Adrian Costea – Întrebare parlamentară – Exportul de apă în Ungaria

Către: Domnul Nicolae Ciucă, Primul Ministru al României

Domnul Tánczos Barna, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Domnul Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe

Adresată de: Senator Adrian Costea

Circumscripţia electorală: 23

Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Obiectul întrebării: Exportul de apă în Ungaria

Data: 19 septembrie 2022

Stimate Domnule Prim Ministru,

Stimați Domni Miniștri,

În timp ce Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor cere românilor să facă economie de apă din cauza secetei, Administrația Naţională Apele Române (ANAR, în subordinea aceluiași Minister) exportă milioane de metri cubi de apă pentru irigații în Ungaria la preț infim.

ANAR avertiza că rezervele de apă trebuie folosite rațional:

„E important ca populaţia să înţeleagă că sistemele de alimentare cu apă potabilă au fost dimensionate fără irigaţii. Nu recomandăm udatul grădinilor, umplerea de bazine, piscine”, arată comunicatul ANAR.

Seceta pedologică (rezerva scăzută de apă în sol) a afectat în România zeci de mii de hectare. Culturile de porumb au fost compromise, cele de grâu au avut pierderi de 30% la hectar.

Dar, în timp ce fermierii români se zbăteau să găsească apă pentru a-și salva culturile decimate de secetă, ANAR exporta apă din abundență în Ungaria.

ANAR a vândut Ungariei 1,5 milioane m3 apă pentru irigații, cu doar 14.070 euro, adică sub 1 eurocent / m3.

Apa a fost pompată peste graniță de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare prin Canalul Mureșel.

ANAR, condusă de Sorin Lucaci de la 29 august 2022, nu a comunicat cantitățile de apă pentru irigații exportate în Ungaria în ultimele două decenii.

Doar Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare a transmis că România exportă apă în Ungaria dinainte de 1989.

Având în vedere cele prezentate, vă rugăm respectuos să arătați cum se explică, în context, această aberație a cedării către Ungaria a unor cantități de apă atât de necesare României?

Cum de, pentru români, apa este scumpă sau imposibil de procurat, iar pentru export în Ungaria – la discreție și aproape gratis?

De ce interesul țării vecine are prioritate față de cel al țării noastre?

În general, oare acest caz problematic nu este un exemplu al unei atitudini de dezinteres al statului român față de interesul național?

Nu pare el să indice că unii miniștri sau demnitari aflați în subordinea lor s-ar bucura de o stranie, dar evidentă impunitate, ce le permite să promoveze mai curând interesele statului vecin decât pe cele ale României?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Nici săptămâna aceasta persoanele chemate la audieri în cadrul Comisiei de anchetă privind achizițiile din timpul pandemiei nu au dat curs invitațiilor transmise. Primele 7 puncte de pe ordinea de zi a comisiei au fost:  1) audierea domnului Alexandru Rafila, ministrul sănătății, 2) audierea domnului Victor […]
AUR
Federația Maghiară de Fotbal a reușit să iasă din anonimat printr-o știre mincinoasă publicată pe siteul oficial al forului. Într-un articol infirmat chiar de UEFA, oficialii maghiari pretindeau că federația europeană și-ar fi dat acceptul pentru utilizarea materialelor cu harta Ungariei mari pe stadioane.    La mai […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat marți, 21 martie, la Parlament, dezbaterea cu tema „Legile educației – de la intenție la realitate”. La evenimentul organizat de AUR au luat parte specialiști în domeniul educației, reprezentanți ai sindicatelor, ai Patriarhiei Române, cadre didactice, studenți, reprezentanți ai […]
AUR
Alianța pentru Unirea Românilor organizează în data de 21 martie 2023 de la ora 12:00, în sala Grupului AUR de la Camera Deputaților, o dezbatere cu tema: Legile educației – de la intenție la realitate. Comisia națională de specialitate din cadrul partidului organizează dezbaterea „Legile educației […]
Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR și președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României, a avut o întâlnire cu E.S. Ambasadorul Brândușa Predescu și echipa misiunii diplomatice a României la Sofia. Printre temele abordate s-a aflat situația culturală dificilă a comunității […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat astăzi un protest spontan la sediul Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF) cu privire la prețul pe care românii trebuie să îl plătească pentru polițele de asigurare RCA. George Simion, președintele AUR, a avut o întâlnire cu președintele ASF, Nicu […]