Aelenei Dănuț – declarație politică – ONEȘTI TRECUT ȘI PREZENT.

ONEȘTI TRECUT ȘI PREZENT

Stimate domnule președinte,

Stimați colegi,

Orașul Onești (fost Gheorghe Gheorghiu Dej) a fost construit pe baza platformei petrochimice din zonă pentru a găzdui muncitori tehnicieni și ingineri.

În anii 1960 s-a construit o uzină de cauciuc, care mai apoi s-a extins cu încă una de cauciuc poli-izoprenic, o rafinărie pentru prelucrarea  petrolului extras de către sondele din zona Moinești și un combinat chimic.

Viitorii specialiști care aveau să muncească aici erau formați la liceul industrial de chimie numărul 2, al cărui absolvent sunt. Aici am întâlnit profesori dedicați ce făceau meditații cu câte o clasă întreaga fără a cere foloase materiale. Procentul de promovabilitate în învățământul superior era peste 90%.

În orașul Onești, mai exista o uzină pentru reparația utilajelor din industrie (IRUC), o sticlărie și o termocentrală care genera energie electrică și apă caldă pentru oraș.

Acum după 33 de ani, orașul Onești s-a dezvoltat mai ales datorită inițiativei private. Orașul este la fel de frumos și de fiecare data când vin pe aceste plaiuri îmi tresare inima de bucurie.

S-au construit case și blocuri, mici întreprinderi private dar motorul industrial al Oneștiului nu mai există. Fabricile de cauciuc sunt nefuncționale, rafinăria de la Borzești este în conservare, iar combinatul chimic funcționează la o capacitate redusă.

Cei care munceau pe așa-numita „Platformă Petrochimică din Borzești” ori au ieșit la pensie ori muncesc pe meleaguri străine. Liceul adolescenței mele, redenumit  „Colegiul Petru Poni” a devenit un centru de calificare pentru meserii precum mecanic auto, barman, ospătar, frizer și așa mai departe.

Trist!

Stimați colegi,

Orașul Onești, ca de altfel toate orășelele României, este o oglindă perfectă a modului în care această țară a evoluat (sau mai bine zis a involuat) în cei 33 de ani de așa zisă democrație. Am ajuns o țară cu o industrie mult redusă, vândută sau dusă la fier vechi de către o clasă politică ce a lucrat împotriva intereselor naționale. Degeaba ai masterate și doctorate dacă în același timp ai și rea voință.

Noi, cei din partea grupului AUR, vorbim despre problemele economiei naționale, despre facturile la utilități aflate în creștere, despre problemele cetățenilor și comunităților locale, oferind soluții dar nu suntem ignorați.

Asta înseamnă să fii extremist, stimați colegi?

Cu dragoste de Țară și de cetățenii ei, cu credință în Dumnezeu, cu determinare și cu ajutorul vostru, al alegătorilor, vom schimba România. O vom face mai bună, o Românie cu drepturi depline în Uniunea Europeană, în care românii vor avea un nivel de trai decent și își vor recăpăta sentimentul demnității.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Adresată:  Domnului Sándor PETRES, prefect al județului Harghita De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Acțiunile Instituției Prefectului din județul Harghita […]
Adresată: Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de Statistică De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Distribuția pe localități a […]
Adresată: Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Preşedintelui ANPM Laurențiu-Alexandru PĂȘTINARU, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor Mircea FECHET   De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Perioada de stocare și de prelucrare maximă […]
Adresată: Domnului Ministru al Apărării, Angel TÎLĂR, De către: Senator AELENEI Evdochia Circumscripția: nr. 14, Constanţa Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 27.09.2023 Obiectul întrebării: protejarea cetățenilor județului Constanța Stimate domnule Ministru,           Mă adresez dumneavoastră în contextul războiului nemilos al […]
Adresată: Autorității de Supraveghere Financiară, Președintelui Nicu Marcu De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Companiile de reasigurări Stimate domnule Președinte Nicu Marcu, Printre principalele modalități de protecție împotriva unor pierderi financiare considerabile […]
Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministrul afacerilor externe Doamnei Simona BUCURA-OPRESCU, ministrul muncii și solidarității sociale Doamnei Ligia DECA, ministrul educației Domnului Alexandru RAFILA, ministrul sănătății De către Domnul senator: Dorinel COSMA Circumscripția electorală: Nr. 7, Botoșani Grupul Parlamentar: A.U.R. Ședința Senatului din data de: 27.09.2023 Obiectul […]