Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor
De către: Senator Andrei HANGAN
Circumscripţia electorală: nr. 9 – Brăila
Grupul parlamentar: AUR
Şedința Senatului din data de: 24.11.2021
Obiectul întrebării: Identificarea și dizolvarea grupărilor organizate care efectuează acțiuni de tăiere și transport ilegal de lemn
Stimate domnule Ministru,
Potrivit unei investigații realizate într-un district silvic din județul Maramureș, un angajat al statului luptă împotriva mafiei lemnului deși nu primește sprijin și ajutor de nicăieri. Dintre toate regiunile montane din România, zona Maramureșului este cea în care profesia de silvicultor devine din ce în ce mai periculoasă.
Asta o confirmă evenimentele întâmplate în ultimii ani, în cadrul cărora trei pădurari au fost omorâți și alte câteva zeci au fost răniți în urma unor agresiuni ale hoților de lemn. Fenomenul furtului de lemn se află într-o continuă expansiune, iar legislația în domeniu pare să fie total ignorată.
Tăierile ilegale din ultimii zeci de ani au făcut ca astăzi, Parcul Natural Munții Maramureșului să arate ca un deșert, cu versanți întregi pe care s-a tăiat fără niciun control.
Astfel, investigația menționată mai sus descrie amploarea fenomenului tăierii ilegale și furtului lemnului într-o zonă care ar trebui să se bucure, în teorie, de cea mai înaltă protecție din partea statului român.
Inginerul silvic care a ales să lupte împotriva acestor acțiuni ilegale a primit nenumărate amenințări cu moartea, iar la scurt timp după ce au fost filmate cadre video cu aria protejată, acesta a fost atacat în pădure cu ranga. Ulterior, inginerul a fost mutat fără explicație în alt district silvic printr-un ordin nemotivat venit de la șeful ocolului.
După acest incident, imagini obținute la începutul lunii noiembrie 2021 din sectorul silvic enunțat arată cum camioane pline cu material lemnos, tăiat în mod ilegal, trec fără niciun control din partea pădurarilor.
Aşadar, vă rugăm să ne precizaţi:
– Care este rezoluția ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor cu privire la episodul petrecut în Parcul Național Munții Maramureșului?
– Prin ce măsuri concrete se implică ministerul pe care îl conduceți pentru prevenirea acțiunilor ilegale descrise mai sus, atât în Maramureș, cât și la nivel național?
– Cum are în vedere ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor inițierea unui proces de identificare și dizolvare a grupărilor organizate care efectuează acțiuni de tăiere și transport ilegal de lemn?
Nu există răspunsuri