Efectul scumpirii prețurilor la energie (electrică, termică, gaze) va fi unul cu repercusiuni asupra economiei, în general, dar, cel mai important, al asupra tuturor cetățenilor, în special, pentru că va antrena majorare semnificativă a prețurilor alimentelor și bunurilor de larg consum .
Pe toate canalele media se dezbate acest subiect.
Industria noastră producătoare de energie este una în declin, datorita faptului ca nu se încurajează dezvoltarea de noi capacități de generare a energiei (convenționale cu grad mic de poluare și regenerabile hidro, eoliene, fotovoltaice ) și nici extragerea resurselor de gaz din Marea Neagra.
De asemenea, gospodăriile individuale, instituțiile, nu sunt susținute și încurajate în demersul lor pentru a-și eficientiza consumul de energie și a deveni producători.
În aceste condiții, piața de energie din România, care în lanțul ce merge de la producător, printr-o mulțime de furnizori spre consumatori, nu este una concurențială, ci profund speculativă.
Guvernul propune în aceste clipe măsuri de subvenționare a facturilor pentru aproape 10 milioane de locuitori, firme și instituții, măsuri ce nu vor face decât sa sărăcească bugetul de stat și să îmbogățească furnizorii de utilități.
Să propunem, deci, plafonarea prețurilor pe energie la o valoare rezonabilă, precum și măsuri urgente pentru construirea de noi capacități energetice pentru eficientizarea consumului de energie în general.
Susțin așa numitele sisteme hibride de generare a energiei ce vor avea o mai mare flexibilitate în cazul în care condițiile climatice nu sunt favorabile energiei regenerabile.
Hidrocentralele construite vor trebui să fie date în exploatare pentru a genera energie electrică (menționez în acest caz hidrocentrala de pe Valea Jiului).
Piața producătorilor mici de energie electrică, care de fapt nu există ar trebui sa apară și să se dezvolte.
Pe fiecare acoperiș ar trebui să fie sisteme de generare a energiei fotovoltaice cu o capacitate de cel puțin 3 KWh.
Procesul de extragere a gazelor din Marea Neagră trebuie să înceapă, iar acestea să fie folosite la nivel național, nu pentru export!
Stimați colegi acestea sunt prioritățile României, priorități pe care toate partidele politice indiferent de ideologie, ar trebui să le susțină!
Nu există răspunsuri