Andrei Hangan – Întrebare parlamentară – Furtul de lemn din Maramureș

Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

De către:  Senator Andrei HANGAN

Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila

Grupul parlamentar: AUR

Şedința Senatului din data de: 14.02.2023

Obiectul întrebării: Furtul de lemn din Maramureș

Stimate domnule Ministru,

În anul 2022, încălcarea regulilor de exploatare a pădurilor din Maramureș a persistat, generând în formă continuată furtul de lemn. Autoritățile au deschis sute de dosare penale în acest sens, rezultând în trimiterea în judecată a aproximativ 40 de persoane.

Acest lucru reprezintă o mare problemă deoarece, în Maramureș, pădurile reprezintă un aspect important al ecosistemului local și au o valoare culturală semnificativă pentru comunitatea din zonă, iar furtul de lemn afectează nu numai resursele naturale ale zonei, ci și comunitatea care se bazează pe acestea.

Este important de subliniat că această acțiune a autorităților nu este suficientă pentru a preveni furtul de lemn. Este necesară o abordare mai holistică, care să implice colaborarea dintre autorități, industrie și comunitate. Prin aceasta, se poate asigura protejarea pădurilor și conservarea resurselor naturale ale zonei, precum și contribuția la dezvoltarea durabilă a regiunii.

Sunt de părere că, atât în Maramureș, cât și în restul pădurilor din țară furtul de lemn reprezintă o preocupare serioasă, care necesită acțiune și implicare din partea tuturor părților interesate. Autoritățile au făcut un pas important prin deschiderea de dosare penale și trimiterea în judecată a suspectelor, însă este necesar să se continue acțiunile pentru a preveni în continuare acest fenomen.

Tocmai de aceea, este posibil ca situația furtului de lemn să nu se îmbunătățească în 2023, chiar dacă autoritățile au luat măsuri în acest sens. Dacă furtul de lemn a persistat în ciuda acțiunilor autorităților, acesta poate sugera că există factori subiacenți care încurajează sau permit acest fenomen, cum ar fi slăbirea sistemului de control sau accesibilitatea crescută a pădurilor. Fără abordarea acestor probleme subiacente, măsurile autorităților pot fi doar temporare și nu vor avea un impact durabil asupra furtului de lemn.

În plus, furtul de lemn poate fi stimulat de factori externi, cum ar fi creșterea cererii de lemn pe piață sau prețurile ridicate. Dacă acestea persistă sau se intensifică în 2023, este posibil ca furtul de lemn să continue să fie un fenomen frecvent în România.

Aşadar, fiind în legătură cu subiectul, vă rugăm să ne precizaţi:

        – Care sunt măsurile pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor intenționează să le adopte în 2023 pentru a preveni furtul de lemn atât în Maramureș, cât și în restul pădurilor din țară?

        – Care sunt factorii subiacenți care contribuie la furtul de lemn în Maramureș și care sunt măsurile adoptate pentru a aborda aceste probleme?

        – Cum colaborează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor cu industria și comunitatea locală pentru a proteja pădurile din Maramureș?

        – Care sunt progresele înregistrate în implementarea măsurilor adoptate pentru prevenirea furtului de lemn în Maramureș în 2022?

        – Care sunt planurile Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru a susține dezvoltarea durabilă a regiunii Maramureș, în concordanță cu protejarea resurselor naturale ale zonei?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Nu trădăm încrederea pe care ne-au acordat-o românii la alegerile europarlamentare! Astăzi, europarlamentarii AUR au votat împotriva realegerii Robertei Metsola în funcția de președinte al Parlamentului European! Nu putem să fim de acord cu politica dusă de doamna Metsola în ultimii ani, o politică ce a […]
Sute de români stabiliți în Spania s-au întâlnit luni, 15 iulie, cu președintele AUR, George Simion. Cu acest prilej, aceștia au semnat și contractele de înscriere în Planul SIMION, program ce are ca obiectiv înlesnirea întoarcerii acasă a românilor din diaspora. „Avem o țară atât de […]
„Guvernarea PSD-PNL a înregistrat o nouă „performanță” în materie economică. Datoria guvernamentală a urcat, în aprilie 2024, până la 852,816 miliarde lei. Ca procent din PIB, datoria guvernamentală a crescut la 52,1%. La această valoare a datoriei, conform legii, guvernul este obligat să ia măsuri urgente! […]
Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor și liderul europarlamentarilor AUR, reacționează la afirmațiile făcute de ministrul energiei, Sebastian Burduja, care a declarat că vizează implementarea unui sistem de contorizare inteligent, care să-i taxeze mai mult pe cetățenii care folosesc energie […]
Pentru a-şi asigura poziția în fruntea Comisiei Europene, Ursula von der Leyen promite imposibilul: mai mult Green Deal pentru a obține voturi în Parlament şi mai puțin Green Deal pentru industrie şi noi toți, arată europarlamentarul AUR, Adrian Axinia. Acesta a subliniat că, în această săptămână, […]
Într-o Românie care târăște mii de tineri prin tribunale pentru consum de stupefiante, autoritățile au considerat că un cetățean american care avea asupra sa 18 grame de droguri și care face apologia consumului pe o scenă, în fața unui public larg, nu merită să fie nici […]