Interpelare adresată: Ministrului culturii, domnul Lucian Romașcanu
De către: Albișteanu Mihail, Ivănuță Cristian-Daniel, deputați circumscripția electorala nr.24 IAȘI
Data: 14.06.2022
Subiectul interpelării: Reabilitarea urgentă a Casei Callimachi-Ghica
Domnule Ministru,
Una dintre cele mai impozante clădiri din lași, Casa Callimachi-Ghica, înscrisă pe Lista Monumentelor istorice în județul lași, se află într-o stare avansată de degradare. Clădirea are o istorie îndelungată, cronicile secolului XIX făcând referire la aceasta. Imobilul a fost în posesia familiilor Mavrocordat și Callimachi. Se afirmă că însuși regele Carol I i-a trecut pragul în calitate de oaspete al unei recepții organizate în timpul vizitei sale la lași.
lon Mitican, bun cunoscător al istoriei construcțiilor lașilor, considera că aici și-ar fi stabilit cartierul general eteriștii de la lași, motiv pentru care clădirea a fost distrusă în vara anului 1821, fiind reconstruită ulterior.
Se crede că a funcționat drept hotel (hotelul Petersburg), clădire în care a izbucnit revoluția de la 1848, aici fiind citită „petițiunea-proclamațiune” a revoluționarilor moldoveni, iar între 1860-1897 a funcționat ca sediu al universității ieșene (primul sediu a1 universității ieșene).
Acestea sunt doar câteva frânturi din povestea îndelungată și tumultoasă a Casei Callimachi-Ghica. Din nefericire, clădirea se află într-o stare de degradare extremă. În anul 2021, clădirea a fost inclusă în lista de proiecte ce urmează a fi finanțate prin Planul Național dc Redresare și Reziliență.
Casa Callimachi-Ghica, monument istoric a1 lașilor, necesită reparații urgente, altfel i‘iscăm să pierdem încă o „piesă” valoroasă a istoriei la nivel local.
Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm să ne precizați:
1. Ce măsuri veți adopta în vederea reabilitării urgente a Casei Callimachi-Ghica?
Nu există răspunsuri