Aelenei Dănuț – declarație politică – Adevărul despre pensiile militare!

   Există o grupare care dorește să salveze existența pensiilor magistraților și atunci le asociază pe acestea cu pensiile militare în speranța că la pachet lucrurile se vor rezolva mai ușor.

     Realitatea însă este altfel:

     Din soldele  lunare brute ale militarilor se rețin și se virează la bugetul de stat exact aceleași contribuții ca în cazul oricărui alt salariat din țara noastră.

     Nu din 2017 sau 2018 așa cum în mod eronat declară diverse persoane publice, ci cu mult timp înainte.

     Militarilor li s-au reținut contribuția pentru pensia suplimentară exact de la aceeași dată de la care s-au  reținut și angajaților civili, respectiv 1 ianuarie 1967.

     Actul normativ care a instituit această reținere este Decretul nr. 141/1967 privind pensiile militare de stat și pensia suplimentară.

     Astfel art. 58 din acest decret stipula :

     “Cu începere de la 1 ianuarie 1967 se instituie în afara pensiei militare de stat, pensia suplimentară ,care se bazează pe principiul mutualitații între militari.”

     Iar la art. 59 că “Fondurile necesare pentru plata pensiei  suplimentare se formează din contribuția tuturor militarilor din cadrele permanente”.

     Exact ca în cazul civililor, contribuția a fost tot 2% și se vărsa într-un cont la “Banca Națională” care plătea pentru banii depuși o dobândă anuală de 1,5%.

     La data de 1 iulie 1977, Decretul nr. 141/1967 a fost abrogat de către Decretul nr. 214/1977 privind pensiile militare de stat.

     Contribuția militarilor a continuat să fie reținută întrucât art. 60 din acest decret prevedea că “Pensia suplimentară se bazează pe principiul mutualitații între militarii din cadrele permanente, care contribuie, în acest scop cu 2% din retribuție lor tarifară lunară”.

     Decretul nr. 214 a fost abrogat de Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat.

     În această lege, contribuția individuală a militarilor a fost reglementată în articolul 78.

     Astfel la art. 78 alin. 2 se stipula că” De la data intrării în vigoare a prezentei legi, contribuția pentru pensia suplimentară va deveni contribuția individuală  la bugetul de stat, iar la alin. 3 ” cota de contribuție individuală este de 5%. Baza lunară de calcul pentru care se va determina contribuția individuală o reprezintă solda lunară brută.”

     La 1 ianuarie 2011, Legea nr 164/2001 a fost abrogată de Legea nr 263/2010 privind sistemul militar de pensii publice, în care au fost incluși și militarii. Astfel în perioada 1 ianuarie 2011-31 decembrie 2015,conform art. 6 alin. 1 punctul 1 litera c) au fost asigurați obligatoriu în sistemul public de pensii “cadrele militare in activitate, soldați și gradați voluntari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, din domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale.”

     Prin urmare inclusiv militarilor le-au fost reținute și virate contribuțiile în această perioadă în baza aceluiași articol ca și în cazul celorlalți contribuabili, respectiv art. 27.

     La 1 ianuarie 2016 a întrat în vigoare Legea nr 223/2015 privind pensiile militare de stat.

     Contribuțiile pe care le plătesc militarii inclusiv în acest moment sunt reglementate de art. 31 alin 1) care prevede : “Cota de contribuție individuală la bugetul de stat este egală cu cota de contribuție individuală de asigurări sociale. Baza lunară de calcul al contribuției individuale o reprezintă solda lunară brută, salariul lunar brut.”

     Prin urmare, militarii au plătit și plătesc contribuții, singura diferență este că începând cu anul 1 ianuarie 2016 acestea se virează direct la bugetul de stat și nu la bugetul asigurărilor sociale.

     Tot la fel au fost virate și în perioada 1 aprilie 2001 – 31 decembrie 2010.

     Vă rog să analizați cele de mai sus și să trageți singuri concluziile!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru a prezenta candidații la alegerile din data de 9 iunie, a fost prezentă, luni seară, în Suceava, la Cetatea de scaun! Candidații AUR la alegerile europarlamentare, dar și la cele locale, alegeri comasate neconstituțional de frica AUR, au […]
Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, prezent duminică, 19 mai, la Baia Mare, în Maramureș, în cadrul Caravanei Patrioți în Europa, prin care AUR își prezintă candidații la alegerile din data de 9 iunie, a subliniat importanța acestor alegeri și diferențele dintre ceea […]
Sfânta zi de Duminică, 19 mai, a prilejuit oprirea Caravanei Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, în județul Maramureș, la Baia Mare. Sute de oameni au participat la Baia Mare la prezentarea unora dintre candidații AUR la alegerile […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a fost sâmbătă, 19 mai, pentru toată ziua, în județul Bistrița-Năsăud. În Bistrița, după un flashmob în parcul unde se regăsește și Cetatea Bistriței, o parte dintre candidații la alegerile europarlamentare […]
Cristian Terheș, europarlamentar, cel care deschide lista Alianței AUR pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie, lansează un apel urgent către cetățeni în contextul investigațiilor desfășurate de Parchetul European (EPPO) asupra președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cristian Terheș critică vehement protejarea continuă a […]
Între 27 mai și 1 iunie, la Geneva, va avea loc cea de-a 77-a adunare a Organizației Mondiale a Sănătății care, potrivit tuturor informațiilor disponibile până la acest moment, prin adoptarea Tratatului de Pandemie Globală, urmărește să instaureze o nouă formă de control la nivel global. […]