Adrian Costea – Interpelare – Componenta de Transport din cadrul „Inițiativei celor Trei Mări”

Adresată: Domnului Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii

De Domnul Senator: Adrian Costea

Circumscripţia electorală: 23 Ialomița

Grupul Parlamentar: AUR

Şedinţa Senatului din data de: 20.09.2023


Obiectul întrebării:

 • Componenta de Transport din cadrul „Inițiativei celor Trei Mări”;
 • Conectivitatea rutieră și feroviară cu Bulgaria (poduri și ferry boat); Participarea României / Bulgariei la programe cu fonduri europene (inclusiv Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF) 2021-2027, dar și altele)

Stimate Domnule Ministru,

Proiectele cu fonduri externe sunt oportunități de dezvoltare a infrastructurii de transport și creștere a conectivității României. Din păcate granița de sud a fost și este neglijată.

A avut loc recent la București Summit-ul platformei de cooperare economică a statelor din Europa Centrală și de Est, INIȚIATIVA CELOR TREI MĂRI, vizând dezvoltarea interconectivității, respectiv infrastructurii de transport, energie și telecomunicații digitale pe axa Nord-Sud (flancul estic NATO și frontiera de est a UE) prin proiecte naționale, transnaționale și transfrontaliere.

În acest context aș dori să vă adresez câteva întrebări privind unele proiecte majore de transport și conectivitate pe teritoriul României:

 1. I3M
 • Autostrada nord–sud “Via Carpathia”, conectând portul Klaipėda (Lituania) cu Thessaloniki (Grecia) prin Polonia, Ungaria, Slovacia, România, cu variantele:

–          Lugoj-Calafat (România) – Vidin-Struma (Bulgaria)

–          Arad-București-Constanța;

 • Rail-2-Sea (Cale Ferată-la-Mare) pentru a conecta portul Gdańsk la Baltica (Polonia) cu portul Constanța (România) printr-o cale ferată de 3660 km, cu 3 ramuri:
 • Nordic A (prin Cluj-Napoca, Sighișoara, Brașov)
 • Nordic B (prin Arad, Deva, Alba Iulia, Sighișoara, Brașov)
 • Sudic (Timișoara, Caransebeș, Orșova, Craiova).
 1. Bulgaria
 • Pentru conectivitatea rutieră și feroviară România-Bulgaria sunt necesare mai multe poduri pentru traversarea fluviului Dunărea, aceasta fiind și o temă a discuției pe care am avut-o săptămâna trecută cu Ambasadorul Bulgariei la București, E.S. Radko Vlaykov. Excelența Sa arată că din partea statului vecin a existat interes și mai multă inițiativă privind construirea unui pod la Călărași-Silistra, dublarea conectivității rutiere la Giurgiu-Ruse / terminal ferry-boat, respectiv pod Calafat – Vidin.

De aceea doresc să vă întreb:

 1. Privind I3M – care este stadiul proiectelor „Rail-2-Sea” și „Via Carpathia”? Ce termene de execuție și finalizare au, pe componente / segmente  / variante / ramuri?

Ce estimări și strategii / planuri aveți privind aceste proiecte?

Îmi puteți pune la dispoziție mai multe date privind aceste proiecte?

Ce posibile surse de finanțare aveți în vedere pentru aceste proiecte?

 • Privind Bulgaria – s-a depus documentația pentru obținerea finanțării pentru construirea de poduri care să asigure mai buna conectivitate cu Bulgaria în cadrul „Mecanismului pentru Interconectarea Europei” (programul Connecting Europe Facility CEF) 2021-2027” – sectorul transport (inclusiv „Mobilitate Militară”)?

Dacă da, când? Dacă nu, de ce nu?

Ce planuri, estimări și realizări aveți în acest sens?

Îmi puteți pune la dispoziție datele generale privind această documentație?

Ce alte posibile surse de finanțare aveți în vedere pentru aceste proiecte transfrontaliere cu Bulgaria?

Solicit răspuns scris.

                                                      

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Aflat la Washington DC, senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, a rostit un discurs la cea de-a cincea ediție a „International Crisis Summit”, eveniment din marja Conservative Political Action Conference – CPAC, cea mai mare conferință a liderilor conservatori […]
În cea de-a doua zi a Conservative Political Action Conference (CPAC), delegația AUR a continuat seria de întâlniri oficiale cu reprezentanți ai Partidului Republican din Statele Unite și cu oficiali europeni, dar și din alte colțuri ale lumii. Președintele AUR, George Simion, a acordat mai multe […]
O delegație a partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condusă de președintele AUR, deputatul George Simion, se află în perioada 21 – 26 februarie în Washington DC, Statele Unite ale Americii, unde participă la CPAC – Conservative Political Action Conference, cea mai mare conferință a liderilor […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat, la Washington DC, că ceea ce se întâmplă zilele acestea în România nu este doar un simplu act politic, ci este un atac asupra instituțiilor statului, asupra competitorilor politici care le sunt potrivnici celor aflați […]
Președintele AUR, George Simion, a transmis, din Statele Unite ale Americii, de la CPAC, un mesaj cu privire la ultimele evoluții de pe scena politică din România. Acesta a spus că ceea ce se întâmplă în România este inimaginabil, un atac asupra democrației. „Ceea ce se […]
conferință de presă AUR
Alianța pentru Unirea Românilor a organizat joi, 22 februarie, o conferință de presă în cadrul căreia s-a prezentat poziția partidului despre desfășurarea alegerilor din acest an. Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, a declarat în cadrul conferinței de presă organizată chiar în fața Guvernului României, că actuala coaliție […]