Adresată: Ministrului Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației – CSEKE ATTILA
De către senator: Evdochia Aelenei
Circumscripția electorală nr. 14, Constanța
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Senatului din data de: 06.04.2022
Obiectul întrebării: Constanța rămâne fără vapoare la intrarea în oraș
Stimate domnule ministru,
Primarul municipiului Constanța a propus Consiliului Local casarea celor cinci vapoare amplasate la intrările în oraș și în zona Gării CFR. Acesta a inițiat un proiect de hotărâre prin care se aprobă trecerea din domeniul public al municipiului în cel privat a cinci vedete maritime amplasate la intrările în oraș și în zona Gării CFR. În concluzie, vapoarele de la intrările în oraș și cel de la Gara CFR vor fi demontate, casate și valorificate.
Proiectul a fost inițiat de primarul Vergil Chițac, din cauza stării de degradare, de peste 50% a acestora.
Vapoarele – simbol au fost amplasate la toate intrările în orașul Constanța și la Gară, în anul 2003. Cum vasele de la Frontieră se pregăteau să iasă la pensie, soluția a fost simplă: decât să fie date la fier vechi, vedetele militare vor deveni folositoare orașului ca piese de muzeu. Vasele militare au fost recondiționate, revopsite și urcate pe postamente, la fiecare cale de acces în oraș: dintre Ovidiu, dinspre Lazu sau din Valu lui Traian. Fostele nave de intervenție ale Poliției de Frontieră Constanța au devenit astfel simbolurile intrării în orașul Constanța.
Astfel, conform prerogativelor dumneavoastră și în baza atribuțiilor conferite de funcția pe care o dețineți, vă solicit răspun la următoarele întrebări:
Este benefic acest proiect inițiat de primarul Constanței?
De ce să distrugem, când putem recondiționa aceste simboluri?
Ce urmează să se mai intâmple de acum înainte? Să distrugem monumente istorice, doar pentru că s-au degradat?
Nu există răspunsuri