Acatrinei Dorel și Pușcașu Lucian – întrebare parlamentară către Ministerul Energiei – Solicităm redeschiderea minei Crucea.

Adresată:  Ministrului Energiei, domnul Virgil Daniel Popescu                  

De către: (1) dl.    Deputat Acatrinei Dorel Gheorghe și

               (2) dl.  Deputat Pușcașu Lucian Florin

Circumscripția electorală nr.35, Suceava

Grup Parlamentar AUR

Obiectul întrebării:  Solicităm redeschiderea minei Crucea

Domnule Ministru,

            La doar câteva luni de la închiderea lor, Uniunea Europeană a fost de acord cu redeschiderea minelor în general  si a celor de cărbune în special. Se întâmplă lucrul acesta pentru a scădea dependența de gazele rusești. Este un alt exemplu al faptului că Uniunea Europeană încearcă să se adapteaze la criza energetică amplificată de invadarea Ucrainei de către Rusia.

”Nu există tabu-uri în această situație. Istoria a luat o altă turnură săptămâna trecută și trebuie să ne adaptăm la această schimbare istorică”, a spus Timmermans.

România dispune de un ciclu industrial complet în industria nucleară și are un avantaj strategic incomensurabil, în condiţiile politicii externe actuale. Uraniul extras în România poate alimenta reactoarele 1 şi 2 de la Cernavodă care sunt printre cele mai fiabile reactoare din lume, având printre cei mai buni factori de capacitate de 88% în medie, fiind printre primele zece din lume.

          Mina de uraniu de la Crucea, judeţul Suceava este un obiectiv strategic național și singura mină de uraniu încă activă din România. De aici pleacă materia primă care alimentează Centrala Nucleară de la Cernavodă. Odată cu mina de la Crucea, dispare şi mineritul de uraniu din România. În urmă ar putea rămâne o bombă socială, dar şi una ecologică. Închiderea altor mine de uraniu din ţară a lăsat fără locuri de muncă zeci de mii de români.

Pentru redeschiderea minei, îmbunătățirea condițiilor de muncă și plata drepturilor prevăzute în contractele colective de muncă este nevoie de un buget corespunzător alocat Companiei Natiunale a Uraniului, respectiv pentru Mina Crucea.

Pentru ca minerii să aibă siguranța zilei de mâine și incidentele din luna martie 2021 să nu se mai repete, vă solicităm, să preluați la rezerva de stat întreaga producție de uraniu a Minei Crucea.

Acest lucru se poate face lesne timp de 5 ani pe timpul razboiului ruso-ucrainean și ca măsură de descurajare după acest razboi.

Față de această situație vă adresez, domnule ministru, următoarele întrebări:

1. Veti redeschide Mina Crucea?

2. Veți prelua la rezerva de stat producția de uraniu de la Mina Crucea?

3. Veți declara industria uraniului industrie de importanță strategică?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Guvernul Ciolacu nu doar că a condus țara către colaps economic, dar a transformat România […]
Senatorul AUR, Petrișor Peiu, atrage atenția asupra unui nou abuz grav al lui Marcel Ciolacu, […]
Mihai Enache, liderul deputaților AUR, invită românii la mitingul organizat sâmbătă, 1 martie, pentru demiterea […]
Liderul senatorilor AUR, Petrișor Peiu, a afirmat că moțiunea de cenzură va fi depusă săptămâna […]