Adrian Costea – interpelare parlamentară – Inexistența FLAG-URILOR în județul Ialomița

Adresată: domnului Nechita-Adrian Oros, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

De către senator: Adrian Costea

Şedinţa Senatului din data de: 26.05.2021

Obiectul interpelării: Inexistența FLAG-URILOR în județul Ialomița


Domnule Ministru,

În perioada 2007-2013, Grupurile de Acțiune Locală pentru Pescuit, denumite generic FLAG-uri, au implementat strategii de dezvoltare locală în zone riverane Dunării, în zona costieră a Mării Negre, dar și pe apele interioare. Din cele 14 FLAG-uri care au aplicat pentru finanțare în perioada 2007-2013, 12 au reușit să finalizeze contractul de finanțare asumat pentru dezvoltarea locală a zonelor pescărești. În perioada de programare 2014-2020, Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Pescuit și Afaceri Maritime (AM POPAM), din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a aprobat pentru finanțare 22 strategii de dezvoltare locală a zonelor pescărești, care sunt implementate la nivel local de 22 de grupuri de acțiune locală pentru pescuit. Dintre cele 22 de FLAG-uri, 10 au dobândit experință, activând și în perioada de programare 2007-2013. Acestora li s-au alăturat alte 12 noi grupuri de acțiune locală.

Județul Ialomița, deși are localități riverane, nu face parte din niciun FLAG. Singurele discuții recente, purtate pe marginea dezvoltării domeniului pescuitului s-au purtat în 2018, în cadrul unor întruniri organizate de Primăria Fetești (primar 2016 – 2020 – Sorin Gafițoi) și Asociația GAL Dunărea de Jos cu pescari și IMM-uri interesate. S-a vorbit în 2018 despre posibilitatea accesării fondurilor europene pentru crearea de adăposturi pescărești, zone de agrement și dezvoltarea componentei economice în domeniului pescuitului  pentru localități precum: Vlădeni, Bordușani, Făcăeni, Stelnica, Fetești. Dar până în prezent, acestea au rămas doar discuții. Tot anul 2018 a adus și o inițiativă nouă a Consiliului Județean Ialomița, condus pe atunci de Victor Moraru: un adăpost pescăresc de 2,27 milioane lei pentru 38 de pescari ialomițeni. Ideea construirii unui adăpost pescăresc la Giurgeni pentru «revitalizarea unei ocupații tradiționale din județul Ialomița-pescuitul» a planat timp de mai multe luni în spațiul public ialomițean, iar în septembrie 2018, administrația județeană a oferit primele detalii cu privire la investiția care a fost selectată cu «100 de puncte din 100 posibile!». În prezent, nu se mai aude nimic despre acest proiect.

Nemulțumirea perscarilor autorizați din zona de Est a județului Ialomița vine din lipsa unei organizări și reglementări în domeniul pescuitului. Lipsa de dotare cu mijloace de transport pește, lipsa spațiilor de depozitare a peștelui, lipsa implementării unui sistem de gestionare a resurselor pescărești, sistem de management integrat al zonelor riverane și consolidarea rolului comunităților pescărești. Aceștia susțin că dacă și Ialomița ar adera la un astfel de flag, s-ar putea realiza dezvoltarea durabilă a zonelor pescăreşti, s-ar putea încheia acorduri de twinning (înfrățire) între FLAG-uri și astfel s-ar putea realiza o gestionare mai eficientă a resurselor acvatice și piscicole.

Unde duce lipsa unei organizări în acest sector al pescuitului, în Ialomița?  Braconaj Piscicol. Citez din Raportul de activitate al Inspectoratului Județean de Poliție Ialomița: ”în anul 2020, pentru prevenirea și combaterea braconajului piscicol, la nivelul judeţului Ialomița, au fost executate în sistem integrat acţiuni şi controale pe fluviul Dunărea şi în zona inundabilă dig-mal, respectiv pe drumurile publice, în pieţe/târguri, reușindu-se confiscarea a peste 2.700 de kilograme pește, din care 22 de kilograme sturion,  21 de unelte de pescuit, 6 ambarcațiuni și 52 de plase monofilament. Polițiștii de ordine publică au constatat și aplicat 57 de sancțiuni contravenționale la OUG 23/2008, fiind sesizate 89 de infracțiuni de braconaj piscicol”.

Faţă de tema prezentată mai sus, vă solicit o informare privind:

(1) Care sunt premisele pentru ca județul Ialomița să poate avea o mai bună gestionare a resurselor acvatice și piscicole prin aceste FLAG –uri?

Aștept răspunsul dumneavoastră în scris la Senatul României.

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

Senatorul AUR, Petrișor Peiu, reacționează ferm la haosul legislativ generat de actuala coaliție de guvernare, […]
Adresată: Doamnei Simona BUCURA-OPRESCU, Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale De către: Deputat George-Nicolae […]
Adresată: Doamnei Simona BUCURA-OPRESCU, Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale De către: Deputat George-Nicolae […]
”În cadrul unui interviu recent, acordat reputatei agenții de presă Info-Prim Neo (IPN), de la […]
Adresată: Ministrului Educației și Cercetării, domnului – Daniel Ovidiu David De către Domnul senator: Ştefan […]