Adrian Costea – Întrebare parlamentară – Pensii speciale de „austeritate” la M.A.I.

Adresată: Domnului Marcel CIOLACU, Prim-Ministrul României

                Domnului Cătălin PREDOIU, Ministrul Afacerilor Interne

De Domnul Senator: Adrian Costea

Circumscripţia electorală: 23

Grupul Parlamentar: AUR

Şedinţa Senatului din data de: 11.10.2023.


Obiectul întrebării: Pensii speciale de „austeritate” la M.A.I.

Stimate Domnule Prim-Ministru,

Stimate Domnule Ministru,

Monitorul Oficial al României nr. 854/21.09.2023 a publicat Hotărârea de Guvern nr. 869/ 2023 privind suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în Bugetul de stat al României pe 2023, pentru plata unor drepturi de natură socială.

Art. 1 din HG prevede că se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne pe 2023 cu 500.000.000 lei, reprezentând credite de angajament și credite bugetare, capitolul 68.01 Asigurări și asistență socială, titlul 57 Asistență socială, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru plata unor drepturi de natură socială.

21 septembrie era exact ziua când se anunțau măsuri de austeritate, reduceri de cheltuieli publice și creșteri de impozite impuse de situația economică gravă. Măsurile fiscale erau justificate public prin riscul depășirii deficitului bugetar, care în 2023 se anunță a fi de 100 miliarde lei, respectiv 6% din PIB, mult peste cei 5,5% agreați cu Comisia Europeană.

Populația va trebui să suporte scumpiri la toate produsele și „curbe de sacrificiu” pentru a plăti politicile dezastruoase ale guvernărilor de până acum.

Și totuși, prin HG 869 Guvernul a alocat 500 milioane din cele 686 milioane lei din Fondul de Rezervă al Guvernului Ministerul de Interne!

Suma reprezintă 73% din Fondul de Rezervă total, echivalentul a 100 milioane euro.

Prin lege, Fondul de Rezervă este păstrat pentru intervenția în situații extreme precum dezastre, calamitățile naturale sau alte cazuri de forță majoră care ar afecta națiunea română.

Or, în spațiul public a apărut informația că „asistența socială” invocată în HG reprezintă de fapt pensiile speciale ale angajaților Ministerului de Interne.

Sunt acele categorii de angajați care cumulează pensia la 45 de ani cu salariul la stat, unde se reangajează imediat după ce «ies la pensie».

Este evident că, în timp ce cetățenii „de rând” sunt cei ce suportă greul măsurilor de austeritate, pentru cei privilegiați se găsesc mereu bani de pensii speciale.

De aceea doresc să Vă întreb:

  1. Cum justificați alocarea pentru Asistență socială a unor bani din Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului, fond ce are cu totul altă destinație legală (intervenția în situații extreme precum dezastre, calamitățile naturale sau alte cazuri de forță majoră)?
  • Puteți confirma că suma menționată mai sus (500 milioane lei) este într-adevăr alocată pentru pensiile angajaților MAI?

Dacă nu, pentru ce s-a alocat acea sumă?

  • Cum justificați plata din acest fond a unor pensii pentru M.A.I.?
  • Cum justificați moral plata din Fondul special a unor pensii pentru „speciali” în timp ce populația „de rând” a României trebuie să suporte măsuri de austeritate, creșteri de prețuri, impozite și taxe? Cât este de morală această inechitate?

                                                              

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR votat împotriva implicării militare a UE în Ucraina
Delegația AUR din Parlamentul European s-a poziționat împotriva unei rezoluții privind „necesitatea ca UE să sprijine Ucraina continuu”. Textul redactat de grupul Popularilor Europeni, din care fac parte atât partidul Ursulei von der Leyen, cât și PNL, propune aruncarea Europei în haos economic și aducerea frontului […]
Nu trădăm încrederea pe care ne-au acordat-o românii la alegerile europarlamentare! Astăzi, europarlamentarii AUR au votat împotriva realegerii Robertei Metsola în funcția de președinte al Parlamentului European! Nu putem să fim de acord cu politica dusă de doamna Metsola în ultimii ani, o politică ce a […]
Sute de români stabiliți în Spania s-au întâlnit luni, 15 iulie, cu președintele AUR, George Simion. Cu acest prilej, aceștia au semnat și contractele de înscriere în Planul SIMION, program ce are ca obiectiv înlesnirea întoarcerii acasă a românilor din diaspora. „Avem o țară atât de […]
„Guvernarea PSD-PNL a înregistrat o nouă „performanță” în materie economică. Datoria guvernamentală a urcat, în aprilie 2024, până la 852,816 miliarde lei. Ca procent din PIB, datoria guvernamentală a crescut la 52,1%. La această valoare a datoriei, conform legii, guvernul este obligat să ia măsuri urgente! […]
Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor și liderul europarlamentarilor AUR, reacționează la afirmațiile făcute de ministrul energiei, Sebastian Burduja, care a declarat că vizează implementarea unui sistem de contorizare inteligent, care să-i taxeze mai mult pe cetățenii care folosesc energie […]
Pentru a-şi asigura poziția în fruntea Comisiei Europene, Ursula von der Leyen promite imposibilul: mai mult Green Deal pentru a obține voturi în Parlament şi mai puțin Green Deal pentru industrie şi noi toți, arată europarlamentarul AUR, Adrian Axinia. Acesta a subliniat că, în această săptămână, […]