Aelenei Dănuț – declarație politică – ONEȘTI TRECUT ȘI PREZENT.

ONEȘTI TRECUT ȘI PREZENT

Stimate domnule președinte,

Stimați colegi,

Orașul Onești (fost Gheorghe Gheorghiu Dej) a fost construit pe baza platformei petrochimice din zonă pentru a găzdui muncitori tehnicieni și ingineri.

În anii 1960 s-a construit o uzină de cauciuc, care mai apoi s-a extins cu încă una de cauciuc poli-izoprenic, o rafinărie pentru prelucrarea  petrolului extras de către sondele din zona Moinești și un combinat chimic.

Viitorii specialiști care aveau să muncească aici erau formați la liceul industrial de chimie numărul 2, al cărui absolvent sunt. Aici am întâlnit profesori dedicați ce făceau meditații cu câte o clasă întreaga fără a cere foloase materiale. Procentul de promovabilitate în învățământul superior era peste 90%.

În orașul Onești, mai exista o uzină pentru reparația utilajelor din industrie (IRUC), o sticlărie și o termocentrală care genera energie electrică și apă caldă pentru oraș.

Acum după 33 de ani, orașul Onești s-a dezvoltat mai ales datorită inițiativei private. Orașul este la fel de frumos și de fiecare data când vin pe aceste plaiuri îmi tresare inima de bucurie.

S-au construit case și blocuri, mici întreprinderi private dar motorul industrial al Oneștiului nu mai există. Fabricile de cauciuc sunt nefuncționale, rafinăria de la Borzești este în conservare, iar combinatul chimic funcționează la o capacitate redusă.

Cei care munceau pe așa-numita „Platformă Petrochimică din Borzești” ori au ieșit la pensie ori muncesc pe meleaguri străine. Liceul adolescenței mele, redenumit  „Colegiul Petru Poni” a devenit un centru de calificare pentru meserii precum mecanic auto, barman, ospătar, frizer și așa mai departe.

Trist!

Stimați colegi,

Orașul Onești, ca de altfel toate orășelele României, este o oglindă perfectă a modului în care această țară a evoluat (sau mai bine zis a involuat) în cei 33 de ani de așa zisă democrație. Am ajuns o țară cu o industrie mult redusă, vândută sau dusă la fier vechi de către o clasă politică ce a lucrat împotriva intereselor naționale. Degeaba ai masterate și doctorate dacă în același timp ai și rea voință.

Noi, cei din partea grupului AUR, vorbim despre problemele economiei naționale, despre facturile la utilități aflate în creștere, despre problemele cetățenilor și comunităților locale, oferind soluții dar nu suntem ignorați.

Asta înseamnă să fii extremist, stimați colegi?

Cu dragoste de Țară și de cetățenii ei, cu credință în Dumnezeu, cu determinare și cu ajutorul vostru, al alegătorilor, vom schimba România. O vom face mai bună, o Românie cu drepturi depline în Uniunea Europeană, în care românii vor avea un nivel de trai decent și își vor recăpăta sentimentul demnității.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]
Către: Domnul Sorin Mihai Câmpeanu, Ministrul Educației Adresată de către: Evdochia Aelenei Circumscripția electorală: Nr. 14, Constanța Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Ședința Senatului din: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Clarificări cu privire la măsuri de prevenirea abandonului școlar Domnule Ministru, Proiectul „România Educată” a început […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 – Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Protejarea arborilor remarcabili Stimate domnule Ministru, România nu are, până la acest moment, o legislație […]