Adrian Costea – Întrebare parlamentară – Pensii speciale de „austeritate” la M.A.I.

Adresată: Domnului Marcel CIOLACU, Prim-Ministrul României

                Domnului Cătălin PREDOIU, Ministrul Afacerilor Interne

De Domnul Senator: Adrian Costea

Circumscripţia electorală: 23

Grupul Parlamentar: AUR

Şedinţa Senatului din data de: 11.10.2023.


Obiectul întrebării: Pensii speciale de „austeritate” la M.A.I.

Stimate Domnule Prim-Ministru,

Stimate Domnule Ministru,

Monitorul Oficial al României nr. 854/21.09.2023 a publicat Hotărârea de Guvern nr. 869/ 2023 privind suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în Bugetul de stat al României pe 2023, pentru plata unor drepturi de natură socială.

Art. 1 din HG prevede că se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne pe 2023 cu 500.000.000 lei, reprezentând credite de angajament și credite bugetare, capitolul 68.01 Asigurări și asistență socială, titlul 57 Asistență socială, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru plata unor drepturi de natură socială.

21 septembrie era exact ziua când se anunțau măsuri de austeritate, reduceri de cheltuieli publice și creșteri de impozite impuse de situația economică gravă. Măsurile fiscale erau justificate public prin riscul depășirii deficitului bugetar, care în 2023 se anunță a fi de 100 miliarde lei, respectiv 6% din PIB, mult peste cei 5,5% agreați cu Comisia Europeană.

Populația va trebui să suporte scumpiri la toate produsele și „curbe de sacrificiu” pentru a plăti politicile dezastruoase ale guvernărilor de până acum.

Și totuși, prin HG 869 Guvernul a alocat 500 milioane din cele 686 milioane lei din Fondul de Rezervă al Guvernului Ministerul de Interne!

Suma reprezintă 73% din Fondul de Rezervă total, echivalentul a 100 milioane euro.

Prin lege, Fondul de Rezervă este păstrat pentru intervenția în situații extreme precum dezastre, calamitățile naturale sau alte cazuri de forță majoră care ar afecta națiunea română.

Or, în spațiul public a apărut informația că „asistența socială” invocată în HG reprezintă de fapt pensiile speciale ale angajaților Ministerului de Interne.

Sunt acele categorii de angajați care cumulează pensia la 45 de ani cu salariul la stat, unde se reangajează imediat după ce «ies la pensie».

Este evident că, în timp ce cetățenii „de rând” sunt cei ce suportă greul măsurilor de austeritate, pentru cei privilegiați se găsesc mereu bani de pensii speciale.

De aceea doresc să Vă întreb:

  1. Cum justificați alocarea pentru Asistență socială a unor bani din Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului, fond ce are cu totul altă destinație legală (intervenția în situații extreme precum dezastre, calamitățile naturale sau alte cazuri de forță majoră)?
  • Puteți confirma că suma menționată mai sus (500 milioane lei) este într-adevăr alocată pentru pensiile angajaților MAI?

Dacă nu, pentru ce s-a alocat acea sumă?

  • Cum justificați plata din acest fond a unor pensii pentru M.A.I.?
  • Cum justificați moral plata din Fondul special a unor pensii pentru „speciali” în timp ce populația „de rând” a României trebuie să suporte măsuri de austeritate, creșteri de prețuri, impozite și taxe? Cât este de morală această inechitate?

                                                              

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Simularea Evaluării Naționale arată încă o dată, dacă mai era nevoie, deficiențele sistemului de învățământ din România. Această „Românie educată” a lui Klaus Iohannis și cei în mâinile cărora a lăsat frâiele Educației. „România educată”, proiectul de suflet al președintelui Iohannis, este un eșec. Nu o […]
România continuă să fie țara contrastelor între cei care ne conduc vremelnic, care sunt niște îmbuibați în funcții publice, și între românii obișnuiți, care trăiesc cu grija zilei de mâine. În vreme ce președintele țării și foștii președinți, prim-miniștrii și miniștrii, alături de alți demnitari ai […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 27.02.2024 Obiectul întrebării: Controverse la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: Priorități dubioase între salarii și protecția pădurilor Stimate domnule […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 27.02.2024 Obiectul întrebării: Amenzi drastice pentru poluarea din Capitală – Primăria este în vizorul Gărzii de Mediu Stimate domnule […]
Adresată: Ministerului Sănătății, domnului Ministru al Sănătății, Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Spitalului Municipal de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad, domnului Manager Feraru Ciprian Cosmin De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/02/2024 Obiectul întrebării: Dreptul pacientului […]
Adresată:  Doamnei Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/02/2024 Obiectul interpelării: consultanța financiară oferită de preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu primăriilor din judeţ Stimată doamnă președinte, În calitate de […]