Guvernul condus de Marcel Ciolacu a adoptat, în primele trei luni ale acestui an, 32 de ordonanțe de urgență. Iar anul trecut, guvernele PNL-PSD au dat nu mai puțin de 132 de OUG-uri.
Potrivit articolului 115 din Constituția României, „Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora.”
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au refuzat, însă, în mod constant să explice care este urgența, de ce sunt date ordonanțe pe bandă rulantă. În realitate, răspunsul este simplu: din același motiv pentru care au comasat alegerile europarlamentare cu locale prin ordonanță de urgență: vor să acapareze puterea, le e frică de AUR și dau legi fără ca acestea să poată fi dezbătute sau contestate de opoziție.
Asistăm, așadar, la un proces complex de falsificare a democrației în România:
- PSD și PNL s-au unit pentru a se perpetua la putere. Fac tot posibilul să nu existe alternanță la guvernare.
- Diverse funcții importante în stat au fost militarizate. Sunt și cheltuieli care sunt trecute la secret.
- Parlamentul a fost transformat în notariat. Se guvernează prin ordonanțe de urgență și legile de aprobare vin după mult timp și zac nediscutate sau, din contră, promovate pe repede înainte fără discuție.
În fiecare săptămână, merg să vorbesc la tribuna Camerei Deputaților despre proiecte de lege care sunt în esență doar legi de aprobare a unor ordonanțe de urgență sau ordonanțe guvernamentale. În tot acest răstimp, singura instituție care poate contesta la CCR aceste OUG-uri a fost anesteziată – mă refer la Avocatul Poporului. Doamna Renate Weber a devenit un fel de Victor Ciorbea: s-a pus total în slujba actualei puteri.
Problema acestei avalanșe de OUG-uri este și una principial democratică, dar au și darul de a schimba din temelii anumite domenii de activitate, fără o consultare publică. Există instituții internaționale (precum raportul GRECO din 2022) care au semnalat pericolul pentru democrație reprezentat de acest stil de guvernare. Asta și pentru că el vina la pachet cu o lipsă de transparență: nu știm cine și cum ia deciziile. Și Consiliul Europei a emis un astfel de raport în 2023, care însă nu a prea fost dezbătut public în România ca urmare a faptului că PSD și PNL au generat un blocaj aproape total pe presa plătită cu bani publici.
AUR vrea o Românie democrată, în care toate măsurile sunt dezbătute. Îl somăm pe premierul Marcel Ciolacu să ne spună care este, așadar, urgența acestor ordonanțe de urgență.
Nu există răspunsuri