Adrian Costea – Întrebare parlamentară – Exportul de apă în Ungaria

Către: Domnul Nicolae Ciucă, Primul Ministru al României

Domnul Tánczos Barna, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Domnul Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe

Adresată de: Senator Adrian Costea

Circumscripţia electorală: 23

Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Obiectul întrebării: Exportul de apă în Ungaria

Data: 19 septembrie 2022

Stimate Domnule Prim Ministru,

Stimați Domni Miniștri,

În timp ce Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor cere românilor să facă economie de apă din cauza secetei, Administrația Naţională Apele Române (ANAR, în subordinea aceluiași Minister) exportă milioane de metri cubi de apă pentru irigații în Ungaria la preț infim.

ANAR avertiza că rezervele de apă trebuie folosite rațional:

„E important ca populaţia să înţeleagă că sistemele de alimentare cu apă potabilă au fost dimensionate fără irigaţii. Nu recomandăm udatul grădinilor, umplerea de bazine, piscine”, arată comunicatul ANAR.

Seceta pedologică (rezerva scăzută de apă în sol) a afectat în România zeci de mii de hectare. Culturile de porumb au fost compromise, cele de grâu au avut pierderi de 30% la hectar.

Dar, în timp ce fermierii români se zbăteau să găsească apă pentru a-și salva culturile decimate de secetă, ANAR exporta apă din abundență în Ungaria.

ANAR a vândut Ungariei 1,5 milioane m3 apă pentru irigații, cu doar 14.070 euro, adică sub 1 eurocent / m3.

Apa a fost pompată peste graniță de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare prin Canalul Mureșel.

ANAR, condusă de Sorin Lucaci de la 29 august 2022, nu a comunicat cantitățile de apă pentru irigații exportate în Ungaria în ultimele două decenii.

Doar Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare a transmis că România exportă apă în Ungaria dinainte de 1989.

Având în vedere cele prezentate, vă rugăm respectuos să arătați cum se explică, în context, această aberație a cedării către Ungaria a unor cantități de apă atât de necesare României?

Cum de, pentru români, apa este scumpă sau imposibil de procurat, iar pentru export în Ungaria – la discreție și aproape gratis?

De ce interesul țării vecine are prioritate față de cel al țării noastre?

În general, oare acest caz problematic nu este un exemplu al unei atitudini de dezinteres al statului român față de interesul național?

Nu pare el să indice că unii miniștri sau demnitari aflați în subordinea lor s-ar bucura de o stranie, dar evidentă impunitate, ce le permite să promoveze mai curând interesele statului vecin decât pe cele ale României?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR plângere la Parchetul General Klaus Iohannis
În AUR vii să dai, nu să iei. Este sloganul nostru încă din momentul în care mișcarea AUR de redeșteptare națională a apărut în spațiul politic românesc. De 4 ani de zile am rezistat în fața tuturor încercărilor făcute de diverse grupuri de interese de a […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a dat startul vineri, 1 martie, campaniei de strângere de semnături pentru susținerea candidaților pentru Alegerile Europarlamentare. Dis de dimineață, încă de la ora 8:00, ora României, și 7:00 la Bruxelles, chiar în fața Parlamentului European, primii români au semnat pe […]
alegeri comasate
Odată cu comasarea total neconstituțională, coaliția a decis ca alegerile prezidențiale să aibă loc în luna septembrie, nu în noiembrie așa cum prevede legea în vigoare. Iar Kelemen Hunor, disperat să revină la guvernare, face jocurile partidului unic PNL-PSD. La Camera Deputaților a ajuns un proiect […]
CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL SENATULUI           În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1)  și ale art. 75 din Constituția României, republicată, precum și cu prevederile art. 92 alin. (2) și (4) din Regulamentul Senatului, republicat, vă înaintăm propunerea legislativă „Lege pentru modificarea și completarea Legii […]
CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL SENATULUI În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată și cu prevederile art. 92 alin. (2) și (4) din Regulamentul Senatului, republicat, vă înaintăm propunerea legislativă intitulată„LEGE pentru completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul […]
CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL CAMEREI DEPUTAȚILOR În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată, și cu prevederile art. 92 alin. (1) din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, vă înaintăm propunerea legislativă intitulată „Lege pentru modificarea art. 16 alin. (1) […]