Adresată: Ministerului Culturii, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Consiliul Județean Sălaj
De către senator: Adrian Costea
Şedinţa Senatului din data de: 28.04.2021
Obiectul interpelării: Protejarea drumului roman descoperit pe șantierul Autostrăzii Transilvania (tronsonul 3, zona localității Sutoru)
Prezenta interpelare reprezintă o reacție la un subiect extrem de mediatizat în ultimele zile în presă și anume necesitatea protejării vestigiilor antice ale unui drum roman, scoase la iveală în urma procedurilor de descărcare de sarcină arheologică demarate în cadrul șantierului Autostrăzii Transilvania.
Drumurile romane sunt veritabile realizări inginerești ale Antichității, o rețea importantă fiind construită și în regiunile cucerite de romani în vechea Dacie. Potrivit surselor istorice, sectorul de drum roman descoperit în zona localității Sutoru era parte a unei căi de comunicație care lega castrul Optatiana de așezările urbane de rang superior Napoca și Porolissum, denumită în mentalul localnicilor ˶Drumul lui Traian”.
Încă din anul 2019, arheologii Comisiei Naționale Limes au cerut Ministerului Transportului modificarea proiectului autostrăzii. Consider că demersul acestora are un fundament legal, potrivit articolului cu numărul 6 al legii 378 /2001 privind protecția patrimoniului arheologic.
Prin urmare, solicit instituțiilor sesizate prin prezenta interpelare găsirea de soluții pentru protejarea acestui obiectiv istoric aflat într-o stare aproape perfectă de conservare. O cale de mijloc ar putea fi supratraversarea acestuia, ținând cont că se află în apropierea castrului roman din localitatea Sutoru, propus pentru includerea în patrimoniul UNESCO.
Necesitatea de a avea căi de comunicații moderne este reală și stringentă. Dar sacrificarea un bogat patrimoniu arheologic în numele progresului ar fi o pierdere ireparabilă.
Solicit răspuns scris şi/sau oral.
Nu există răspunsuri