“Consolidarea relaţiilor dintre România şi Republica Azerbaidjan”.
La invitaţia domnului Azay Guliyev, membru al Adunării Naţionale a Republicii Azerbaidjan, preşedintele Grupului interparlamentar de prietenie Azerbaidjan-România, prin intermediul Excelenţei Sale, domnul Huseyn N. Najafov, Ambasador al Republicii Azerbaidjan la Bucureşti, o delegaţie a Parlamentului României, alcătuită din deputaţii: Ivănuţă Cristian-Daniel – liderul Grupului interparlamentar de prietenie România-Azerbaidjan, Albişteanu Mihail – secretar al Comisiei pentru politică externă din cadrul Camerei Deputaţilor, Solomon Adrian – preşedintele Comisiei pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor şi Amet Varol – reprezentant al Uniunii Democratice a Tătarilor Turco-Musulmani din România, s-a deplasat, în perioada 26-29 aprilie 2022, în acest stat caucazian. Scopul vizitei l-a reprezentat consolidarea relaţiilor interparlamentare dintre România şi Republica Azerbaidjan, având în vedere importanţa legăturii ce există între cele două state, România fiind a doua ţară din lume care a recunoscut independenţa statului azer şi primul stat al Uniunii Europene care a încheiat un parteneriat strategic cu acesta.
Delegaţia română a avut întâlniri cu vicepreşedintele Adunării Naţionale a Azerbaidjanului, domnul Adil Aliyev, cu preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu România, domnul Azay Guliyev, cu consilierul pentru politică externă al prim-vicepreşedintelui acestei ţări, domnul Elcin Amirbayov, cu ministrul adjunct al afacerilor externe, domnul Mahmud Mammadguliyev, cu preşedintele Fundaţiei Internaţionale pentru Cultură şi Patrimoniul Lumii Turce, ambasador Gunay Afandieva. În cadrul acestor întâlniri cu oficialii azeri, s-a discutat stadiul relaţiilor bilaterale şi modalităţile prin care poate fi impulsionată colaborarea româno-azeră în domeniile de interes comun – energie, transporturi, turism, cultură -, cooperarea în cadrul instituţiilor europene şi internaţionale.
Prin această deplasare s-a realizat un pas important în restabilirea legăturilor interparlamentare. Din păcate, am constatat că, în ultima perioadă, consolidarea relaţiilor dintre România şi Republica Azerbaidjan, la nivel de for legislativ, şi nu numai, nu a reprezentat o prioritate pentru România, în ciuda disponibilităţii în această privinţă, manifestată de partea azeră.
Considerăm că, pe viitor, România ar trebui să acorde mai multă atenţie statelor care manifestă dorinţa de a consolida relaţiile bilaterale. De aceea, cer implicarea Guvernului României pentru ca, prin ministerele de specialitate, să dezvolte legăturile cu Republica Azerbaidjan, nu doar în ceea ce priveşte cooperarea culturală sau turismul, ci şi în privinţa transporturilor, energiei şi domeniului IT. Astfel, România trebuie să facă toate eforturile pentru a profita de oportunitatea extinderii Coridorului Sudic de Gaze către pieţele din Europa Centrală, prin folosirea infrastructurii pe care România a pus-o deja în funcţiune – conducta BRUA, parte a Coridorului Vertical. De asemenea, este necesar să se continue proiectul Coridorului de transport de mărfuri care leagă regiunea Mării Caspice şi Caucazul de Europa prin Marea Neagră, pe linia Baku-Poti-Constanţa şi să se reia lucrările Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică şi tehnico-ştiinţifică româno-azeră. Nu în ultimul rând, România are posibilitatea să se implice în reconstrucţia zonei Karabah, dar şi în zona economică liberă, recent deschisă de autorităţile azere la sud de Baku, unul dintre domeniile de interes putând fi colaborarea IT, cunoscut fiind faptul că Azerbaidjanul are nevoie de tehnologie.
Având în vedere că pe 19 iunie se împlinesc 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale, consider că acest moment este unul oportun pentru revigorarea colaborării româno-azere, în beneficiul ambelor state.
Nu există răspunsuri