Către: Domnul Viceprim-Ministru Kelemen Hunor
Adresată de către: Senator Adrian Costea
Circumscripţia electorală: 23
Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.)
Obiectul întrebării: Întâlnirea cu Președintele Ungariei, Doamna Katalin Novak
Data: 25 mai 2022
Stimate Domnule Viceprim-Ministru,
În calitate de membru al Comisiei de Politică Externă din Senatul României am luat act de declarațiile noului președinte al Ungariei, Katalin Novak, cu prilejul vizitei efectuate în România, de reacția Ministerului Afacerilor Externe privind aceste declarații și de mesajul postat de Excelența Voastră pe o rețea socială.
Afirmația: „nu contează pentru mine dacă cineva trăiește în interiorul sau în afara granițelor [Ungariei]. Maghiarii sunt maghiari, punct”, respectiv asumarea de către Președintele Ungariei, Katalin Novak, a calității de „reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceștia locuiesc”, constituie o poziție problematică.
Astfel, conform dreptului internaţional, un stat nu-și poate aroga drepturi – de orice fel – în raport cu cetăţenii altui stat.
În concluziile Raportului privind tratamentul preferenţial acordat minorităţilor naţionale de către statul înrudit (Veneţia, 19 octombrie 2001) al Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) se enunță limpede că responsabilitatea primară pentru respectarea drepturilor identitare (etnice, culturale, religioase, lingvistice) ale cetăţenilor români de etnie maghiară revine României, ca stat de cetăţenie. Ungaria, ca stat înrudit, având cel mult un interes în consolidarea legăturilor culturale. Același lucru este prevăzut și în Declaraţia Suveranitate, responsabilitate şi minorităţi naţionale din 2001 a Înaltului Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE.
Asemenea declaraţii nu corespund standardelor europene în materie, nici spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară (semnat pe 16 septembrie 1996) şi Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta la 29 noiembrie 2002).
În mesajul postat de Excelența Voastră pe Facebook ați menționat că „ați avut ocazia de a discuta [cu Doamna Novak] în amănunt temele care ne privesc pe toţi”.
Având în vedere cele prezentate, Vă rugăm respectuos să ne comunicați detaliat conținutul acestor discuții, care au fost temele discutate și mandatul primit din partea Guvernului României pentru aceste discuții.
Nu există răspunsuri