Acatrinei Dorel și Pușcașu Lucian – interpelare către Guvernul României – Nici un pensionar nu trebuie sa aibă pensia sub pragul de sărăcie!

Adresată: Domnului Prim-Ministru al Guvernului României, Nicolae Ciucă.
                          Domnului Marius-Constantin Budăi, Ministrul Muncii și Protecției Sociale,

De către: dl. Deputat Acatrinei Dorel Gheorghe,

                    dl. Deputat Pușcașu Lucian Florin.

Circumscripția electorală nr.35, Suceava

Obiectul interpelării:

Nici un pensionar nu trebuie sa aibă pensia sub pragul de sărăcie!

                                                Domnule Prim-ministru,

Unul din drepturile fundamentale ale oricărei ființe umane este dreptul la demnitate. Acest drept este intrinsec legat de dreptul la libertate al fiecăruia dintre noi.

Cele două drepturi mai sus menționate sunt asigurate și întreținute de aspectul financiar, fără de care orice noțiune de demnitate sau libertate își pierde complet conținutul.

Potrivit celor care au guvernat România timp de 30 de ani, PSD, PDL și PNL a fi vârstnic este similar cu o acceptare lentă și dureroasă a unei situații în care independența financiară și demnitatea dispar, dar nu din cauza neputinței firești a vârstei, ci, în principal, din cauza sărăciei cu care prea multe persoane  vârstnice din România se confruntă.

Bătrânii României se zbat cu lipsurile financiare grave, cu singurătatea, cu neputința fizică, cu boala, cu izolarea și mai nou cu pandemia Covid-19. Aceștia se confruntă cu cercul vicios creat de sărăcie, neputînd beneficia de o viață normală și decentă.

Persoanele vârstnice din România reprezintă categoria cea mai vulnerabilă de populație din țara noastră, prin gradul ridicat de dependență pe care aceștia îl manifestă.

Soluțiile pentru pensionari au fost uneori ridicole, respective indexarea pensiilor cu rata inflației în perioada cînd inflația a fost zero.

De aceea, ca parlamentari ai României dar, mai ales, ca cetățeni responsabili față de concetățenii săi și, mai ales, ca fii și nepoți, vă rog să acordați atenția cuvenită următoarei propuneri.

Este vorba de necesitatea creșterii an de an a pensiilor mici până la acoperirea sumei ce reprezintă pragul sărăciei care, în opinia noastră, este coșul minim de consum ce trebuie calculat anual de INS conform anexei 1 din OUG 217 din 2000.

Realitatea indică o sărăcie din ce în ce mai mare care conduce la un nivel foarte scăzut de trai dar și la compromiterea și încălcarea dreptului fundamental la viață, dar și la o imagine dezastruasă ca popor și țară. Numai prin ieșirea bătrânilor României din sărăcie putem face primul pas pentru recâștigarea demnității umane.

        Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o persoană adultă singură era de 2.818 lei pe lună, în septembrie 2020, ultima dată cînd a fost calculat.

            Specialiștii spun că noile scumpiri au adus valoarea coșului minim de consum la minim 3.000 lei, care reprezintă pragul sărăciei în România.

            Una dintre cele mai cinice decizii este că, astăzi, coșul minim de consum nici măcar nu mai este calculat de către Institutul national de statistică.

De aceea, domnule Prim-ministru, vă solicităm pe această cale să concretizați o creștere a pensiilor mici până cînd se atinge suma de 3.000 lei ce reprezintă coșul minim de consum, pragul sărăciei.

Sursa din care să faceți acest lucru o reprezintă impozitarea drastică a pensiilor speciale și eliminarea finanțării partidelor parlamentare de la bugetul de stat.

Față de această situație solicităm să răspundeți la următoarea interpelare:

1.  La ce dată, Guvernul pe care îl conduceți, va reda demnitatea pensionarilor iar creșterea pensiilor mici va ajunge la valoarea coșul minim de consum calculat de INS?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR propune măsuri de sprijin pentru antreprenorii Români Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege care prevede că, în cazul construcțiilor cu destinație de producție sau depozitare, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru o valoare maximă de 1.000.000 lei […]
Nici săptămâna aceasta persoanele chemate la audieri în cadrul Comisiei de anchetă privind achizițiile din timpul pandemiei nu au dat curs invitațiilor transmise. Primele 7 puncte de pe ordinea de zi a comisiei au fost:  1) audierea domnului Alexandru Rafila, ministrul sănătății, 2) audierea domnului Victor […]
AUR
Federația Maghiară de Fotbal a reușit să iasă din anonimat printr-o știre mincinoasă publicată pe siteul oficial al forului. Într-un articol infirmat chiar de UEFA, oficialii maghiari pretindeau că federația europeană și-ar fi dat acceptul pentru utilizarea materialelor cu harta Ungariei mari pe stadioane.    La mai […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat marți, 21 martie, la Parlament, dezbaterea cu tema „Legile educației – de la intenție la realitate”. La evenimentul organizat de AUR au luat parte specialiști în domeniul educației, reprezentanți ai sindicatelor, ai Patriarhiei Române, cadre didactice, studenți, reprezentanți ai […]
AUR
Alianța pentru Unirea Românilor organizează în data de 21 martie 2023 de la ora 12:00, în sala Grupului AUR de la Camera Deputaților, o dezbatere cu tema: Legile educației – de la intenție la realitate. Comisia națională de specialitate din cadrul partidului organizează dezbaterea „Legile educației […]
Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR și președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României, a avut o întâlnire cu E.S. Ambasadorul Brândușa Predescu și echipa misiunii diplomatice a României la Sofia. Printre temele abordate s-a aflat situația culturală dificilă a comunității […]