Aelenei Dănuț – declarație politică – ”Criza artificială a buteliilor de aragaz!”

”Criza artificială a buteliilor de aragaz!

     La nivelul întregii țări a devenit o adevărată aventură încărcarea sau cumpărarea unei butelii de aragaz pline.

     Românii care au ghinionul să nu se fi racordat la rețeaua de alimentare cu gaze naturale și depind de butelii sunt puși acum în fața unei crize majore, despre care autoritățile statului nici măcar nu au vorbit.

     Stațiile de carburant care aveau această activitate lucrativă nu mai vând butelii. Nicăieri nu se mai încarcă butelii de aragaz. În sate se mai găsesc butelii de aragaz, dar aprovizionarea este defectoasă.

     Criza a apărut în momentul în care stațiile GPL au refuzat să mai încarce recipientele goale, aduse de oameni, după tragedia de la Crevedia, care a fost urmată de controale.

     Controalele stricte au oprit practic distribuirea acestora.

     Buteliile vechi au ieșit din perioada de garanție și nu mai pot fi schimbate. Depozitele societăților care le încarcau sunt pline cu butelii vechi, iar recondiționarea lor costă foarte mult.

     În prag de iarnă, fiind vorba mai ales de persoane din grupele de risc, statul ar fi trebuit să găsească soluții, însă firmele care fac distribuția buteliilor de gaz pentru gospodării nu se pot impune în fața autorităților.

     Aceste firme au fost lăsate fără activitate, de aproape două luni și jumătate, în mai multe zone din țară, pentru că nu mai pot încarca buteliile cu Butan – singurul gaz care este admis pentru această activitate.

     Criza artificială a gazului pentru butelii mai servește și statului, pentru că din 2020, Guvernul României și-a asumat niște indicatori imposibil de atins în extinderea rețelelor de alimentare cu gaz metan.

     O astfel de situație, mai ales în prag de iarnă și înainte de anul electoral 2024, ar putea forța Unitățile Administrativ-Teritoriale să depună urgent proiecte pentru rețelele de gaze din localități, iar pe consumatori i-ar forța să se racordeze în cel mai scurt timp, rezolvând astfel și problema indicatorilor din statisticile guvernamentale, în raportările ulterioare la UE.

     În anul 2020, Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență pentru Programul Național de Introducere a Gazelor Naturale în Locuințe, cu o finanțare din fonduri europene de 500 de milioane de euro, care vizează 200.000 de gospodării. Doar 36% din totalul gospodăriilor erau racordate la gaze, ceea ce înseamnă că restul se încălzesc în continuare cu lemne, folosind buteliile pentru aragaz. 

     Și iată cum o criză artificială creată cu acordul statului, cu efecte negative asupra populației poate ajuta același stat în atingerea unor indicatori asumați în fața Uniunii Europene.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR votat împotriva implicării militare a UE în Ucraina
Delegația AUR din Parlamentul European s-a poziționat împotriva unei rezoluții privind „necesitatea ca UE să sprijine Ucraina continuu”. Textul redactat de grupul Popularilor Europeni, din care fac parte atât partidul Ursulei von der Leyen, cât și PNL, propune aruncarea Europei în haos economic și aducerea frontului […]
Nu trădăm încrederea pe care ne-au acordat-o românii la alegerile europarlamentare! Astăzi, europarlamentarii AUR au votat împotriva realegerii Robertei Metsola în funcția de președinte al Parlamentului European! Nu putem să fim de acord cu politica dusă de doamna Metsola în ultimii ani, o politică ce a […]
Sute de români stabiliți în Spania s-au întâlnit luni, 15 iulie, cu președintele AUR, George Simion. Cu acest prilej, aceștia au semnat și contractele de înscriere în Planul SIMION, program ce are ca obiectiv înlesnirea întoarcerii acasă a românilor din diaspora. „Avem o țară atât de […]
„Guvernarea PSD-PNL a înregistrat o nouă „performanță” în materie economică. Datoria guvernamentală a urcat, în aprilie 2024, până la 852,816 miliarde lei. Ca procent din PIB, datoria guvernamentală a crescut la 52,1%. La această valoare a datoriei, conform legii, guvernul este obligat să ia măsuri urgente! […]
Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor și liderul europarlamentarilor AUR, reacționează la afirmațiile făcute de ministrul energiei, Sebastian Burduja, care a declarat că vizează implementarea unui sistem de contorizare inteligent, care să-i taxeze mai mult pe cetățenii care folosesc energie […]
Pentru a-şi asigura poziția în fruntea Comisiei Europene, Ursula von der Leyen promite imposibilul: mai mult Green Deal pentru a obține voturi în Parlament şi mai puțin Green Deal pentru industrie şi noi toți, arată europarlamentarul AUR, Adrian Axinia. Acesta a subliniat că, în această săptămână, […]