Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) consideră că revendicările lucrătorilor din cadrul Societății de Transport București (STB) sunt legitime și în acord cu interesele bucureștenilor care utilizează transportul în comun. Pentru deblocarea situației și pentru preîntâmpinarea apariției unor cazuri similare, AUR va susține următorul set de măsuri:
- Adoptarea unui program anual de achiziții de mijloace de transport în comun, susținut de la bugetul de stat. Pentru bugetul din 2023 și anii următori, vom solicita alocarea a 20 de milioane de euro anual de la bugetul de stat. Acești bani, proveniți și din impozitele și taxele plătite de cetățenii și firmele din București, vor ajunge la Primăria Generală special pentru achiziții de produse noi, furnizate de industria națională. Acest plan de înnoire a parcului auto din București, prin alocări de la bugetul de stat, va funcționa în paralel cu achizițiile realizate din fonduri europene.
- AUR dă asigurări angajaților STB că nu vor rămâne fără locuri de muncă și că nimeni nu va fi sancționat disciplinar pentru că a participat la grevă. Eficientizarea STB nu are sens a fi făcută prin eliminarea lucrătorilor, ci prin creșterea productivității și impunerea unui management performant. AUR se opune categoric externalizării serviciilor către companiile de partid și vom bloca orice încercare de a se face acest lucru.
- Vom cere viitoarei conduceri a STB să prezinte un plan de eficientizare a companiei, care să nu implice demiterea angajaților, ci mutarea lor pe poziții direct implicate în activitatea curentă principală. În cadrul STB lucrează oameni care au peste 50 de ani și a căror capacitate de adaptare la piața muncii este redusă, dar a căror vastă experiență poate fi valorificată într-o altă poziție din cadrul companiei.
- Vom implementa modificări legislative pentru a ne asigura că toate salariile mici din România vor fi indexate cu inflația și pentru asigurarea unor condiții de muncă mai bune. Vom face în așa fel încât să existe sancțiuni pentru cei care nu respectă contractele colective de muncă. Muncitorii au și drepturi, nu doar obligații. AUR va face demersuri pentru revizuirea legislației muncii, alături de sindicatele și asociațiile profesionale, astfel încât să existe un raport echilibrat între drepturi și obligații, pentru fiecare parte implicată. Dialogul social între angajați, angajatori și autoritatea publică trebuie să devină unul real, nu să fie doar mimat sau chiar inexistent, cum se întâmplă în prezent.
- Contractul de mandat al lui Adrian Criț trebuie să se oprească pe 15 martie 2022, așa cum este prevăzut. Postul său trebuie scos la concurs, pentru a fi ocupat de altcineva, pe criterii clare de transparență și competență. Numirile politice și directoratele provizorii trebuie să înceteze. Primarul Nicușor Dan este dator să facă demersurile necesare pentru organizarea acestui concurs.
„Toți cei care i-au acuzat de hoție pe lucrătorii de la STB pentru simplu fapt că și-au cerut drepturile trebuie să ceară scuze de urgență acestor oameni. Poate că în zilele următoare și profesorii vor solicita mai mult respect și recunoașterea meritelor lor pentru munca depusă. Guvernanții și susținătorii lor ne vor spune atunci că profesorii fură creta și buretele de la școală, doar pentru a nu răspunde unor cereri legitime?”, a declarat senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR.
„Românii trebuie să fie solidari și să nu se lase dezbinați. Unii politicieni ar vrea să-i întoarcă pe bucureșteni împotriva lucrătorilor de la STB. Este o capcană, în care nu trebuie să cădem. Șoferii profesioniști câștigă în mediul privat, în medie, de două ori mai mult, iar cei care fac curse internaționale chiar de 4 ori mai mult. Amenințările cu desfacerea contractelor de muncă sunt manipulatorii și ridicole, deoarece STB nu poate găsi pe piața internă un număr atât de mare de profesioniști dispuși să lucreze cu o salarizare sub nivelul pieței”, a subliniat deputatul George Simion, co-președinte AUR.
Nu există răspunsuri