Adrian Costea – Întrebare parlamentară – Exportul de apă în Ungaria

Către: Domnul Nicolae Ciucă, Primul Ministru al României

Domnul Tánczos Barna, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Domnul Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe

Adresată de: Senator Adrian Costea

Circumscripţia electorală: 23

Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Obiectul întrebării: Exportul de apă în Ungaria

Data: 19 septembrie 2022

Stimate Domnule Prim Ministru,

Stimați Domni Miniștri,

În timp ce Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor cere românilor să facă economie de apă din cauza secetei, Administrația Naţională Apele Române (ANAR, în subordinea aceluiași Minister) exportă milioane de metri cubi de apă pentru irigații în Ungaria la preț infim.

ANAR avertiza că rezervele de apă trebuie folosite rațional:

„E important ca populaţia să înţeleagă că sistemele de alimentare cu apă potabilă au fost dimensionate fără irigaţii. Nu recomandăm udatul grădinilor, umplerea de bazine, piscine”, arată comunicatul ANAR.

Seceta pedologică (rezerva scăzută de apă în sol) a afectat în România zeci de mii de hectare. Culturile de porumb au fost compromise, cele de grâu au avut pierderi de 30% la hectar.

Dar, în timp ce fermierii români se zbăteau să găsească apă pentru a-și salva culturile decimate de secetă, ANAR exporta apă din abundență în Ungaria.

ANAR a vândut Ungariei 1,5 milioane m3 apă pentru irigații, cu doar 14.070 euro, adică sub 1 eurocent / m3.

Apa a fost pompată peste graniță de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare prin Canalul Mureșel.

ANAR, condusă de Sorin Lucaci de la 29 august 2022, nu a comunicat cantitățile de apă pentru irigații exportate în Ungaria în ultimele două decenii.

Doar Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare a transmis că România exportă apă în Ungaria dinainte de 1989.

Având în vedere cele prezentate, vă rugăm respectuos să arătați cum se explică, în context, această aberație a cedării către Ungaria a unor cantități de apă atât de necesare României?

Cum de, pentru români, apa este scumpă sau imposibil de procurat, iar pentru export în Ungaria – la discreție și aproape gratis?

De ce interesul țării vecine are prioritate față de cel al țării noastre?

În general, oare acest caz problematic nu este un exemplu al unei atitudini de dezinteres al statului român față de interesul național?

Nu pare el să indice că unii miniștri sau demnitari aflați în subordinea lor s-ar bucura de o stranie, dar evidentă impunitate, ce le permite să promoveze mai curând interesele statului vecin decât pe cele ale României?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

  Adresată: Domnului Florin-Ionuț BARBU, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 16.06.2025 Obiectul întrebării: Situația industriei de morărit […]
Adresată:  Doamnei Raluca TURCAN, ministru al Culturii De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 18.06.2024 Obiectul întrebării: Protejarea și recuperarea operelor lui Brâncuși de […]
Președintelui AUR, George Simion, i s-a restricționat astăzi accesul în incinta Parchetului General, acolo unde a mers pentru a depune o solicitare de restituire a telefonului mobil, confiscat în mod abuziv de procurori. „E o țară în care procurorii au voie să te ridice în mod […]
Toți cei șase europarlamentari AUR au aderat la Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR). „Ne-au cântat prohodul, dar s-au înșelat! Europarlamentarii AUR vor activa în cadrul Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), cel mai important grup conservator din Parlamentul European. Sper ca alături de celelalte guverne […]
  Adresată:  domnului Alexandru RAFILA, ministrul Sănătății De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 18/06/2024 Obiectul interpelării: fără sprijin guvernamental în țară nu se mai produc medicamente inovative Stimate domnule ministru, România nu mai produce […]
  Adresată: Doamnei Luminiţa-Teodora ODOBESCU, Ministrul Afacerilor Externe De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 16.06.2025 Obiectul întrebării: Înființarea Institutului Cultural Român la Cernăuți […]