Adresată de către domnul senator Andrei Hangan în ședința Senatului din data de 24.03.2021.
Bună ziua, domnule președinte!
Stimați colegi,
Declarația mea politică are drept titlu ”Semnal de alarmă în apărarea Deltei Dunării!” și se concentrează asupra situației îngrijorătoare a Deltei Dunării. Mai exact, cu privire la faptul că suprafaţa intravilană în această arie protejată a crescut cu 300%, în timp ce populaţia a scăzut cu 60 de procente. Este, aşadar, tot mai mult pământ şi tot mai puţină apă, iar din această cauză au de suferit atât fauna, cât şi flora din zonă.
Deteriorarea acestei bijuterii naturale de către oameni a început în anii ’70, cand o treime din Deltă a fost transformată în zonă agricolă, unde peste suprafete de ape au fost aduse tone întregi de pământ. Extinderea zonelor destinate agriculturii a crescut și în ultimii 30 de ani. Iar în acest sens, vorbim despre o creştere cu 30 de procente, în timp ce incintele pisicole au scăzut cu 60%.
Un raport al Curţii de Conturi pentru intervalul 2016-2019 a demonstrat o realitate cruntă. Şi anume, doar în aceşti ani, 15 mii de hectare de luciu de apă din cadrul fermelor piscicole şi-au schimbat destinaţia în terenuri agricole. Intrebarea este: De ce o zonă renaturată este mai valoroasă decât o zonă agricolă în Delta Dunării? Este foarte simplu. Dintr-o zonă renaturată câştigă comunitatea, câştigă pescarii, câştigă turiştii. Dintr-o o zonă agricolă câştigă doar cei care o administrează şi atât.
Din păcate, consecinţele se regăsesc în întreaga arie, iar astfel, speciile acvatice, dependente de zonele umede, au avut de suferit cel mai mult, una dintre speciile cel mai grav afectate fiind cea a sturionilor, pentru care Romania a impus prohibiţia în ultimii 15 ani.
Cred cu tărie că poate exista mai multă implicare pentru Delta Dunării, iar deteriorarea la care asistăm în ultima perioadă, prin diverse episoade îngrijorătoare, poate fi evitată, această declaraţie politică fiind un semnal de alarmă în apărarea Deltei Dunării.
Este necesar să ne raportăm cu mai multă responsabilitate la această bijuterie naturală pe care o avem în ţară, putând fi luate măsuri, care pot aduce beneficii enorme.
Vă mulțumesc,
Senator AUR de Brăila, Andrei Hangan
Nu există răspunsuri