajuns sa fie un reper al autoritatilor noastre centrale. Cu toata compasiunea pe care o avem fata de Ucraina si cu tot resentimentul pentru actiunile militare din Ucraina, nu putem omite interesele nationale ale României, si, implicit, nu putem accepta masuri care sunt defavorabile statului român.

    Am vazut cu totii faptul ca Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat,la Bruxelles, la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe, unde a pledat pentru sprijinirea Ucrainei, inclusiv prin alocarea unei noi tranşe financiare prin Facilitatea Europeană pentru Pace. Înaintea reuniunii, Aurescu a declarat că, până acum, în jur de 2,7 milioane de tone de cereale din Ucraina au tranzitat România.

    Daca tot sustine acest demers ar trebui sa identifice si modalitatea fizica de realizare a acestui transfer, astfel incat sa nu afecteze Delta Dunarii si sa nu utilizeze canalul Bâstroe. Acest canal trece prin mijlocul Deltei Dunării şi încalcă o serie de convenţii internaţionale din domeniul protecţiei mediului, majoritatea organizațiilor internaționale de mediu care au analizat subiectul concluzionand faptul că există un impact de mediu substanțial negativ transfrontalier care se va produce dacă acest canal va fi utilizat.

    Si acum, exact lucru se intampla: Ucraina a anunțat că a început să scoată cerealele din țară prin Canalul Bâstroe. „În ultimele patru zile, 16 nave au trecut prin Canalul Bâstroe. Intenţionăm să menţinem acest ritm”, a declarat adjunctul ministrului ucrainean al Infrastructurii, Iuri Vaskov. Într-un comunicat de presă, Ministerul ucrainean al Infrastructurii a informat că alte 16 nave aşteaptă acum să fie încărcate cu cereale ucrainene pentru a fi exportate pe pieţele externe, în timp ce peste 90 de nave îşi aşteaptă rândul pentru a trece prin Canalul Sulina.

    Felicitari conducerii centrale a “Aliantei pentru Unirea Românilor” pentru aceasta pozitie in acord cu interesele nationale ale României.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Într-o dezbatere în plenul Parlamentului European prilejuită de raportul Comisiei Europene privind starea pieţei unice de energie europeană, vicepreşedintele AUR, Adrian Axinia, a criticat în termeni duri lipsa de echitate şi solidaritate. În opinia eurodeputatului Axinia, piaţa unică de energie nu funcţionează aşa cum ar trebui […]
Claudiu Târziu, liderul europarlamentarilor AUR, consideră că Marcel Ciolacu a mai finalizat un număr de slugărnicie politică pe socoteala României care ne va costa scump în următorii patru ani. “Mașina de propagandă a liderului PSD anunță că țara noastră a obținut un post important de comisar […]
Petrișor Peiu, propunerea AUR pentru Ministerul Economiei Naţionale, atrage atenția asupra faptului că datoria externă a țării a ajuns la 180 de miliarde de euro la 1 august, iar datoria externă a guvernului a crescut la 87 de miliarde de euro, fiind cu 10 miliarde de […]
Președintele AUR, George Simion, a prezentat luni, în satul Brăniștari, comuna Călugăreni, din județul Giurgiu, casa construită în 12 zile pentru o familie de oameni amărâți cărora le-a ars locuința într-un incendiu. Liderul AUR a spus că prin acest proiect a demonstrat criticilor că se poate […]
Claudiu Târziu, liderul grupului AUR din Parlamentul European și Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR spune că este inadmisibil ceea ce s-a întâmplat la Maternitatea Timișoara. ”Fondurile publice nu sunt pușculița fără fund a clientelei de partid. Ne confruntăm tot mai des cu probleme la […]
“În România există peste două milioane de hectare de teren agricol afectate de secetă, din suprafața totală de aproximativ 13,5 milioane de hectare. Simpla enumerare a proiectelor, strategiilor și măsurilor promise și parțial implementate de autorități în ultimii 34 de ani demonstrează că, în momentul de […]