Andrei Hangan – Întrebare parlamentară – Furtul de lemn din Maramureș

Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

De către:  Senator Andrei HANGAN

Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila

Grupul parlamentar: AUR

Şedința Senatului din data de: 14.02.2023

Obiectul întrebării: Furtul de lemn din Maramureș

Stimate domnule Ministru,

În anul 2022, încălcarea regulilor de exploatare a pădurilor din Maramureș a persistat, generând în formă continuată furtul de lemn. Autoritățile au deschis sute de dosare penale în acest sens, rezultând în trimiterea în judecată a aproximativ 40 de persoane.

Acest lucru reprezintă o mare problemă deoarece, în Maramureș, pădurile reprezintă un aspect important al ecosistemului local și au o valoare culturală semnificativă pentru comunitatea din zonă, iar furtul de lemn afectează nu numai resursele naturale ale zonei, ci și comunitatea care se bazează pe acestea.

Este important de subliniat că această acțiune a autorităților nu este suficientă pentru a preveni furtul de lemn. Este necesară o abordare mai holistică, care să implice colaborarea dintre autorități, industrie și comunitate. Prin aceasta, se poate asigura protejarea pădurilor și conservarea resurselor naturale ale zonei, precum și contribuția la dezvoltarea durabilă a regiunii.

Sunt de părere că, atât în Maramureș, cât și în restul pădurilor din țară furtul de lemn reprezintă o preocupare serioasă, care necesită acțiune și implicare din partea tuturor părților interesate. Autoritățile au făcut un pas important prin deschiderea de dosare penale și trimiterea în judecată a suspectelor, însă este necesar să se continue acțiunile pentru a preveni în continuare acest fenomen.

Tocmai de aceea, este posibil ca situația furtului de lemn să nu se îmbunătățească în 2023, chiar dacă autoritățile au luat măsuri în acest sens. Dacă furtul de lemn a persistat în ciuda acțiunilor autorităților, acesta poate sugera că există factori subiacenți care încurajează sau permit acest fenomen, cum ar fi slăbirea sistemului de control sau accesibilitatea crescută a pădurilor. Fără abordarea acestor probleme subiacente, măsurile autorităților pot fi doar temporare și nu vor avea un impact durabil asupra furtului de lemn.

În plus, furtul de lemn poate fi stimulat de factori externi, cum ar fi creșterea cererii de lemn pe piață sau prețurile ridicate. Dacă acestea persistă sau se intensifică în 2023, este posibil ca furtul de lemn să continue să fie un fenomen frecvent în România.

Aşadar, fiind în legătură cu subiectul, vă rugăm să ne precizaţi:

        – Care sunt măsurile pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor intenționează să le adopte în 2023 pentru a preveni furtul de lemn atât în Maramureș, cât și în restul pădurilor din țară?

        – Care sunt factorii subiacenți care contribuie la furtul de lemn în Maramureș și care sunt măsurile adoptate pentru a aborda aceste probleme?

        – Cum colaborează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor cu industria și comunitatea locală pentru a proteja pădurile din Maramureș?

        – Care sunt progresele înregistrate în implementarea măsurilor adoptate pentru prevenirea furtului de lemn în Maramureș în 2022?

        – Care sunt planurile Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru a susține dezvoltarea durabilă a regiunii Maramureș, în concordanță cu protejarea resurselor naturale ale zonei?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR propune măsuri de sprijin pentru antreprenorii Români Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege care prevede că, în cazul construcțiilor cu destinație de producție sau depozitare, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru o valoare maximă de 1.000.000 lei […]
Nici săptămâna aceasta persoanele chemate la audieri în cadrul Comisiei de anchetă privind achizițiile din timpul pandemiei nu au dat curs invitațiilor transmise. Primele 7 puncte de pe ordinea de zi a comisiei au fost:  1) audierea domnului Alexandru Rafila, ministrul sănătății, 2) audierea domnului Victor […]
AUR
Federația Maghiară de Fotbal a reușit să iasă din anonimat printr-o știre mincinoasă publicată pe siteul oficial al forului. Într-un articol infirmat chiar de UEFA, oficialii maghiari pretindeau că federația europeană și-ar fi dat acceptul pentru utilizarea materialelor cu harta Ungariei mari pe stadioane.    La mai […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat marți, 21 martie, la Parlament, dezbaterea cu tema „Legile educației – de la intenție la realitate”. La evenimentul organizat de AUR au luat parte specialiști în domeniul educației, reprezentanți ai sindicatelor, ai Patriarhiei Române, cadre didactice, studenți, reprezentanți ai […]
AUR
Alianța pentru Unirea Românilor organizează în data de 21 martie 2023 de la ora 12:00, în sala Grupului AUR de la Camera Deputaților, o dezbatere cu tema: Legile educației – de la intenție la realitate. Comisia națională de specialitate din cadrul partidului organizează dezbaterea „Legile educației […]
Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR și președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României, a avut o întâlnire cu E.S. Ambasadorul Brândușa Predescu și echipa misiunii diplomatice a României la Sofia. Printre temele abordate s-a aflat situația culturală dificilă a comunității […]