Adrian Costea – Întrebare parlamentară – Situația gravă a librăriilor și editurilor

Către: Domnul Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii

            Domnul Constantin Daniel Cadariu, Ministrul Antreprenoriatului și Turismului

            Domnul Sorin Mihai Cîmpeanu, Ministrul Educației

Adresată de către: Senator Adrian Costea

Circumscripţia electorală: 23, Ialomița

Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.)

Şedinţa Senatului din: 20 aprilie 2022

Obiectul întrebării: Situația gravă a librăriilor și editurilor

Stimate Domnule Ministru Romașcanu,

Stimate Domnule Ministru ,

Moto: „Să citești nu trebuie să fie un lux.

Singurul viciu care nu se răzbună e cititul”

Situația librăriilor și editurilor din România este critică.

Librăriile se închid una după alta. Cea mai recent închisă este Sintagma. Piața de carte din România s-a redus de la un an la altul, numărul librăriilor a scăzut dramatic. În anii `90 erau în România 1200 librării. În 2020 mai erau 450 (librării care vând preponderent carte). În 2 ani de pandemie vânzările au scăzut cu 70% (mai puțin cele din mall-uri). Azi numărul librăriilor a scăzut sub 300. Multe librării au devenit săli de jocuri de noroc.

După declanșarea războiului din Ucraina vânzările au mai scăzut cu 20-25%.

O cauză majoră a scăderii numărului de librării și problemelor întâmpinate de ele e concurența neloială, uneori depășind limita legalității, practicată de unele site-uri de vânzări online.

În majoritatea țărilor UE, în Japonia, Coreea de Sud, Israel, cartea are un preț fix pe o perioadă determinată, stabilit de editură pentru toți operatorii din piață, indiferent că e Amazon, Libri Germania sau o librărie independentă dintr-o comună. Ca efect al aplicării prețului fix s-a constatat menținerea prețului la raft sau chiar scăderea lui, editurile nemaifiind sub presiunea marilor jucători de a le ceda discount-uri foarte mari, mai ales în această perioadă când prețul hârtiei a explodat.

În Franța această reglementare este stabilită pentru 2 ani, în Germania pentru 18 luni, în alte țări pentru 1 an. Ca rezultat al acestei reglementări în Franța există 25.000 librării la o populație de 67 milioane locuitori, prin comparație cu SUA unde numărul librăriilor a scăzut sub 5000 la o populație de circa 330 milioane de locuitori. Reglementarea europeană s-a făcut pentru protejarea culturii, prin susținerea librăriilor și a lecturii, prin înlăturarea concurenței neloiale din partea jucătorilor foarte puternici. În UE nu s-a permis mediului online să abuzeze de puterea financiară în defavoarea librăriilor independente.

Fără a ne opune evoluției mediului online, inclusiv a rețelelor sociale, dar fără a crește dependența excesivă a copiilor de dispozitive, e necesar să sprijinim lectura cărților. Ca exemplu amintim discuția unui director din presă cu fiul său, în care îi spunea: fetele sunt și în carne și oase, nu doar pe internet.

Librăriile au fost afectate de pandemie peste tot în lume, dar măsurile de protecție au venit rapid în occident, de la achiziții în biblioteci până la finanțări directe. La noi unii librari au primit fonduri prin Măsura 2, Granturi de capital de lucru sau IMM-Invest, pentru o redresare financiară temporară.

Demersuri pentru diminuarea închiderii librăriilor s-au mai făcut, dar schimbările politice au scos subiectul de pe agenda priorităților.

Pentru redresarea domeniului propunem 3 măsuri imediate:

  1. Urgentarea programelor de acordare al fondurilor europene (de Minimis) și a programelor culturale.
  2. Susținerea transparentă a programelor de vouchere / tichete de lectură educaționale pentru programe culturale (cărți, teatre, concerte, muzee).
  3. Cea mai importantă măsură pentru stabilitatea pe termen lung ar fi stabilirea fermă pentru un an, pentru toate canalele de distribuție, a măsurii prețului fix pentru noutățile editoriale apărute.

Modificarea legislatiei cărții (Legea 186 din 9 mai 2003 pentru susţinerea şi promovarea culturii scrise) care deși menționa: „(1) Difuzarea cartii se face în România după principiile pieței libere concurențiale, fără monopoluri și discriminări”, nu prevedea sancțiuni exprese pentru încălcări.

Profesioniștii din edituri și librării, odată pierduți din domeniu, greu mai revin, datorită motivației financiare reduse. Acești intelectuali erudiți și discreți se pierd dacă pleacă din domeniu, iar pierderile culturale vor  fi majore pentru societate.

Avem datoria să sprijinim ridicarea culturii naționale, educația și tradițiile. Efectele declinului cultural se văd în nivelul de civilizație tot mai scăzut. După cum spunea Petre Țuțea: „Doar dobitoacele și Sfinții nu au nevoie de carte….

Vă rog să prezentați măsurile pe care le preconizați pentru susținerea librăriilor și editurilor, cu precizarea programelor și a mecanismelor de derulare a acestora, precum și a surselor de finanțare (bugetul de stat și fonduri europene).

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

“Sâmbătă, în fața prefecturilor din întreaga țară, au avut loc manifestații impresionante organizate de Partidul AUR. Românii au ieșit să denunțe lovitura de stat din decembrie 2024, când primul tur al alegerilor prezidențiale a fost anulat, iar Klaus Iohannis și-a prelungit ilegitim mandatul după 21 decembrie. […]
Nu ne oprim! Democrația nu e de vânzare! Zeci de mii de români au ieșit astăzi în stradă, atât în țară, cât și în diaspora, pentru a cere alegeri libere și corecte, în contextul în care, de pe 22 decembrie, România are în fruntea țării un […]
”Guvernul PSD-PNL-UDMR a ales să pună industriile de care țara are cea mai mare nevoie să plătească nota de plată pentru cheltuielile sale nesăbuite. Astfel, guvernul cu 1,3 milioane de bugetari a decis să strângă suplimentar câte 650 de lei/lună, în medie, de la fiecare angajat […]
“Guvernul Ciolacu demonstrează din nou că nu se dă înapoi de la nimic pentru a-și păstra puterea, adoptând măsuri care subminează democrația și drepturile fundamentale ale românilor. Pe lângă modificările discriminatorii aduse legii electorale, menite să afecteze libertatea de exprimare în online, regimul PSD-PNL-UDMR a luat […]
Astăzi a fost depusă de către Partidul Oamenilor Tineri cererea de suspendare a uzurpatorului democrației de la Cotroceni. 161 de parlamentari de la AUR, POT și SOS au semnat cererea. În aceste condiții de profundă criză politică și constituțională, poporul român, prin organul său reprezentativ suprem, […]
“PSD-PNL-UDMR nu par să priceapă absolut nimic. După ce în 2023 au încercat să limiteze folosirea numerarului, dar au renunțat ca urmare a reacției românilor, aceiași iresponsabili aflați la guvernare vor acum să vină cu un nou proiect pentru limitarea plăților cash. În 2023, AUR a […]