Andrei Hangan – Întrebare către Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor – Săpăturile ilegale în râurile din România și depozitarea deșeurilor în perimetrul balastierelor

Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

De către:  Senator Andrei HANGAN

Circumscripţia electorală: nr. 9 – Brăila

Grupul parlamentar: AUR

Şedința Senatului din data de: 13.10.2021

Obiectul întrebării: Săpăturile ilegale în râurile din România și depozitarea deșeurilor în perimetrul balastierelor

Stimate domnule Ministru,

Autoritățile recunosc că sunt depășite de situația săpăturilor ilegale în râurile țării, iar declarațiile dumneavoastră, în calitate de ministru, confirmă faptul că România are o problemă reală în acest sens.

Un prim exemplu este cel de la Suceava, unde, în apropiere de orașul Dolhasca au fost identificate la lucru, în plină zi, trei excavatoare care efectuau săpături, iar apoi nivelau rapid gropile făcute.

Un alt exemplu elocvent îl constituie situația de pe râul Tărlung, în județul Brașov, unde în 2018 s-a prăbușit un pod de cale ferată pe raza comunei Budila.

Nu în ultimul rând, între Lugoj și Timișoara, pe o suprafață întinsă, între o balastieră și câteva iazuri piscicole, malurile lacurilor, precum și gropile din care s-a scos nisip și pietriș ascund acum deșeuri toxice. Practic, întreaga zonă a devenit o uriașă groapă de gunoi.

          În urma unor controale desfăşurate în această vară, autorităţile au descoperit o nouă practică – îngropatul gunoiului în perimetrul balastierelor.
          Este o metodă la îndemână, în condiţiile în care peste cantităţi uriaşe de deşeuri se toarnă pământ. Zeci de tone de materiale periculoase ajung în natură şi poluează intens. O afectare şi mai mare a mediului decât cea produsă de săpături.

Aceste gropi de gunoi nu sunt controlate și monitorizate în mod corespunzător, iar Autoritățile de Mediu nu intervin suficient în această problemă care are efecte extrem de negative asupra sănătății oamenilor.

În acest sens, este nevoie, de exemplu, de echipament suplimentar, de supraveghere aeriană, folosind drone și camere care să filmeze la mare distanță, chiar și pe întuneric, deoarece atunci acționează cei care încalcă normele de protecție a zonelor protejate.

Având în vedere toate aceste aspecte, vă rugăm să ne precizaţi:

        – În ce măsură se implică Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor privind problema săpăturilor efectuate în mod ilegal în râuri, fenomen în plină expansiune în România, care poate genera catastrofe reale pentru mediu?

        – Cum va contribui Ministerul Mediului la suplimentarea personalului Gărzii Naționale de Mediu, astfel încât controalele și sancțiunile să crească semnificativ pentru a combate fenomenul săpăturilor ilegale și a depozitării deșeurilor în perimetrul balastierelor?

        – Ce măsuri se iau în vederea achiziționării echipamentelor necesare pentru supravegherea ariilor protejate?

        – Câte sancțiuni au fost aplicate în ultimii trei ani pentru depozitarea ilegală de deșeuri (situație defalcată pe ani)?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

“Marcel Ciolacu a discutat cu premierul francez Michel Barnier între altele despre “transferul de tehnologie militară pe zona de elicoptere și să dezvolte fabrica de la Ghimbav în baza unor comenzi ferme ale statului român”, după cum se afirmă în comunicatul oficial. În spatele acestor cuvinte […]
”Ciolacu a atacat identitatea națională a românilor. În mesajul său de felicitare el și-a permis să se adreseze “poporului moldovean”. El și-a asumat astfel politica stalinistă de creare a unui așa-zis “popor moldovean”, diferit de poporul român. Ciolacu a încălcat prevederile Legii nr 299/2007, conform căreia […]
„PNL reușește din nou să se expună într-o lumină penibilă, prezentând un program de guvernare care sfidează orice logică economică și politică. De la discrepanțe flagrante în datele statistice și promisiuni deșarte, până la omisiuni grave și incoerențe fiscale, liberalii demonstrează o lipsă de coerență fără […]
Claudiu Târziu, președintele CNC AUR, atrage atenția asupra faptului că Guvernul planifică să împrumute 1,2 miliarde de euro în noiembrie, pentru plata dobânzilor la creditele externe și pentru acoperirea deficitului de la bugetul de stat. “Delirul electoral al lui Ciolacu a îngropat România de la începutul […]
Președintele AUR, George Simion, a mers în Spania, în Valencia, pentru a fi alături de românii sinistrați, care au fost victimele inundațiilor ce au avut loc în Peninsula Iberică. Liderul AUR a mers în mijlocul românilor rămași pe drumuri, oameni pe care statul român condus de […]
“Compania CFR Marfă va intra oficial în faliment, iar activitatea sa va fi oprită imediat după ce Carpatica Feroviar devine operațională. Această decizie semnalează un moment critic pentru economia și transportul românesc, un moment în care trebuie să ne punem întrebări serioase despre direcția în care […]