Acatrinei Dorel – întrebare parlamentară către Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale – Permiteți instruirea on-line a lucrătorilor companiilor în domeniul securității și sănătății în muncă!

Adresată: Doamnei Raluca Turcan, Ministru al Muncii și Protecției Sociale

De către: Deputat Dorel Gheorghe Acatrinei

Circumscripția electorală nr.35, Suceava

Grup Parlamentar AUR

Obiectul întrebării: Permiteți instruirea on-line a lucrătorilor companiilor în domeniul securității și sănătății în muncă!

Stimată doamnă ministru,

în vederea asigurării condițiilor de securitate și sănătate în muncă si pentru prevenirea accidentelor de muncă si a bolilor profesionale, angajatorii au obligații foarte clare și de la care nu se pot abate.

Angajatorii sunt obligați să adopte, din faza de cercetare, proiectare și execuție a construcțiilor, a echipamentelor de muncă, precum și de elaborare a tehnologiilor de fabricație, soluții conforme prevederilor legale în vigoare privind securitatea și sănătatea în muncă, prin a căror aplicare să fie eliminate sau diminuate riscurile de accidentare și de îmbolnăvire profesională a lucrătorilor.

De asemenea, angajatorii sunt obligați să întocmească un plan de prevenire și protecție compus din măsuri tehnice, sanitare, organizatorice și de altă natură, bazat pe evaluarea riscurilor, pe care să îl aplice corespunzător condițiilor de muncă specifice unității. Mai mult, angajatorilor le revine obligația de a obține autorizația de funcționare din punctul de vedere al securității și sănătății în muncă, înainte de începerea oricărei activități, conform prevederilor legale.

Fiecare angajator este dator să stabilească pentru lucrători, prin fișa postului, atribuțiile și răspunderile ce le revin în domeniul securității și sănătații în muncă, corespunzător funcțiilor exercitate. De asemenea, fiecare angajator este obligat prin lege să elaboreze instrucțiuni proprii pentru completarea și/sau aplicarea reglementărilor de securitate și sănătate în muncă, ținând seama de particularitățile activităților și ale locurilor de muncă aflate în responsabilitatea lor.

La art. 74 și următoarele din legea 319 din 2006, este prevăzută instruirea lucrătorilor companiilor în domeniul securității și sănătății în muncă, dar art.81 din norma metodologică HG nr. 1425/2006 nu permite instruirea on-line, deși cele mai multe firme au platforme informatice și conturi rezervate pentru acestea.

Fie că o veți face în contul digitalizării anunțate de Guvern, fie în contextul pandemiei Covid-19, este necesară introducerea instruirii on-line.

Față de această situație vă adresez următoarea întrebare: Când veți modifica norma metodologică care să permită instruirea on-line a lucrătorilor companiilor românești privind securitatea și sănătatea în muncă?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

„România se confruntă, an de an, cu aceleași probleme: secetă care distruge culturile agricole și inundații care mătură gospodării întregi, lăsând în urmă vieți distruse și comunități devastate. Totuși, tragediile care par să se repete ciclic nu sunt doar urmarea capriciilor naturii, ci și a indolenței […]
”Mircea Geoană a revenit printre pământeni după experiența de „mare șef” la NATO. După o asemenea „curățare” de imagine, Geoană probabil credea că vom uita trecutul lui din politica românească. Chiar atât de naivi să îi creadă pe români? Ei bine, da! Lucrul acesta a fost […]
”Astăzi, cadrele medicale au ieșit din nou în stradă. Cei care ar trebui să reprezinte o categorie prioritară pentru statul român se văd umiliți de către cei care administrează domeniul sănătății. Revendicările colegilor mei aflați în stradă sunt normale, acestea fiind lucruri de bun simț care […]
Propunerea europarlamentarului AUR Claudiu Târziu, președinte al Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, vine la finalul unei săptămâni în care acesta a vizitat mai multe județe afectate de secetă în sudul României și a discutat cu agricultori, specialiști și reprezentanți ai comunităților devastate […]
Președintele AUR, George Simion, a prezentat joi, la Turceni, în județul Gorj, planul de măsuri pentru domeniul energetic. Liderul AUR a declarat că dacă vrem să avem industrie, atunci trebuie să ne gândim la acele industrii care funcționează cu resursele noastre. „Trebuie să exploatăm toate resursele […]
Aflat la Orodel, județul Dolj, în cea de-a treia zi a campaniei pe care o întreprinde în județele din sudul României afectate de secetă și de pesta micilor rumegătoare, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR și liderul delegației partidului în Parlamentul European, Claudiu Târziu, a […]