Mai multe organizații AUR, precum cele din Alba, Hunedoara, Cluj și București au participat duminică, 20 iulie, la Târgul de fete de pe Muntele Găina, o tradiție deosebită, care unește și îmbogățește identitatea culturală a oricărui român.
Pe Muntele Găina, AUR a fost prezent, ca și în anii trecuți, în locul în care tradiția românească renaște, iar Avram Iancu, erou al națiunii române, este omagiat an de an.
La finalul ceremoniei, partidul AUR a depus o coroană la statuia lui Avram Iancu de pe Muntele Găina.
”Suntem pe Muntele Găina împreună cu minunații colegi din AUR, din județele Alba, Cluj, Hunedoara. Am venit să sărbătorim Târgul de fete de pe Muntele Găina. Dacă pe vremuri, aici, își găsea fiecare soața sau soțul, astăzi am venit și să-l omagiem pe Avram Iancu”, a declarat Călin Matieș, deputat AUR de Alba.
”Muntele Găina e sufletul moților și legătura noastră cu rădăcinile. Vin cu drag an de an pe Muntele Găina, nu doar pentru cântec, joc și voie bună, ci pentru că aici simt căldura neamului meu și bătaia inimii moțești. Aici, pe crestele Apusenilor, nu se adună doar oameni, se adună și suflete. Târgul de fete nu e doar un obicei, e o mărturie vie că moștenirea lăsată de străbuni trăiește în fiecare dintre noi. Sunt moș și sunt mândru de acest ținut, de graiul lui, de portul lui, de oamenii care nu s-au lăsat duși de vântul vremurilor. Ca să dăinuim avem nevoie de mai mult decât amintiri. Avem nevoie de fapte, de prezență, de respect pentru tot ceea ce înseamnă tradiție, valori, obiceiuri. Să nu lăsăm Târgul de pe Găina să devină doar o poveste! Să-l trăim, să-l simțim, să-l ducem pe mai departe așa cum l-au dus cei dinaintea noastră”, a spus Tiberiu Barstan, deputat AUR de Hunedoara.
@partidul_aur_oficialPrezenți, ca și în anii anteriori, la Târgul de Fete de pe muntele Găina – locul unde tradiția românească renaște, an de an, cu și mai multă forță. Din 1816 și până azi, moții, crișenii și românii din toate colțurile țării s-au adunat aici, pe cel mai înalt platou al Apusenilor, pentru a păstra vie o tradiție care ne unește. Aici, unde fetele își aduceau zestrea și năframa, unde feciorii căutau soții cu care să-și întemeieze o familie, românii au construit legături trainice și au pus bazele unor comunități întregi. Târgul de pe muntele Găina a fost și rămâne o „rețea socială” a vremurilor de demult, un loc al întâlnirii și al bucuriei românești. Suntem aici pentru că prețuim ce e al nostru. Pentru că ne mândrim cu tradițiile noastre. Pentru că România reală trăiește pe munte, în sate, în obiceiuri, în horă și în cântec.♬ sunet original – Partidul AUR ✔️
Comments are closed