Andrei Dîrlău – Întrebare parlamentară – „România educată” a lui Klaus Iohannis este România needucată.

Adresată: Doamnei Raluca TURCAN, Ministrul Culturii

Domnului Sebastian Burduja, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Domnului Bogdan CHIRIȚOIU, Președintele Consiliului Concurenței

 

De către: Senator Andrei DÎRLĂU, Circumscripția 42 București

Grupul Parlamentar: AUR

Şedinţa Senatului din: 9 septembrie 2024

 

Stimată Doamnă Ministru,

Stimate Domnule Ministru,

Stimate Domnule Președinte,

 

„România educată” a lui Klaus Iohannis este România needucată.

România este poate cea mai precar educată țară din UE.

42% dintre români sunt analfabeți funcțional.

Conform Eurostat, românii sunt europenii cei mai neinteresați de cărți.

Suntem codașii Europei la citit. Doar 29% din populaţie au citit o carte în ultimele 12 luni (media europeană fiind 53%).

70% din populație n-au citit nici măcar o carte în ultimul an.

 

Situația bibliotecilor este dezastruoasă. Conform INS, numărul bibliotecilor din România s-a redus la jumătate în 2021 față de 1990. Dacă în 1990 erau 16.700 biblioteci, în 2021 numărul bibliotecilor existente scăzuse la 8400.

 

În Europa există azi formule consacrate, atrăgătoare pentru tinerele generații, mai ales în micile comunități și la sate, de biblioteci neconvenționale (fond de carte și multimedia interactivă). Există fonduri europene de accesat pentru formarea acestor mici nuclee de educație și cultură.

 

Și totuși, la noi fondurile dedicate nu sunt aproape niciodată accesate. La apelurile Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării pentru proiecte de investiții în modernizarea bibliotecilor din mediul rural, doar puține consilii județene depun proiecte, manifestând dezinteres în actul cultural.

 

Piața de carte din România este și ea cea mai mică din Europa. Industria cărții din România se confruntă cu mari probleme, publicul cititor fiind infim și în continuă scădere.

 

Consiliul Concurenței a aplicat recent sistemului de carte din România o amendă de 1,2 milioane euro, sumă imensă pentru o piaţă de 130 milioane euro.

Consiliul a sancţionat 6 companii de pe piaţa furnizării de carte (4 edituri și 2 lanțuri de librării) şi Asociaţia Editorilor din România (AER) pentru un presupus comportament anticoncurenţial.

 

În acest context, solicit răspuns scris la următoarele întrebări:

 

  1. Din partea Ministerului Culturii:

Ce măsuri aveți în vedere pentru a sprijini domeniul editării și difuzării de carte?

Ce plan aveți pentru a promova lectura și a crește semnificativ interesul cetățenilor români de toate vârstele în lectură, aflat în prezent la cote de dezastru?

În ce stadiu este programul O carte pe an pentru fiecare elev ?

Ce investiții preconizați în acest sens?

Aveți în vedere și includerea unor componente cu noi formule de biblioteci multimedia interactive, eventual în colaborare cu MCID?

  1. Ce proiecte are Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării privind renovarea, modernizarea și echiparea de biblioteci județene, municipale, orășenești sau rurale, inclusiv transformarea unora în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale, folosind inclusiv fonduri europene?
  1. Din partea Consiliului Concurenței: care a fost exact motivul amenzii și care au fost probele concrete pe baza cărora s-a aplicat?

 

Vă mulțumesc!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Georgiana Teodorescu, europarlamentar AUR, precizeză că nu este nimic interpretabil sau discutabil aici, lucrurile fiind clare și că, în aceste condiții, este umilitor să fim ținuți la ușă, tratați ca niște cetățeni europeni de mâna a doua. ”Știm că interesele economice guvernează vremurile în care trăim, […]
Jocul de „adio, dar rămân cu tine” al lui Nicolae Ciucă nu convinge pe nimeni. PSD și PNL își continuă blatul în spatele ușilor închise. Dacă Nicolae Ciucă și PNL sunt cu adevărat revoltați de decizia Curții Constituționale, de ceea ce se întâmplă cu drepturile românilor, […]
“În prag de alegeri, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu mimează un divorț penibil, un gest disperat prin care nu vor decât să își păcălească electoratul pentru a fi votați din nou. Iar istoria se repetă! Ne amintim cum în 2020, aceiași liberali, în frunte cu tătucul […]
Petrișor Peiu, propunerea AUR pentru Ministerul Economiei Naționale, explică de ce nu ar fi bine ca MVM să cumpere E.ON România și prezintă soluția prin care această compania să rămână a românilor. ”Zilele acestea, întreaga Românie este înspăimântată de următoarea știre. Compania maghiară MVM ar urma […]
Președintele AUR, George Simion, a prezentat sâmbătă, 5 octombrie, în județul Vaslui, planul de măsuri pentru domeniul agricol. Evenimentul a avut loc la ferma pomicolă și vegetală „Agro Oliver Trans” din comuna Poienești. George Simion a spus că AUR este 100% alături de agricultorii români care […]
Europarlamentarul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, atrage atenția asupra faptului că România plătește prețuri de 4-5 ori mai mari pentru energia electrică importată din vestul Europei. ”Motivul este șocant: Austria și Slovacia NU au capacitate de interconectare cu statele din Est! Cine […]