Acatrinei Dorel și Pușcașu Lucian – interpelare către Guvernul României – Nici un pensionar nu trebuie sa aibă pensia sub pragul de sărăcie!

Adresată: Domnului Prim-Ministru al Guvernului României, Nicolae Ciucă.
                          Domnului Marius-Constantin Budăi, Ministrul Muncii și Protecției Sociale,

De către: dl. Deputat Acatrinei Dorel Gheorghe,

                    dl. Deputat Pușcașu Lucian Florin.

Circumscripția electorală nr.35, Suceava

Obiectul interpelării:

Nici un pensionar nu trebuie sa aibă pensia sub pragul de sărăcie!

                                                Domnule Prim-ministru,

Unul din drepturile fundamentale ale oricărei ființe umane este dreptul la demnitate. Acest drept este intrinsec legat de dreptul la libertate al fiecăruia dintre noi.

Cele două drepturi mai sus menționate sunt asigurate și întreținute de aspectul financiar, fără de care orice noțiune de demnitate sau libertate își pierde complet conținutul.

Potrivit celor care au guvernat România timp de 30 de ani, PSD, PDL și PNL a fi vârstnic este similar cu o acceptare lentă și dureroasă a unei situații în care independența financiară și demnitatea dispar, dar nu din cauza neputinței firești a vârstei, ci, în principal, din cauza sărăciei cu care prea multe persoane  vârstnice din România se confruntă.

Bătrânii României se zbat cu lipsurile financiare grave, cu singurătatea, cu neputința fizică, cu boala, cu izolarea și mai nou cu pandemia Covid-19. Aceștia se confruntă cu cercul vicios creat de sărăcie, neputînd beneficia de o viață normală și decentă.

Persoanele vârstnice din România reprezintă categoria cea mai vulnerabilă de populație din țara noastră, prin gradul ridicat de dependență pe care aceștia îl manifestă.

Soluțiile pentru pensionari au fost uneori ridicole, respective indexarea pensiilor cu rata inflației în perioada cînd inflația a fost zero.

De aceea, ca parlamentari ai României dar, mai ales, ca cetățeni responsabili față de concetățenii săi și, mai ales, ca fii și nepoți, vă rog să acordați atenția cuvenită următoarei propuneri.

Este vorba de necesitatea creșterii an de an a pensiilor mici până la acoperirea sumei ce reprezintă pragul sărăciei care, în opinia noastră, este coșul minim de consum ce trebuie calculat anual de INS conform anexei 1 din OUG 217 din 2000.

Realitatea indică o sărăcie din ce în ce mai mare care conduce la un nivel foarte scăzut de trai dar și la compromiterea și încălcarea dreptului fundamental la viață, dar și la o imagine dezastruasă ca popor și țară. Numai prin ieșirea bătrânilor României din sărăcie putem face primul pas pentru recâștigarea demnității umane.

        Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o persoană adultă singură era de 2.818 lei pe lună, în septembrie 2020, ultima dată cînd a fost calculat.

            Specialiștii spun că noile scumpiri au adus valoarea coșului minim de consum la minim 3.000 lei, care reprezintă pragul sărăciei în România.

            Una dintre cele mai cinice decizii este că, astăzi, coșul minim de consum nici măcar nu mai este calculat de către Institutul national de statistică.

De aceea, domnule Prim-ministru, vă solicităm pe această cale să concretizați o creștere a pensiilor mici până cînd se atinge suma de 3.000 lei ce reprezintă coșul minim de consum, pragul sărăciei.

Sursa din care să faceți acest lucru o reprezintă impozitarea drastică a pensiilor speciale și eliminarea finanțării partidelor parlamentare de la bugetul de stat.

Față de această situație solicităm să răspundeți la următoarea interpelare:

1.  La ce dată, Guvernul pe care îl conduceți, va reda demnitatea pensionarilor iar creșterea pensiilor mici va ajunge la valoarea coșul minim de consum calculat de INS?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Nu trădăm încrederea pe care ne-au acordat-o românii la alegerile europarlamentare! Astăzi, europarlamentarii AUR au votat împotriva realegerii Robertei Metsola în funcția de președinte al Parlamentului European! Nu putem să fim de acord cu politica dusă de doamna Metsola în ultimii ani, o politică ce a […]
Sute de români stabiliți în Spania s-au întâlnit luni, 15 iulie, cu președintele AUR, George Simion. Cu acest prilej, aceștia au semnat și contractele de înscriere în Planul SIMION, program ce are ca obiectiv înlesnirea întoarcerii acasă a românilor din diaspora. „Avem o țară atât de […]
„Guvernarea PSD-PNL a înregistrat o nouă „performanță” în materie economică. Datoria guvernamentală a urcat, în aprilie 2024, până la 852,816 miliarde lei. Ca procent din PIB, datoria guvernamentală a crescut la 52,1%. La această valoare a datoriei, conform legii, guvernul este obligat să ia măsuri urgente! […]
Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor și liderul europarlamentarilor AUR, reacționează la afirmațiile făcute de ministrul energiei, Sebastian Burduja, care a declarat că vizează implementarea unui sistem de contorizare inteligent, care să-i taxeze mai mult pe cetățenii care folosesc energie […]
Pentru a-şi asigura poziția în fruntea Comisiei Europene, Ursula von der Leyen promite imposibilul: mai mult Green Deal pentru a obține voturi în Parlament şi mai puțin Green Deal pentru industrie şi noi toți, arată europarlamentarul AUR, Adrian Axinia. Acesta a subliniat că, în această săptămână, […]
Într-o Românie care târăște mii de tineri prin tribunale pentru consum de stupefiante, autoritățile au considerat că un cetățean american care avea asupra sa 18 grame de droguri și care face apologia consumului pe o scenă, în fața unui public larg, nu merită să fie nici […]