Către: domnului ministru Lucian Nicolae Bode,
ministrul al Afacerilor Interne
De la:deputat Acatrinei Dorel Gheorghe
deputat Puscasu Lucian Florin
Circumscripția electorală nr. 35, Suceava
Grup Parlamentar AUR
Obiectul interpelării: În comuna Scheia, județul Suceava, siguranța cetățeanului este în „stare de urgență”!
Domnule ministru,
Mai mulți localnici din comuna Șcheia au protestat, zilele trecute, la primăria din comună solicitând măsuri pentru oprirea furturilor din locuințe care au reînceput în comună, fapte relatate pe larg de mass-media din județul Suceava, la finele lunii februarie 2021.
Unul dintre păgubiți a arătat atunci că se impun echipe mixte de patrulare formate din jandarmi și polițiști, dar aceștia au spus că nu au combustibili pentru a face patrulări în comune.
Unul dintre localnici l-a întrebat pe primar câți angajați are Poliția locală și cu câți bani sunt plătiți, iar acesta a menționat că sunt șapte angajați ai Poliției locale care au salarii între 2.900 de lei și 4000 de lei.
„Vin eu cu patru băieți și scade infracționalitatea cu 95 la sută. Cu o mie de euro pe lună”, a spus localnicul care a menționat că asta include și patrulări pe raza comunei.
Primarul, potrivit presei locale, i-a spus că va trebui găsită formula legală pentru o asemenea activitate. În ceea ce privește situația înregistrată, primarul a adăugat că activitatea Jandarmeriei și Poliției naționale nu depinde de domnia sa, precizând că poliţiştii s-au plâns că nu au combustibil pentru patrulare şi nici personal suficient și că au solicitat ajutor Jandarmeriei Suceava dar au fost refuzați.
Președintele Consiliului Județean Suceava, a declarat, potrivit presei locale că ”Nu se poate ca la o azvârlitură de băț de municipiul Suceava să avem o infracționalitate care ne face de rușine pe toți”. Acesta a mai spus că furturile din
locuinţele din Şcheia sunt „o temă care recidivează” şi care determină o lipsă de încredere din partea cetăţenilor acestei comune. “Acest lucru se întîmplă pentru că organele de ordine nu au suficiente echipaje, pentru că nu au dotări, pentru că nu sunt organizați și nu sunt arondați corespunzător, cred că sunt lucruri pe care noi trebuie să le știm și să cerem ceva schimbări.”
Avînd în vedere preocupările cetățenilor comunei, de a se organiza cu „1000 de euro pe lună”, cu „patru băieți”, precum și gravitatea afirmațiilor autorităților locale, solicităm trimiterea corpului de control al Ministerului de Interne în județul Suceava și dacă se adeverește lipsa de implicare a Jandarmeriei Suceava, considerăm că se impune demiterea conducerii și reorganizarea activității acestui organism cu atribuții în siguranța cetățenilor întrucât, potrivit art. 19 al.1 lit.a din legea 550 din 2004, Jandarmeria Română, prin structurile sale specializate, are următoarele atribuții: a) apără, prin mijloacele și metodele prevăzute de lege, viața, integritatea corporală și libertatea persoanei, proprietatea publică și privată, interesele legitime ale cetățenilor, ale comunității și ale statului.
De asemenea, solicităm organizarea unui concurs pentru a se pune capăt stării de interimat, la conducerea IPJ Suceava, unde, la data de 12 februarie 2021, a fost împuternicit pentru o perioadă de 6 luni în fruntea IPJ Suceava, domnul comisarul-șef Florin Poenaru.
Față de această situație solicităm să răspundeți la următoarea întrebare: Care este strategia ministerului pe care îl conduceți în domeniul siguranței cetățeanului și care este planul de acțiune pentru eradicarea fenomenului infracțional sesizat de cetățenii comunei Scheia, județul Suceava?
Nu există răspunsuri