Laura Gherasim – Comunicat de presă – Întrevedere cu “Stegarul Dac” la Penitenciarul Rahova! Voi monitoriza în continuare respectarea drepturilor legale și medicale ale petenților

Astăzi, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii a Camerei Deputaţilor, am efectuat o vizită la Penitenciarul Rahova, în urma unor petiţii primite la Comisie. Am fost însoţită de Andrei Mareş, reprezentantul personalului tehnic de specialitate.

În cadrul vizitei, am avut o întrevedere cu Cezar Dinu Avramuţă (cunoscut în spaţiul public ca „Stegarul Dac”), persoană privată de libertate şi aflată în refuz de hrană de 18 zile. Potrivit rapoartelor oficiale, prima monitorizare a fost consemnată în data de 03.07.2025, fiind ţinut sub observaţie până în momentul vizitei noastre.

Rapoartele interne indicau o deteriorare a stării sale de sănătate, dar un comportament cooperant.

La momentul întrevederii, l-am găsit într-o stare psihologică stabilă, slăbit şi profund îngrijorat de ceea ce el consideră a fi încălcări grave ale drepturilor fundamentale în România – ca cetăţean şi, în prezent, ca deţinut. Motivele invocate care au dus la refuzul sau de hrană sunt: abuzul făcut prin anularea alegerilor, dar şi o neacceptare a unei realităţi dureroase pentru el, aceea a lipsei unei reacţii din partea societăţii civile (“de neînţeles” după cum a spus), faţă de această nedreptate facută la adresa românilor, dar şi aspecte care, în opinia sa, reflectă o injustiţie profundă în România.

Totodată, a ridicat o problemă structurală, afirmând că, în general, persoanele private de libertate nu sunt tratate cu demnitatea cuvenită fiinţei umane. Acesta consideră că statul român nu depune eforturi reale în direcţia educării şi reintegrării sociale a deţinuţilor, accentuând lipsa unei abordări preventive în ceea ce priveşte criminalitatea. În opinia sa, această lipsă de implicare instituţională are drept consecinţă probabilă recidiva multor persoane eliberate, în absenţa unui sprijin real şi coerent.
Din discuţiile purtate de acesta şi cu alte persoane private de libertate, a reieşit o preocupare majoră legată de lipsa accesului la servicii medicale, supraaglomerarea şi alte probleme deja documentate în vizitele precedente ale Comisiei.

Această situaţie va fi supusă dezbaterii publice în cadrul conferinţei din data de 30.09.2025, în Sala Drepturilor Omului din Parlamentul României, unde vor fi invitaţi reprezentanţii tuturor instituţiilor competente, pentru identificarea unor soluţii urgente şi concrete.

În Penitenciarul Rahova se află în acest moment şi alte două persoane aflate în refuz de hrană. Subliniez riscurile ridicate generate de caniculă, mai ales în condiţiile supraaglomerării severe din unele secţii. În calitate de preşedinte al Comisiei, solicit suplimentarea urgentă a măsurilor de aerisire şi dotarea celulelor cu ventilatoare, pentru protejarea minimă a vieţii şi a sănătăţii deţinuţilor.

Voi monitoriza în continuare respectarea drepturilor legale şi medicale ale petenţilor şi ale celorlalte persoane aflate în refuz de hrană şi vom urmări cu atenţie evoluţia cazurilor prezentate.

Reamintim cetăţenilor că au la dispoziţie un instrument democratic: Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii, precum şi dreptul de a petiţiona, garantat de Constituţia României.

Conform Art. 214 din Regulamentul Camerei Deputaţilor:

(1) Oricine are dreptul de a se adresa cu petiţii Camerei Deputaţilor.

(2) Petiţiile vor fi prezentate în scris şi semnate, precizându-se domiciliul petiţionarului sau al unuia dintre petiţionari.

Petiţiile pot fi depuse:

personal, la Registratura Camerei Deputaţilor;

prin poştă: Bucureşti, str. Izvor nr. 2-4, sector 5;

online: cp14@cdep.ro sau prin platforma #eCdep.ro.

Distribuie acest articol!