Andrei Hangan – Întrebare parlamentară – Furtul de lemn din Maramureș

Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

De către:  Senator Andrei HANGAN

Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila

Grupul parlamentar: AUR

Şedința Senatului din data de: 14.02.2023

Obiectul întrebării: Furtul de lemn din Maramureș

Stimate domnule Ministru,

În anul 2022, încălcarea regulilor de exploatare a pădurilor din Maramureș a persistat, generând în formă continuată furtul de lemn. Autoritățile au deschis sute de dosare penale în acest sens, rezultând în trimiterea în judecată a aproximativ 40 de persoane.

Acest lucru reprezintă o mare problemă deoarece, în Maramureș, pădurile reprezintă un aspect important al ecosistemului local și au o valoare culturală semnificativă pentru comunitatea din zonă, iar furtul de lemn afectează nu numai resursele naturale ale zonei, ci și comunitatea care se bazează pe acestea.

Este important de subliniat că această acțiune a autorităților nu este suficientă pentru a preveni furtul de lemn. Este necesară o abordare mai holistică, care să implice colaborarea dintre autorități, industrie și comunitate. Prin aceasta, se poate asigura protejarea pădurilor și conservarea resurselor naturale ale zonei, precum și contribuția la dezvoltarea durabilă a regiunii.

Sunt de părere că, atât în Maramureș, cât și în restul pădurilor din țară furtul de lemn reprezintă o preocupare serioasă, care necesită acțiune și implicare din partea tuturor părților interesate. Autoritățile au făcut un pas important prin deschiderea de dosare penale și trimiterea în judecată a suspectelor, însă este necesar să se continue acțiunile pentru a preveni în continuare acest fenomen.

Tocmai de aceea, este posibil ca situația furtului de lemn să nu se îmbunătățească în 2023, chiar dacă autoritățile au luat măsuri în acest sens. Dacă furtul de lemn a persistat în ciuda acțiunilor autorităților, acesta poate sugera că există factori subiacenți care încurajează sau permit acest fenomen, cum ar fi slăbirea sistemului de control sau accesibilitatea crescută a pădurilor. Fără abordarea acestor probleme subiacente, măsurile autorităților pot fi doar temporare și nu vor avea un impact durabil asupra furtului de lemn.

În plus, furtul de lemn poate fi stimulat de factori externi, cum ar fi creșterea cererii de lemn pe piață sau prețurile ridicate. Dacă acestea persistă sau se intensifică în 2023, este posibil ca furtul de lemn să continue să fie un fenomen frecvent în România.

Aşadar, fiind în legătură cu subiectul, vă rugăm să ne precizaţi:

        – Care sunt măsurile pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor intenționează să le adopte în 2023 pentru a preveni furtul de lemn atât în Maramureș, cât și în restul pădurilor din țară?

        – Care sunt factorii subiacenți care contribuie la furtul de lemn în Maramureș și care sunt măsurile adoptate pentru a aborda aceste probleme?

        – Cum colaborează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor cu industria și comunitatea locală pentru a proteja pădurile din Maramureș?

        – Care sunt progresele înregistrate în implementarea măsurilor adoptate pentru prevenirea furtului de lemn în Maramureș în 2022?

        – Care sunt planurile Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru a susține dezvoltarea durabilă a regiunii Maramureș, în concordanță cu protejarea resurselor naturale ale zonei?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

În cea de-a doua zi a Conservative Political Action Conference (CPAC), delegația AUR a continuat seria de întâlniri oficiale cu reprezentanți ai Partidului Republican din Statele Unite și cu oficiali europeni, dar și din alte colțuri ale lumii. Președintele AUR, George Simion, a acordat mai multe […]
O delegație a partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condusă de președintele AUR, deputatul George Simion, se află în perioada 21 – 26 februarie în Washington DC, Statele Unite ale Americii, unde participă la CPAC – Conservative Political Action Conference, cea mai mare conferință a liderilor […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat, la Washington DC, că ceea ce se întâmplă zilele acestea în România nu este doar un simplu act politic, ci este un atac asupra instituțiilor statului, asupra competitorilor politici care le sunt potrivnici celor aflați […]
Președintele AUR, George Simion, a transmis, din Statele Unite ale Americii, de la CPAC, un mesaj cu privire la ultimele evoluții de pe scena politică din România. Acesta a spus că ceea ce se întâmplă în România este inimaginabil, un atac asupra democrației. „Ceea ce se […]
conferință de presă AUR
Alianța pentru Unirea Românilor a organizat joi, 22 februarie, o conferință de presă în cadrul căreia s-a prezentat poziția partidului despre desfășurarea alegerilor din acest an. Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, a declarat în cadrul conferinței de presă organizată chiar în fața Guvernului României, că actuala coaliție […]
Adresată:  Către Mircea FECHET  – Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către: Senator  AUR Evdochia Aelenei Circumscripția electorală: nr. 14 ConstanțaŞedinţa Senatului Romaniei din data de: 20.02.2024  Obiectul înterpelării: ”Automatele de reciclare – ne pare rău, nu funcționează!” Domnule Ministru,      Am numit obiectul prezentei interpelări […]