Către: Domnul Nicolae – Ionel Ciucă
Prim Ministru al României
De la: Antonio Andrușceac
Deputat AUR, Circumscripția electorală nr. 4 – Bacău
Subiectul întrebării: situația rezervelor de gaz, petrol și produse petroliere
ale României
Stimate Domnule Prim ministru,
Conflictul militar declanșat între Ucraina și Federația Rusă, precum și creșterea prețurilor la gaz, petrol și produse petroliere pe piețele internaționale au determinat toate entitățile implicate în procesul decizional la nivel european și național să reconsidere strategia energetică și să adopte în regim de urgență măsuri pentru a asigura alternative la resursele de gaz și petrol rusești. Parlamentul European a decis de urgență ca statele membre să se aprovizioneze și să își facă stocuri de gaz pentru iarna care urmează, astfel încât fiecare stat să aibă 80% gaz în depozite până la 1 noiembrie 2022. De asemeni, România trebuie să își asigure stocurile de rezervă de țiței și produse petroliere la nivelul de 1481250 tone echivalent petrol, pentru a se putea asigura un consum mediu timp de 90 de zile.
În sensul celor prezentate mai sus, vă rugăm domnule Ministru, să ne comunicați următoarele:
- Ce alternative de aprovizionare are România în cazul unei sistări totale a gazului și petrolului din Rusia și dacă acestea s-au concretizat în contracte ferme sau reprezintă doar simple discuții cu posibili furnizori?
2. Care este procentul la care a ajuns România în ceea ce privește stocurile de gaz pentru iarnă pentru consumatorii români?
3. Este adevărat că există avarii în sistemul de stocare și s-a decis scoaterea gazului din depozite și vânzarea lui către alte state europene?
4. Când se vor rezolva aceste avarii și când se va relua activitatea de stocare a gazului pentru iarnă?
5. Având în vedere faptul că ne așteaptă una dintre cele mai dificile ierni, nu considerați ca este necesară suplimentarea rezervelor de gaz de stat cu cel puțin 30%? În cazul în care Parlamentul va decide în acest sens, are România această capacitate de stocare?
Nu există răspunsuri