Acatrinei Dorel – Propunere legislativă pentru modificarea și completarea art.114 din Ordonanța de Urgență nr.195 din 2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, NR.670 din 03.08.2006, cu modificările și completările ulterioare.

EXPUNERE DE MOTIVE:

Legislația privind conducerea pe drumurile publice este de o importanță determinantă pentru conștientizarea, de către conducătorii auto, a pericolului pe care îl presupune încălcarea regulilor rutiere iar sancțiunile prevăzute, au deja unele rigori expres determinate în actele normative ce impun conduita rutieră în trafic.

Astfel, articolele 95-117 din OUG 195 din 2002 cu modificările și completările ulterioare stabilesc răspunderea contravențională și sistemul sancționator privind circulația pe drumurile publice și contribuie la  respectarea regulilor de circulație și la ocrotirea unor valori sociale importante, precum dreptul la viață și dreptul la proprietate.

În altă ordine de idei, legislaţia în vigoare prevede și un sistem de bonificare a titularilor permiselor de conducere care respectă normele privind circulaţia pe drumurile publice, spre exemplu, art. 103 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 cu modificările și completările ulterioare.

Putem spune astfel că există un echilibru între faptă și pedeapsă, o logică juridică între instituirea de sancțiuni și  aplicarea normelor juridice în funcție de circumstanțe, de gradul de pericol social al faptei, dar și de unele situații personale ale contravenientului.

 În practică, sunt diverse situații în care un conducător auto profesionist care a săvârșit o contravenție la regimul rutier și poate să stabilească împreună cu angajatorul perioada concediului de odihnă și în același timp poate să trimită o cerere motivată organelor care aplică legislația rutieră pentru ca sancțiunea complementară a suspendării permisului auto să fie amânată și aplicată într-un interval de timp prestabilit de maxim 12 luni care să nu atragă pedepse suplimentare pentru aceeași faptă cum ar fi pierderea locului de muncă sau/și a remunerației muncii.

De asemenea, sunt situații în familiile conducătorilor auto când apare un eveniment neprevăzut și nefericit cum ar fi o înmormântare sau un eveniment fericit cum ar fi o nuntă sau un botez, situații cînd este nevoie de multe drumuri cu mașina pentru rezolvarea unor probleme care nu suferă amânare.

Astfel, posibilitatea de a opta pentru perioada când se aplică sancțiunea vine în întâmpinarea multor români aflați la nevoie care pot formula o cerere de amanare.

            Propunerea legislativă are ca  obiect de reglementare completarea  Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, în sensul instituirii posibilităţii pentru conducători auto de a amâna prin cerere motivată, o singură dată într-un interval de 12 luni, perioada efectivă cînd se aplică pedeapsa complementară a suspendării permisului de conducere, cu condiția ca aceștia să nu fie depistați în trafic sub influența alcoolului sau a drogurilor. 

INIȚIATOR:

DEPUTAT ACATRINEI DOREL GHEORGHE

LEGE

Propunere legislativă pentru modificarea și completarea art. 96 din Ordonanța de Urgență nr.195 din 2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.670 din 03.08.2006, cu modificările și completările ulterioare

Parlamentul României adoptă prezenta lege:

Ordonanța de Urgență nr.195 din 2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare se modifică, după cum urmează:

 (I) La articolul 96 al.4 din OUG 195 din 2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul 4) se introduce alineatul 4)’ și 4)”, cu următorul cuprins:

(4’) (1)Sancțiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile, prevăzută la art.102 al.3, pct. e, poate fi amânată, prin cerere motivată adresată organelor care aplică legislația rutieră, o singură dată înlăuntru unui termen de 12 luni.

 (2)Procedura de acordarea a amânării aplicării sancțiunii complementare privind suspendarea permisului auto se stabilește prin hotărâre a Guvernului României.

 (4”) Prevederile alineatului (4’) se aplică o singură dată într-un interval de 12 luni, numai dacă contravenția în cauză, nu a fost săvîrșită de un conducător auto aflat sub influența alcolului sau a drogurilor ori a altor substanțe psihoactive. Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art 76 al.(2) din Constituția României, republicată       

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

privire
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) critică noile măsuri ”de relaxare” anunțate de CNSU, care nu reprezintă altceva decât noi măsuri jignitoare la adresa românilor cinstiți și muncitori, a căror singură vină este că nu s-au vaccinat. „Așa-numitele <<măsuri de relaxare>> nu rezolvă, în esență, nimic, pentru […]
Adresată: Domnului Ministru al Afacerilor Interne-Lucian Nicolae Bode De către: Senator Rodica Boancă Circumscripția: nr. 23, Ialomița Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 08.12.2021 Obiectul întrebării: construirea noului stadion Dinamo Stimate domnule Ministru, Lucian Nicolae Bode,                 Sportul înseamnă în primul […]
Adresată:  Domnului Sorin Mihai GRINDEANU, viceprim-ministru, ministru al Transporturilor și Infrastructurii                    Domnului Mihai-Cătălin VĂSII, prefect al județului Brașov                    Domnului István RÁDULY, prefect al județului Covasna De către: Senator Ionuț NEAGU, secretar al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: […]
Rodica Boancă
Adresată: Domnului Ministru al Sănătății, Alexandru Rafila De către: Senator Rodica Boancă Circumscripția: nr. 23, Ialomița Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 08.12.2021 Obiectul interpelării: Costul tratamentului pentru Covid-19 Stimate domnule Ministru Alexandru Rafila,          Nu mai este niciun secret faptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Sănătății, Alexandru Rafila De către: Senator AELENEI Evdochia Circumscripția: nr. 14, Constanţa Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 08.12.2021 Obiectul interpelării: certificatele verzi versus adeverințele de vaccinare Stimate Domnule Ministru Alexandru Rafila,           De la săptămână la […]
Adresată: Domnului Ministru al Economiei, Florin Marian SPĂTARU De către: Senator Valentin-Rică Cioromelea Circumscripția: nr. 38, Tulcea Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 08.12.2021 Obiectul interpelării: resursele neexploatate de grafit Stimate domnule Ministru, Florin Marian SPĂTARU             Deși mare parte a […]