Deputatul AUR, Ilie-Alin Coleșa, semnalează că pierderea fondurilor din PNRR, în valoare de aproximativ un miliard și jumătate de lei, alocate pentru metroul din Cluj-Napoca, va împiedica finalizarea proiectului în termenul și condițiile stabilite de autorități.
Deputatul atrage atenția că, încă din momentul încheierii contractului, Primăria Cluj-Napoca și Ministerul Transporturilor și-au asumat termene imposibil de îndeplinit din cauza complexității construirii celor 19 stații de metrou și 20 de kilometri de traseu, într-o perioadă scurtă de timp.
„Valoarea totală era de aproape 14 miliarde de lei, dintre care aproximativ un miliard și jumătate de la Uniunea Europeană, cu un anumit termen de finalizare, 96 de luni (…) însă, până la finalul anului 2026 ar fi trebuit să fie gata nouă stații din cele 19 pe un traseu de aproximativ 7,5 km din cei 20 de km. Acest termen era evident de la început unul imposibil de realizat.”
Ilie Coleșa îi acuză pe primarul Emil Boc, fostul premier Marcel Ciolacu și fostul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, că au înscenat un moment fals de campanie electorală pentru alegerile locale și europarlamentare din luna iunie 2024, promițând cu fast construirea metroului.
„Se știa încă de anul trecut că banii de la Uniunea Europeană, care ar fi trebuit să fie aproximativ 10% din totalul proiectului, erau doar o minciună. (…) Încă din mai 2024, aici nu exista nicio organizare de șantier, nicio delimitare a terenului. În schimb, în iunie 2024 a apărut ceea ce vedeți acum, doar pentru acel eveniment la care au participat primarul Emil Boc, premierul de la acea dată, Marcel Ciolacu, și ministrul Transporturilor de la acea dată, Grindeanu. Ei și-au făcut campanie, au creat un moment de marketing electoral fals, înainte de alegerile europarlamentare și locale.”
Deputatul AUR arată că, în comuna Florești, unde ar fi trebuit să înceapă lucrările cu așa-numitele „cârtițe” pentru executarea săpăturilor, avem doar un șantier inactiv și altul în care se fac pregătiri timide de începere a lucrărilor, totul într-o incertitudine și lipsă de transparență emblematice pentru acest proiect.
Toate acestea în condițiile unei lipse a finanțării evidente și a măsurilor de austeritate care lovesc categoriile vulnerabile și sectoarele vitale ale statului, realizarea metroului devine o misiune imposibilă.
„Cert este că acest proiect este unul, după părerea mea cel puțin, irealizabil. Trebuie să fim sinceri și cinstiți. Tuturor ne-ar plăcea să avem un metrou (…) însă costurile acestuia sunt foarte mari și în condițiile în care se iau bani de la mame, în condițiile în care se iau bani de la sănătate, de la profesori, de la bursele studenților, de la antreprenori, de la toată lumea prin creșterea TVA-ului și a celorlalte taxe, evident că nu vor fi nici cele 15 miliarde aproximate pentru metroul clujean.”
Ilie Coleșa atrage atenția că statul român a plătit deja 230 de milioane de euro pentru proiectare, iar în cazul în care lucrarea nu va mai fi realizată, există riscul achitării unor despăgubiri către câștigătorul licitației, metroul rămânând doar pe hârtie.
„Ce este cert e că noi rămânem cu cele aproximativ 230 de milioane de euro deja plătiți pentru proiectare și pentru achiziția unor materiale, și cu primejdia de a fi sancționați de către câștigătorul licitației, în cazul în care acest proiect nu s-ar face. (…) Un proiect care a rămas doar pe hârtie, care răspunde unei nevoi reale, care a înghițit deja sute de milioane de euro, dar care, în realitate, nu se va putea face, nu în termenele stabilite și nu în condițiile stabilite.”
„De la început au făcut totul având doar scopul de a fabrica o promisiune electorală nerealizabilă. Informațiile clare despre etapele și termenele aferente sunt incomplete, neclare, din surse neoficiale. De fapt ele nu există. Autorizația de construire a fost emisă în regim de urgență fără a fi realizată de fapt documentația tehnică completă aferentă. Chiar dacă lucrările vor începe cumva, în final nu vom avea decât noi șantiere abandonate și sume imense de bani risipite.”
Deputatul afirmă că a adresat multiple solicitări Primăriei din Cluj-Napoca pentru a prezenta informațiile privind termenele și plățile fiecărei etape a proiectului, fără a primi răspunsuri din partea autorităților.
„Voi insista cu această întrebare, voi cere caietul de sarcini, voi cere contractul, pentru a afla foarte clar care sunt etapele și termenele aferente fiecărei etape și prețul aferent fiecărei etape. Pentru că, altfel, riscăm ca și în 2028, de exemplu, să asistăm la același eveniment, la aceeași strategie de marketing electoral, prin care acești mincinoși să încerce să ne păcălească și să ne ceară voturile”, a conchis deputatul AUR, Ilie-Alin Coleșa.
Comments are closed