Aelenei Dănuț – declarație politică – ONEȘTI TRECUT ȘI PREZENT.

ONEȘTI TRECUT ȘI PREZENT

Stimate domnule președinte,

Stimați colegi,

Orașul Onești (fost Gheorghe Gheorghiu Dej) a fost construit pe baza platformei petrochimice din zonă pentru a găzdui muncitori tehnicieni și ingineri.

În anii 1960 s-a construit o uzină de cauciuc, care mai apoi s-a extins cu încă una de cauciuc poli-izoprenic, o rafinărie pentru prelucrarea  petrolului extras de către sondele din zona Moinești și un combinat chimic.

Viitorii specialiști care aveau să muncească aici erau formați la liceul industrial de chimie numărul 2, al cărui absolvent sunt. Aici am întâlnit profesori dedicați ce făceau meditații cu câte o clasă întreaga fără a cere foloase materiale. Procentul de promovabilitate în învățământul superior era peste 90%.

În orașul Onești, mai exista o uzină pentru reparația utilajelor din industrie (IRUC), o sticlărie și o termocentrală care genera energie electrică și apă caldă pentru oraș.

Acum după 33 de ani, orașul Onești s-a dezvoltat mai ales datorită inițiativei private. Orașul este la fel de frumos și de fiecare data când vin pe aceste plaiuri îmi tresare inima de bucurie.

S-au construit case și blocuri, mici întreprinderi private dar motorul industrial al Oneștiului nu mai există. Fabricile de cauciuc sunt nefuncționale, rafinăria de la Borzești este în conservare, iar combinatul chimic funcționează la o capacitate redusă.

Cei care munceau pe așa-numita „Platformă Petrochimică din Borzești” ori au ieșit la pensie ori muncesc pe meleaguri străine. Liceul adolescenței mele, redenumit  „Colegiul Petru Poni” a devenit un centru de calificare pentru meserii precum mecanic auto, barman, ospătar, frizer și așa mai departe.

Trist!

Stimați colegi,

Orașul Onești, ca de altfel toate orășelele României, este o oglindă perfectă a modului în care această țară a evoluat (sau mai bine zis a involuat) în cei 33 de ani de așa zisă democrație. Am ajuns o țară cu o industrie mult redusă, vândută sau dusă la fier vechi de către o clasă politică ce a lucrat împotriva intereselor naționale. Degeaba ai masterate și doctorate dacă în același timp ai și rea voință.

Noi, cei din partea grupului AUR, vorbim despre problemele economiei naționale, despre facturile la utilități aflate în creștere, despre problemele cetățenilor și comunităților locale, oferind soluții dar nu suntem ignorați.

Asta înseamnă să fii extremist, stimați colegi?

Cu dragoste de Țară și de cetățenii ei, cu credință în Dumnezeu, cu determinare și cu ajutorul vostru, al alegătorilor, vom schimba România. O vom face mai bună, o Românie cu drepturi depline în Uniunea Europeană, în care românii vor avea un nivel de trai decent și își vor recăpăta sentimentul demnității.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Guvernul României, domnului prim-ministru Nicolae-Ionel CIUCĂ           Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, domnului viceprim-ministru Sorin Mihai GRINDEANU           Ministerul Afacerilor Interne, domnului ministru Lucian Nicolae BODE De la: Antonio ANDRUȘCEAC Deputat AUR, circumscripția electorală nr. 4, Bacău Subiectul întrebării: Solicitarea Prim-ministrului României de trecere a unităților […]
Către: Nicolae-Ionel Ciucă, Prim-ministrul României De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș Subiectul întrebării: Românii cu mai multe locuințe pot plăti un preț de 5 lei/kWh Stimate Domnule Prim-ministru,           Conform declarațiilor oficialilor români din urmă cu câteva zile, „nici o lege nu […]
Către: domnul Florin Marian SPĂTARU, Ministrul Economiei De la: domnul Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării: Situația primelor acordate în cadrul companiilor aflate în portofoliul, în subordinea și sub autoritatea Ministerului Economiei                                      Stimate Domnule ministru,           În ciuda unei situații economice […]
Către: domnul Sorin Mihai GRINDEANU, Viceprim-ministru, ministrul transporturilor și infrastructurii De la: domnul Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării: Situația primelor acordate în cadrul companiilor aflate în portofoliul, în subordinea și sub autoritatea Ministerului Transporturilor                                      Stimate Domnule ministru,           În ciuda […]
Către: domnul Virgil Daniel Popescu, Ministrul Energiei De la: domnul Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării: Situația primelor acordate în cadrul companiilor aflate în portofoliul, în subordinea și sub autoritatea Ministerului Energiei                                      Stimate Domnule ministru,           În ciuda unei situații economice […]
Către: domnul prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății De la: domnul Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării: Riscul ca România să rămână fără medici cu specializări expuse la mare risc de malpraxis                                      Stimate Domnule ministru,           Emigrarea în masă a […]