Aelenei Dănuț – declarație politică – Adevărul despre pensiile militare!

   Există o grupare care dorește să salveze existența pensiilor magistraților și atunci le asociază pe acestea cu pensiile militare în speranța că la pachet lucrurile se vor rezolva mai ușor.

     Realitatea însă este altfel:

     Din soldele  lunare brute ale militarilor se rețin și se virează la bugetul de stat exact aceleași contribuții ca în cazul oricărui alt salariat din țara noastră.

     Nu din 2017 sau 2018 așa cum în mod eronat declară diverse persoane publice, ci cu mult timp înainte.

     Militarilor li s-au reținut contribuția pentru pensia suplimentară exact de la aceeași dată de la care s-au  reținut și angajaților civili, respectiv 1 ianuarie 1967.

     Actul normativ care a instituit această reținere este Decretul nr. 141/1967 privind pensiile militare de stat și pensia suplimentară.

     Astfel art. 58 din acest decret stipula :

     “Cu începere de la 1 ianuarie 1967 se instituie în afara pensiei militare de stat, pensia suplimentară ,care se bazează pe principiul mutualitații între militari.”

     Iar la art. 59 că “Fondurile necesare pentru plata pensiei  suplimentare se formează din contribuția tuturor militarilor din cadrele permanente”.

     Exact ca în cazul civililor, contribuția a fost tot 2% și se vărsa într-un cont la “Banca Națională” care plătea pentru banii depuși o dobândă anuală de 1,5%.

     La data de 1 iulie 1977, Decretul nr. 141/1967 a fost abrogat de către Decretul nr. 214/1977 privind pensiile militare de stat.

     Contribuția militarilor a continuat să fie reținută întrucât art. 60 din acest decret prevedea că “Pensia suplimentară se bazează pe principiul mutualitații între militarii din cadrele permanente, care contribuie, în acest scop cu 2% din retribuție lor tarifară lunară”.

     Decretul nr. 214 a fost abrogat de Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat.

     În această lege, contribuția individuală a militarilor a fost reglementată în articolul 78.

     Astfel la art. 78 alin. 2 se stipula că” De la data intrării în vigoare a prezentei legi, contribuția pentru pensia suplimentară va deveni contribuția individuală  la bugetul de stat, iar la alin. 3 ” cota de contribuție individuală este de 5%. Baza lunară de calcul pentru care se va determina contribuția individuală o reprezintă solda lunară brută.”

     La 1 ianuarie 2011, Legea nr 164/2001 a fost abrogată de Legea nr 263/2010 privind sistemul militar de pensii publice, în care au fost incluși și militarii. Astfel în perioada 1 ianuarie 2011-31 decembrie 2015,conform art. 6 alin. 1 punctul 1 litera c) au fost asigurați obligatoriu în sistemul public de pensii “cadrele militare in activitate, soldați și gradați voluntari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, din domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale.”

     Prin urmare inclusiv militarilor le-au fost reținute și virate contribuțiile în această perioadă în baza aceluiași articol ca și în cazul celorlalți contribuabili, respectiv art. 27.

     La 1 ianuarie 2016 a întrat în vigoare Legea nr 223/2015 privind pensiile militare de stat.

     Contribuțiile pe care le plătesc militarii inclusiv în acest moment sunt reglementate de art. 31 alin 1) care prevede : “Cota de contribuție individuală la bugetul de stat este egală cu cota de contribuție individuală de asigurări sociale. Baza lunară de calcul al contribuției individuale o reprezintă solda lunară brută, salariul lunar brut.”

     Prin urmare, militarii au plătit și plătesc contribuții, singura diferență este că începând cu anul 1 ianuarie 2016 acestea se virează direct la bugetul de stat și nu la bugetul asigurărilor sociale.

     Tot la fel au fost virate și în perioada 1 aprilie 2001 – 31 decembrie 2010.

     Vă rog să analizați cele de mai sus și să trageți singuri concluziile!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Petrișor Peiu, propunerea AUR pentru Ministerul Economiei Naționale, atrage atenția asupra faptului că România a înregistrat în trimestrul al treilea 2024 cel mai ridicat preț la energia spot din Uniunea Europeană (UE), pe care se tranzacționează o cantitate echivalentă cu 40% din consumul curent. Petrișor Peiu precizează […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a prezentat sâmbătă, 12 octombrie, în cadrul evenimentului ”AUR pentru Oltenia”, candidații pentru alegerile parlamentare din judeţele Dolj, Mehedinţi, Gorj, Olt și Vâlcea. La eveniment au participat George Simion, președintele AUR, candidat la alegerile prezidenţiale, și Claudiu Târziu, europarlamentar AUR și […]
Nelu Tătaru, unul dintre cele mai toxice personaje din politica românească, vârful de lance al criminalilor care au dictat închiderea în case a românilor în timpul pandemiei, a ajuns pe mâna procurorilor DNA. Cum, la ordinul stăpânilor de la OMS, circul cu purtarea măștilor pe față […]
Petrișor Peiu, propunerea AUR pentru Ministerul Economiei Naționale, atrage atenția asupra faptului că săptămâna trecută guvernul PSD-PNL a anunțat o „mare victorie”: grupul energetic numărul 5 Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, este gata să fie pus în funcțiune şi să fie conectat la Sistemul Energetic […]
“În ultimele săptămâni, a apărut în spațiul public o posibilă tranzacție comercială cu implicații profunde asupra securității energetice a României. Este vorba despre vânzarea companiei de furnizare de gaze și energie electrică E.ON România către compania maghiară de stat MVM, controlată direct de guvernul Viktor Orban. […]
Delegația AUR în Parlamentul European a susținut în această săptămână o conferință de presă în cadrul căreia au fost abordate teme privind viitorul european al Republicii Moldova, întârzierea procesului de aderare a României la Spațiul Schengen și restricțiile vamale impuse de Germania, precum și dublul standard […]