Adresată: Domnului CSEKE Attila – MINISTRUL DEZVOLTĂRII,
LUCRĂRILOR PUBLICE ȘI ADMINISTRAȚIEI
De către: Domnul Adrian AXINIA, deputat AUR Prahova
Subiect: Obligativitatea montării contoarelor de căldură la nivelul fiecărui apartament, până la sfârşitul lunii decembrie 2021, așa cum este prevăzută de Legea nr. 196/2021, publicată în Monitorul Oficial, care modifica, printre altele, Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică, in contextul evoluției pandemiei de Coronavirus
Stimate Domnule ministru,
Obligativitatea montării contoarelor de căldură la nivelul fiecărui apartament, până la sfârşitul lunii decembrie 2021, este prevăzută de Legea nr. 196/2021, care prevede că „în imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”.
Practic, vizate sunt doar spaţiile racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, nu şi cele încălzite cu ajutorul centralelor de apartament. Montarea contoarelor sau, după caz, a repartitoarelor este obligatorie indiferent că este vorba de apartamente de locuit sau spaţii cu altă destinaţie (de exemplu, sediu de firmă sau magazin).
Aceeași lege prevede și o amendă între 500 și 1.000 de lei pentru proprietarii care nu vor respecta termenul-limită. În cazul Capitalei, sancțiunile ar urma să fie aplicate de Serviciul Energetic din cadrul Direcției de Utilități Publice.
Potrivit informațiilor Asociației Energia Inteligentă (AEI), astăzi mai sunt 37 de astfel de sisteme încă în funcțiune, față de circa 330, câte erau în 1990.
Potrivit unui document emis de ANRE, în orașe ar fi aproximativ 2 milioane de locuințe care sunt încă branșate la termoficarea centralizată.
Termoenergetica SA – care administrează giganticul sistem de termoficare din București – a comunicat că din cele 16.087 de blocuri branșate, în 6.666 sunt montate repartitoare. Asta înseamnă că abia în 41% dintre blocurile alimentate din sistemul centralizat de termoficare din Bucureşti există repartitoare de costuri. În toate celelalte blocuri, dispozitivele ar trebui montate.
Și e greu de crezut că acest lucru se poate face până la finele anului, când la acest moment nu se știe sigur (la nivel național, cu date certe adunate într-o singură sursă – n.red.) câte repartitoare ai de montat și unde, e greu să spui în cât timp o poți face. Ca să nu mai spunem că o asemenea creștere bruscă a cererii ar conduce la o explozie a prețurilor, atât la dispozitive, cât și la montaj.
Un român ar trebui să plătească, pentru fiecare calorifer din casă, puțin peste 100 de lei pentru montarea sistemului cu repartitor și robinet cu termostat, care să îi permită să aibă controlul asupra consumului de energie termică în propria casa
Costurile unui set format din robinet termostatat și repartitor / calorifer/ locuință sunt :
- Garsonieră: 70 lei – 100 lei;
- Apartament 2 camere: 280 lei – 400 lei;
- Apartament 4 camere: peste 500 lei.
Au apărut primele cifre privind creșterea prețului energiei electrice pentru consumatorii casnici si s-au emis primele facturi, cu valori greu de suportat de cetățeni.
Valul patru al pandemiei în România se propagă mai rapid decât se estima inițial, astfel că noile predicții ale specialiștilor arată că în patru săptămâni vor fi 2.000 de cazuri zilnic, față de 1.500 – 1.600 cât se prognoza la început. Acest bilanț nu va reprezenta, însă, vârful maxim al actualului val pandemic, a avertizat, într-o intervenție televizata, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România.
Un nou record al cazurilor zilnice de COVID-19 a fost înregistrat in data de 5 octombrie 2021 în România: 15.037 de infectări. Rata de pozitivare a ajuns la 20%.
Cetățenii, în acest context pandemic, sunt reticenți în ceea ce privește permiterea accesului in locuințe a personalului specializat in instalarea acestor dispozitive de contorizare deoarece sunt expuși riscului de a intra în contact cu angajați ai firmelor de montare a repartitoarelor care pot fi purtători ai virusului sau chiar să fie infectați și să nu știe.
Pe de altă parte, în multe zone din țară a început distribuirea energiei termice, din cauza reglementărilor locale care spun ca la trei zile consecutive cu temperaturi de sub 10 grade Celsius se distribuie automat agentul termic. Acest lucru face imposibila montarea repartitoarelor concomitent cu furnizarea agentului termic.
În aceeași ordine de idei modificările legislative care privesc obligativitatea montării repartitoarelor până la 31 decembrie 2021 au fost publicate în Monitorul Oficial din 13 iulie 2021, ceea ce înseamnă că nu există timpul fizic necesar pentru montarea repartitoarelor în apartamentele necontorizate în toată țara.
Cheltuielile fiecărei gospodarii se majorează, pe lângă cele cu energia si cu cele de achiziție si montare a acestor sistemelor de măsurare.
Nenumărate asociații de proprietari din tara s-au adresat structurilor de conducere AUR cu rugămintea sa fie sprijinite in rezolvarea acestei situații creata de obligativitatea montării contoarelor de căldură la nivelul fiecărui apartament pana la 31 decembrie 2021.
Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne comunicați:
Cum se vor pune in aplicare prevederile Legii nr. 196/2021, privind obligativitatea montării contoarelor de căldură la nivelul fiecărui apartament, până la sfârşitul lunii decembrie 2021?
Exista suficienți operatori economici autorizați să instaleze aceste contoare?
Exista o oferta suficientă de contoare de căldură în piață care să acopere necesarul?
Credeți că soluția pentru exinderea contorizării individuale poate fi doar o simplă prelungire a termenului până la 31 decembrie 2022 sau aveți și alte soluții care sa permită aplicarea prevederilor legale în termenul actual? Și care ar fi acestea?
Cine face verificarea respectării prevederilor legale și aplică sancțiuni?
Cum se face verificarea instalării contoarelor în condițiile stării de alertă și a evoluției pandemiei coronavirus?
Considerați că cetățenii care respectă termenul actual impus de legea 196/2021, pe fondul creșterii alarmante a numărului de cazuri de infectare cu CORONAVIRUS in acest val 4, trebuie sa fie supuși riscului de infectare cu orice preț sau se impune prorogarea cu un an, cel puțin, a termenului de montare obligatorie a repartitoarelor?
Ce măsuri preconizați a întreprinde pentru ca termenul sa fie prorogat?
Credeți că teama de amendă îi va determina pe români să își monteze repartitoare? Ținând cont că Legea nr. 51 din 8 martie 2006, republicată prevedea încă din 2016 la art. 47 ca orice persoană care nu avea deja repartitoarele montate pe calorifer risca să fie amendată cu sume cuprinse între 500 de lei și 1.000 de lei.
Nu există răspunsuri