Adresată: domnului Barna TÁNCZOS, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor
De către: Senator Andrei HANGAN
Şedința Senatului din data de: 09.06.2021
Obiectul întrebării: Raportul ce clasifică România în top 3 al ţărilor din UE cu cea mai mare poluare a aerului din zonele urbane
Stimate domnule ministru,
Conform unui raport recent apărut în presă, România, alături de Bulgaria şi Polonia, prezintă cea mai mare poluare a aerului din zonele urbane din Uniunea Europeană.
Mai exact, media anuală a concentraţiei de particule fine (PM2,5) în zonele urbane din UE a scăzut până la 12,6 μg/m3 în 2019, de la 25 μg/m3 în 2015, însă, cu toate acestea, continuă să fie peste nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, adică o medie anuală de 10 μg/m3, potrivit raportului prezentat.
Cea mai mare medie anuală a concentraţiei de particule fine (PM2,5) se regăseşte în zonele urbane din Bulgaria (19,6 μg/m3), Polonia (19,3 μg/m3) şi România (16,4 μg/m3), iar în contrast, concentraţia cea mai scăzută se regăseşte în zonele urbane din Estonia, Finlanda şi Suedia.
Gravitatea situaţiei este una extrem de ridicată, luând în considerare faptul că, PM2,5 reprezintă cele mai periculoase particule fine, adică cele cu un diametru mai mic de 2,5 microni, iar spre deosebire de PM10 (particule cu o dimensiune de 10 microni), particulele PM2,5 pot afecta mult mai grav sănătatea deoarece pătrund adânc în plămâni. Potrivit unui studiu publicat în luna martie de platforma globală privind calitatea aerului IQAir, România s-a clasat pe locul 15 în topul celor mai poluate ţări din Europa, în 2020.
Aşadar, fiind în legătură cu subiectul, vă rugăm să ne precizaţi:
– Ce măsuri concrete aduce Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în scopul combaterii poluării în zonele urbane ale ţării, având în vedere cele constatate prin raportul publicat recent, care clasează România în top 3 al ţărilor din UE cu cea mai mare poluare a aerului în zonele urbane?
Vă mulțumesc!
Solicit răspuns scris.
Nu există răspunsuri